back

Розвиваємося та навіть повертаємо людей з-за кордону: підприємець прикордонної Корюківщини – про ведення бізнесу в умовах війни

17-05-2024 | 14:32

Василь Кондаков, підприємець з Мени, розповів на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА, що підприємництвом у сфері реалізації він займався давно, втім з початком  повномасштабного вторгнення вирішив залишитися у громаді та спробувати свої сили в новій галузі – швейній.

Не маючи досвіду та знань в даній сфері, його працівники, які також залишилися в громаді, почали вивчати відеоуроки з інтернету. Спочатку шили військову форму, оскільки на той час була велика потреба у цьому.

«Забезпечували одягом як свою тероборону, так і переплавляли вироби на човнах до Чернігова», – розповідає спікер.

Потім почали шити і  для переселенців, які виїжджали з обласного центру під час активних бойових дій. А згодом підприємець вирішив розширити бізнес. У цьому допомогла грантова програма USAID Pearl.  Василь Кондаков подав проєкт та отримав 25 тисяч доларів, за які придбав сучасне комп’ютеризоване обладнання та облаштував фабрику.

«Втім залишалася потреба в спеціалістах. Запропонували гідну зарплату землякам, які виїхали в Бельгію, Польщу, Словаччину. І вони повернулися додому [...] Зараз ведемо переговори ще з двома переселенцями, які зараз в Польщі», –  каже підприємець.

Наразі на фабриці працює 10 працівників. Розрахована ж вона на понад 20 робочих місць.

Загалом про розвиток бізнесу Корюківщини в умовах сьогодення розповів і Сергій Чорний, в. о. голови Корюківської РДА.

«Якщо 2022 був роком післяокупаційного відновлення, то минулий рік – це вже створення нових підприємств та розширення вже існуючих (створено та зареєстровано 621 суб’єкт підприємництва). А вже з початку цього року взято на облік ще 146 нових підприємців. До того ж, спостерігається і переорієнтація місцевих виробників на європейські та світові ринки», –  наголосив спікер.

Також в минулому році в районі створено індустріальний парк, де на площі близько 70 га планується створити до 3 тисяч робочих місць.

Читати також: Від стійкості до розвитку: як відновлюється економіка області під час війни

Сергій Чорний зауважує, що підприємці району активно використовують всі можливості для відкриття, розширення бізнесу. Наприклад, троє в минулому році за урядовою програмою «єРобота» отримали фінансову допомогу на розвиток підприємства з виготовлення меблів, відкриття ресторану швидкого харчування в Наумівці (створено 6 робочих місць) та будівництво пелетного заводу в Займищі (26 робочих місць).

Також п’ять підприємств отримали мікрогранти на: виробництво біопалива з деревних відходів, розширення послуг СТО, відкриття закладу з приготування їжі на виніс та доставку, відкриття кавової локації та вирощування великої рогатої худоби.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації