back

23-04-2013 15:03


2012


26.07.2012

Міжвідомча ґендерна рада при обласній державній адміністрації
обговорила актуальні питання

Як показує практика, обізнаність широкого загалу населення Чернігівщини з ґендерних питань є ще недостатньою. Але, разом з тим, вже можна говорити про певні позитивні тенденції у сфері реалізації ґендерної політики в області, перш за все, щодо розуміння ґендерних проблем, і, безперечно, щодо їх поступового розв’язання.

Основоположним елементом для досягнення ґендерної рівності є співробітництво органів державної влади з неурядовими громадськими організаціями.

Саме на цьому акцентував увагу заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко під час засідання Міжвідомчої ґендерної ради при обласній державній адміністрації, яке відбулося 26 липня.

Позитивним прикладом реалізації гендерної політики в області є співпраця Куликівської райдержадміністрації з районною організацією Спілки жінок України. Тому досвідом роботи із запровадження ґендерного компоненту в діяльності виконавчих комітетів сільських та селищних рад з учасниками засідання поділилася начальник відділу у справах молоді та спорту Куликівської райдержадміністрації Інна Янголь.

За її словами, в районі реалізується Програма «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Куликівського району на 2010- 2015 роки» (на виконання заходів Програми на 2012 рік передбачено кошти з місцевого бюджету в сумі 2 тис. грн.). На громадських засадах працює радник голови райдержадміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків – голова районної організації Спілки жінок України С.Масльонка.

Семінари-практикуми, тренінгові заняття з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, подолання дискримінації жінок в усіх сферах життя, жіночого лідерства, шляхів подолання проявів насильства в сім’ях стали традиційними в селищі та селах району завдяки активній роботі керівників осередків райорганізації Спілки Жінок України в селищі та селах Горбове, Бакланова Муравійка, Жуківка, Вересоч.

Жінки-керівники цих осередків є членами виконкомів сільських рад, активними громадськими діячами, ініціаторами проведення акцій по благоустрою та озелененню населених пунктів, пропагуванню здорового способу життя, здійсненню рейдів у місця масового відпочинку молоді, проведенню святкових заходів.

Співпрацюючи з керівниками установ своїх територіальних громад, керівники сільських осередків надають допомогу, підтримку у забезпеченні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Районна організація Спілки жінок України є організатором найцікавіших районних інноваційних свят та заходів, направлених на правову освіту, захист прав жінок, підтримку жіночого лідерства, попередження насильства в сім’ї, збереження сімейних цінностей.

Коментуючи інформацію Інни Янголь, заступник голови облдержадміністрації наголосив на необхідності активізації територіальних громад з впровадження ґендерної політики на прикладі Куликівської райдержадміністрації.

Начальник управління державної служби Головдержслужби України в області Ірина Протченко представила увазі присутніх ґендерний аналіз складу та кадрового резерву органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Так, загальна кількість працівників області, які станом на 01.01.2012 р. працювали в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування та в інших підрозділах органів управління (без працівників митної служби, МВС тощо) та мали статус державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, дорівнювала 11,8 тис. осіб, що менше на 3,1%, ніж у 2010 р. та на 3,6% – ніж у 2009 р.

Станом на 01.01.2012 р. в області працювало 8,7 тис. осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу», що на 4,0% менше, ніж у 2010 р. та на 4,5% – ніж у 2009 р. Серед них 2,6 тис. осіб (30,3%) займали посади керівників, решта – 6,1 тис. (69,7%) – спеціалістів.

Згідно з аналізом кількісного та якісного складу державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у період 2010-2011 років кількість жінок-державних службовців у 2010 році проти попереднього року збільшилася на 1% і склала 6,8 тис. осіб. Кількість чоловіків стала більшою на 0,5% і становила 2,3 тис.

У 2011 році проти попереднього року кількість жінок-державних службовців зменшилася на 3,4 % і склала 6,6 тис. осіб. Кількість чоловіків стала меншою на 5,9 % і становила 2,1 тис.

Така ситуація зумовила незначне зростання (із 75,3% – у 2010 р. до 75,8% – у 2011 р.) частки жінок у загальній кількості тих, хто мав статус державного службовця.

У 2011 р. співвідношення чоловіків і жінок серед керівників було 34,1% і 65,9%, серед спеціалістів – 19,9% і 80,1%. Кількість жінок-керівників відносно 2010 р. майже не змінилася та становила 1,7 тис. осіб, а кількість жінок-спеціалістів зменшилася на 4,5% і становила 4,9 тис. осіб.

Станом на 31 грудня 2011р. в органах місцевого самоврядування працювало 3,1 тис. осіб, що на 0,4% менше, ніж у 2010 р. та на 1,1% – ніж у 2009р. Серед них 1,6 тис. (51,8%) займали посади керівників, 1,5 тис. осіб (48,2%) – спеціалістів.

В області значних обсягів набула практика призначення жінок на посади керівників та спеціалістів. Серед посадових осіб місцевого самоврядування кількість жінок у 2,8 рази перевищувала кількість чоловіків.

Серед керівників було 63,5% жінок (у 2010 р. – 63,3%, у 2009 р. – 64,2%) і 36,5% чоловіків (у 2010 р. – 36,7%, у 2009 р. – 35,8%). Серед спеціалістів частка чоловіків складала лише 14,7%, решта (85,3%) – жінки (у 2010 р. – 14,8% та 85,2%, у 2009 р. – 14,4% та 85,6% відповідно).

На думку Ірини Протченко, для усунення дисбалансу між можливостями чоловіків і жінок стосовно участі в управлінні державними справами необхідно визначати чіткі механізми управління на всіх рівнях державної влади, запроваджувати методи ґендерного підходу як основну складову всіх частин і напрямів кадрової роботи.

06.01.2012

6 січня під головуванням заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Віктора Тканка відбулось засідання міжвідомчої ґендерної ради при облдержадміністрації.

Віктор Тканко наголосив, що нагальною необхідністю сьогодення є запровадження ефективних механізмів забезпечення рівності жінок і чоловіків задля розвитку демократичного суспільства, розширення участі жінок у прийнятті рішень. Він вказав, що це питання підкреслювалося, зокрема, на міжнародній конференції «Сучасні тенденції розвитку національних механізмів забезпечення рівності жінок та чоловіків у європейських країнах», яка пройшла у жовтні 2011 року за участю Віце-прем’єр-міністра України — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка та за широкого представництва закордонних учасників.

Віктор Тканко звернув особливу увагу на важливість забезпечення ґендерної рівності у контексті несприятливих демографічних прогнозів щодо скорочення кількості населення області, в тому числі й чисельності жінок у репродуктивному віці. Він зауважив, що у даний час 68 % жінок Чернігівщини витіснені на найбільш непридатні і найменш оплачувані роботи, а 25 % жінок працюють в умовах недотримання санітарних норм, при тому що загалом в області вищу освіту мають 60 % жінок та 40 % чоловіків.

У рамках розгляду питання впровадження механізмів ґендерної рівності учасники засідання переглянули фільм «На рівних». Цей фільм, присвячений рівному доступу жінок та чоловіків до можливостей та ресурсів, а також поширеним стереотипам ґендерної нерівності, — один із серії фільмів, створених у рамках проектів ЄС «Права жінок та дітей в Україні — комунікаційний компонент» та ПРООН–ЄС «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні».

Радник голови облдержадміністрації з ґендерних питань Лариса Юда виступила з доповіддю «Про стандарти та механізми ґендерної рівності» за матеріалами міжнародної конференції «Сучасні тенденції розвитку національних механізмів забезпечення рівності жінок та чоловіків у європейських країнах». Ґендерна рівність, як вона наголосила, є принципом прав людини, а права жінок є невід’ємною та неподільною частиною загальних прав людини. Ґендерна рівність є також вимогою для досягнення соціальної справедливості та обов’язковою умовою демократії.

Наталія Устименко, начальник відділу статистики соціальних питань головного управління статистики Чернігівської області, презентувала видання «Жінки і чоловіки Чернігівщини» — довідник статистичних відомостей, підготований у розрізі ґендерного підходу.

Віктор Тканко привернув увагу присутніх до міжнародного досвіду розвитку механізмів забезпечення рівності жінок і чоловіків та запропонував започаткувати роботу з реалізації регіонального механізму забезпечення ґендерної рівності, ґендерного бюджетування, продовжити роботу щодо висвітлення питань і проблем ґендерної рівності у ЗМІ, розробивши відповідний медіаплан, та посилити співробітництво з громадськими організаціями щодо запровадження ґендерних підходів у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.











Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації

******

24 березня у приміщенні медіа-центру «Пряма мова» відбулося засідання «круглого столу» на тему «Ґендерна рівність: міф чи реальність?». Проблема рівності статей обговорюється вже багато років у всьому світі. Чи існує насправді ґендерна нерівність? Як її вирішувати? Яка ситуація в Україні щодо цього питання? Саме на ці та інші питання намагалися дати відповідь учасники засідання.

Обговорення почалось з доповіді голови чернігівського осередку ВМГО «Демократичний альянс» Ігоря Андрійченка на тему ґендеру в українському політикумі. «Щоб зрозуміти проблему ґендеру, потрібно всього лише подивитися на статистику: серед депутатів Верховної Раді України тільки 7,5% жінок, в уряді взагалі немає жодної жінки, партії не слідкують за ґендерною рівністю у своїх списках. Якщо говорити про місцеві ради, то тут ситуація краща. Зокрема, у чернігівській міській раді з 50-ти депутатів – 12 жінок» – зазначив він. На питання «Навіщо жінка у політиці?» Ігор Андрійченко висловив думку, що жінки покращують роботу влади у соціальній сфері, менш схильні до корупції та агресії.

Про ґендерні проблеми в освіті і вихованні розповіла Юда Лариса Анатоліївна, доцент ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, радник губернатора з ґендерних питань. «Нами керують стереотипи. Починаючи з сім`ї у нас порушений баланс виховання. Дітьми займаються в основному жінки, у дитсадку вихователі – жінки, у школі, переважно, вчителі – жінки. В той же час у підручниках у нас історію творять чоловіки. Я впевнена, що прививати ґендерну рівність треба зі школи, проводити спеціальні уроки, виховувати активних, повноцінних громадян. А які у нас родини? Тільки 32 відсотки дітей зараз виховуються у повноцінній сім`ї».

Задорожна Світлана Миколаївна, доцент ЧДТУ, розповіла про дискримінацію чоловіків. «Ми часто говоримо про те, що порушуються права жінок, але чоловіки також часто стикаються з проблемами ґендерної нерівності. Зокрема, слід зазначити такі проблеми, як військовий обов’язок – у кожного чоловіка забирають рік його життя, використовують як гарматне м`ясо у військових діях. Також дискримінацією можна вважати пенсійну політику: чоловіки в середньому живуть на 12 років менше, ніж жінки, а на пенсію виходять на 5 років пізніше. Серйозні проблеми виникають у чоловіків стосовно питань батьківства і т. д. Хочеться додати, що Україна взяла перед Європою дуже багато зобов’язань, зокрема до 2015 року досягти 30 відсотків представництва жінок на вищих рівнях влади. Але для цього нічого не робиться. Україна не виконує своїх обіцянок».

Депутат чернігівської міської ради Поліна Фесюн зазначила, що у своїй роботі також стикається з елементами ґендерної нерівності. «З чоловіками у владі домовитись важче, навіть на депутатський запит чоловіки можуть відповідати більше відведеного строку у 10 днів. Щодо прийняття рішень, то тут грає роль досвід і розуміння проблеми, а не ґендерна приналежність». Голова обласної організації «Жінки Батьківщини» Шевчук Антоніна Іванівна акцентувала увагу на балансі у культурному розвитку і закликала приділяти велику увагу розвитку сильної статі, «бо скоро ми будемо чоловіків у червону книгу заносити».

Медіа центр «Пряма мова»


******

17 березня відбулося чергове заняття школи ґендерної рівності для державних службовців. Цього разу темою зустрічі були «Інтерактивні методи проведення занять з ґендерної тематики». Учасники заходу освоювали способи зацікавити аудиторію питаннями ґендерної тематики, вчилися новим формам проведення занять, розширенню практики їх використання. В результаті зустрічі присутні оволоділи навичками проведення інтерактивних занять.








16.02.2011

16 лютого 2011 року управління у справах сім`ї та молоді облдержадміністрації та обласна організація Спілки жінок України, напередодні Міжнародного жіночого дня - 8 березня, в рамках регіональної акції «Жінки, знайте свої права» провели круглий стіл "Сучасна жінка Чернігівщини: реалії та перспективи".

Міжнародний жіночий день (8 Березня) є датою, яку відзначають в усьому світі. Цей день є офіційним святом ООН, а в багатьох країнах - національним святом. Міжнародний жіночий день - це свято звичайних жінок, що стали творцями історії. Своїми коренями воно виходить із багатовікової боротьби жінок за право брати участь в житті суспільства нарівні з чоловіками. Майже у всіх країнах жінки як і раніше недопредставлені на керівних посадах. Праця жінок як і раніше недооцінюється, недооплачується або взагалі залишається без винагороди. Із понад 100 мільйонів дітей, що не навчаються в школі, більшість — дівчатка. Із понад 800 мільйонів дорослих, які не уміють читати, більшість — жінки.

Жінки Чернігівщини представляють 55% населення області, становлячи також більшість серед економічно зайнятої частини населення. Вони мають більш високий рівень освіти у порівнянні з чоловіками, але водночас отримують значно меншу заробітну плату (в середньому тільки 85 % від зарплати чоловіків), несучи на собі тягар подвійної зайнятості (на роботі та в домашньому господарстві).

Серед депутатів Чернігівської обласної ради жінки становлять лише 9%, Чернігівської міської ради - 26%. В навчальних закладах області (крім загальноосвітніх) доволі значним є переважання жінок, особливо у вищих навчальних закладах 3-4 рівнів акредитації (63,3% жінок та 36,1% чоловіків). Хоча серед кандидатів та докторів наук кількість жінок є значно меншою, ніж чоловіків (відповідно 44,3% та 17,7% ).

Згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України держава забезпечує рівність трудових прав усіх громадян. Проте доводиться констатувати, що існує пряма та прихована дискримінація жінок, що працюють, особливо – жінок з дітьми. Роботодавці надають перевагу чоловіку, навіть якщо жінка має таку ж освіту та професійну підготовку. Жінкам з дітьми, котрі втратили роботу, набагато важче знову її знайти. Жінки мають значно менший доступ до системи підвищення кваліфікації, що знижує їх конкурентоспроможність на ринку праці.

Ось чому Міжнародний жіночий день такий важливий. Він нагадує про наш обов`язок боротися за зміну цінностей і відношення до жінки. Він закликає нас працювати в партнерстві — органи державної влади, місцевого самоврядування, громадські організації, бізнес і приватний сектор. Він спонукає нас добиватися зміни відносин між чоловіками і жінками на всіх рівнях суспільства. Він зобов`язує нас закріплювати будь-які засоби розширення прав і можливостей жінок і дівчаток — від освіти до мікрокредитування Круглий стіл відкрила Руслапа Нагорна - начальник відділу з питань сім`ї та тендерної політики управління у справах сім`ї та молоді Чернігівської облдержадміністрації. Вона дала характеристику сучасній жінці - незалежна, впевнена в собі, освічена, елегантна та чарівна, яка вважає, що крім домашніх, є в неї на землі ще й інші, не менш важливі справи. Також розповіла про акцію "Жінки, знайте свої права", яка проходить в області з 14 лютого по 6 березня. В рамках цієї акції будуть проведені тренінги, круглі столи, дискусії, семінари та лекції, виставки та інші заходи, спрямовані на поширення інформації та сприяння запровадженню практичних змін щодо просування інтересів та захисту політичних, культурних, соціальних, трудових та інших прав жінок.

Ірина Дорожкіна - директор підприємства "Навчально-методичний центр" профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України, відзначила, що надання жінкам всіх прав та можливостей для самореалізації - не самоціль, а обов`язкова умова покращення життя всіх людей в Україні. Жінка нового тисячоліття займає належне їй місце в родині, бізнесі та суспільстві. Повна своїх прав і свобод жінка досягає надзвичайних висот у справі, якою займається, здобуваючи нові знання, беручи участь у діяльності громадських організацій, у державотворенні, вона змінюється сама і змінює світ навколо себе. Ірина Дорожкіна зазначила, що додержання прав людини, партнерство між жінками і чоловіками в усіх сферах життєдіяльності є основою становлення і розвитку громадянського суспільства.

На засіданні круглого столу виступили та взяли участь в обговоренні: Катерина Свистун - заступник начальника Головного управління статистики в Чернігівській області; Катерина Тимощенко - заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення; Лариса Юда - заступник директора інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, радник голови облдержадміністрації з ґендерних питань; Олександра Огородник - старший викладач кафедри трудового права та соціального забезпечення Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці; Ніна Бас - голова правління ЗАТ «Взуттєва фабрика «Берегиня»; Ірина Одінцова, заслужена артистка України, актриса Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка; Тетяна Жогалко - директор культурно-мистецького центру "Круті сходи"; Людмила Канюка, голова громадської організації "Спілка жінок м. Чернігова" та інші.

У роботі круглого столу взяли участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, засобів масової інформації.

18.11.2010

18 листопада заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко відвідав Навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій області, де втретє пройшло заняття школи гендерної рівності для держслужбовців.

Школа, організована Чернігівською обласною організацією Спілки жінок України, прагне формувати кадровий склад спеціалістів, які зможуть проводити круглі столи, інтерактивні дискусії, семінари з гендерної тематики у своїх відомствах.

Віктор Тканко наголосив на тому, що гендерна рівність – запорука розвитку громадянського суспільства. Він зазначив, що робота задля забезпечення такої рівності повинна проходити у кількох площинах, зокрема в економічній, освітянській, суспільній. Він вказав на цілу низку проблем, які потребують вирішення: нерівність чоловіків і жінок у посадах, які вони обіймають, та заробітній платні; фактична незахищеність жінок на робочому місці – адже випадки, коли жінці відмовляють у роботі через небажання керівництва надавати декретну відпустку є непоодинокими; насадження стереотипних гендерних ролей протягом усього навчального процесу, з самого народження дитини; відсутність однозначного осуду насильства щодо жінок у суспільстві тощо.

Заступник голови облдержадміністрації повідомив про позитивні приклади в інших країнах. За його словами, у європейських країнах гендерна політика проводиться, перш за все, з міркувань економічної доцільності, оскільки практика показує, що краще працюють ті підприємства, де існує гендерний баланс. Активно до цього долучаються і профспілкові організації, а у колективних угодах з роботодавцями забезпечення гендерної рівності ставиться на перше місце.

Віктор Тканко поінформував, що зараз триває підготовка гендерного паспорту області, а у грудні 2010 – січні 2011 року буде затверджено чергову обласну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, і підкреслив, що держава, навіть опікуючись проблемою гендерної рівності, не може вирішити її самотужки. У цій ситуації, за його словами, влада може дати лише початковий поштовх. При цьому дуже важливою є допомога з боку суспільства та громадських організацій.

На черговому занятті школи гендерної рівності були присутні: керівник обласної організації Спілки жінок України Ірина Дорожкіна, юрист НМЦ Федерації профспілкових організацій, волонтер організації Спілки жінок України Володимир Ковальчук, представники обласних управлінь органів виконавчої влади та управлінь облдержадміністрації.

У школі гендерної рівності 18 листопада вчилися долати проблеми пов’язані з дисбалансом рівності чоловіків і жінок у суспільстві. Присутні знайомилися з:

1. Проблемами розробки і реалізації обласної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

2. Системою оцінки виконання та впливу обласної програми щодо забезпечення рівності жінок і чоловіків, методикою проведення аналізу програми.

Учасники навчання подали пропозиції до обласної Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.




«Гендерна рівність –запорука розвитку громадянського суспільства».

21 грудня 2010 року управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації та обласна організація Спілки жінок України провели круглий стіл «Гендерна рівність –запорука розвитку громадянського суспільства».

Круглий стіл відкрила та виступила Оксана Сердюк – начальник управління у справах сім’ї та молоді Чернігівської облдержадміністрації. Вона зазначила, що додержання прав людини, партнерство між жінками і чоловіками в усіх сферах життєдіяльності є основою становлення і розвитку громадянського суспільства.

Ірина Дорожкіна – директор підприємства «Навчально-методичний центр» профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України, підвела підсумки проведення моніторингу виконання обласної Програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Чернігівської області до 2010 року». Аналіз виконання обласної Програми показав, що заплановані заходи Програми майже виконані, проведена значна інформаційно-роз’яснювальна робота по розумінню гендерної рівності, але діяльність у цьому напрямі ще не розпочалася в повній мірі, Програма не була націлена на конкретні виміри досягнення гендерної рівності в області.

Володимир Ковальчук, юрист підприємства «Навчально-методичний центр» профспілок, презентував гендерний портрет області. Гендерний портрет Чернігівської області складено на основі порівняльного аналізу офіційних статистичних даних, матеріалів проведених досліджень та адміністративних даних за 2009-2010 рр. Він містить основні показники з розподілом за статевою ознакою, які надали можливість оцінити як загальний потенціал регіону, так і основні демографічні дисбаланси й тенденції.

На засіданні круглого столу виступили та взяли участь в обговоренні: Ірина Грищенко, заст. директора обласного центру практичної психології і соціальної роботи управління освіти і науки облдержадміністрації; Катерина Кальницька, кандидат психологічних наук, доцент Чернігівського державного інституту економіки і управління; Людмила Канюка, голова громадської організації "Спілка жінок м. Чернігова" та інші.

Також на круглому столі були презентовані інформаційно-методичні посібники "Гендерна політика в місцевих громадах", «Гендерний портрет як інструмент просування гендерної рівності» та книга з матеріалами обласної науково-практичної конференції "Проблеми сучасної дискримінації: гендерний аспект".

В посібниках запропоновано визначення сутності гендерної політики, розглянуто механізми та рекомендації щодо реалізації державної гендерної політики, підготовки та впровадження відповідних рішень на місцевому рівні, також надані рекомендації по створенню Гендерного портрету регіонів, організацій, установ та підприємств.

Посібники сприятимуть втіленню гендерних підходів у практику вироблення рішень органів місцевої влади, забезпечать користувачів методичною інформацією та нормативно-правовою базою.

В ході засідання були висловлені пропозиції щодо проведення в області акції "Жінка знай свої права" в лютому-березні наступного року. Учасниками круглого столу були прийняті рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування.







Валерій Сорокін,
управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода