back

Обмін досвідом та спільні дії у сфері цивільного захисту: на Чернігівщині відбувся міжрегіональний круглий стіл

26-06-2024 | 09:00

В умовах збройного конфлікту всі цивільні мають бути захищені. Над цим питанням у різних країнах світу, Україні зокрема, працює міжнародна організація CIVIC (Center for civilians in conflict), яка провела тематичний круглий стіл у Чернігові 25 червня. За словами організаторів, ідея цього заходу зародилася у Запорізькій області, представники якої долучилися до обговорення питань посилення захисту цивільного населення у прифронтових регіонах нашої країни.

«Цей захід є важливою платформою для підвищення свідомості та обміну досвідом у питаннях захисту цивільного населення, особливо в умовах війни. Спільні зусилля і успішні практики, представлені на круглому столі, відіграють критичну роль у зміцненні безпеки та захисту громад», – наголосив виконавчий директор CIVIC Хішем Хадрауі.

«Наша співпраця з організацією CIVIC розпочалася у грудні 2023 року. За цей час встигли немало, зокрема реалізовано програму осучаснення системи оповіщення у декількох громадах області. Ще один напрям – укриття. Наразі CIVIC працює з чотирма громадами – Іванівською, Менською, Новобілоуською та Седнівською. Сподіваємося, що коло співпраці розшириться, особливо на північніші території», – зазначив заступник голови Чернігівської ОДА Дмитро Синенко.

Під час круглого столу заступник директора Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Володимир Селюченко зупинився на основних напрямах організації цивільного захисту населення в області, серед яких – розбудова місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (МАСЦО).

Так, у восьми територіальних громадах здійснюються заходи з проєктування та розбудови МАСЦО, планується встановлення 160 електросирен/гучномовців у 70 населених пунктах. У трьох громадах (Іванівській, Менській та Седнівській) грантові кошти СІVIC направлені на встановлення систем оповіщення у 23 населених пунктах.

Першочергово необхідно провести роботи щодо створення МАСЦО в Сновській, Корюківській, Любецькій та Михайло-Коцюбинській ТГ.

Пілотний проєкт зі створення безпекового середовища у Запорізькій області презентували заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко та начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Запорізькій області Євген Водоп’янов.

Суть пілоту полягає у створенні в кожній громаді окремого підрозділу (відділу, сектору) із безпеки, мета якого – розбудова безпечного для кожного громадянина середовища. Для цього потрібно не тільки аналізувати ситуацію на місцях, а й вживати превентивні заходи за наявних викликів. Ініціатива зараз активно впроваджується у громадах Запорізької області.

У ході круглого столу його учасники обговорили впровадження стратегій захисту на рівні громад та регіонів, дискутували щодо можливостей розширення співпраці.

Довідково. Center for civilians in conflict (CIVIC) – це міжнародна організація, спрямована на захист цивільного населення в умовах збройних конфліктів. Мета діяльності – надання підтримки громадам, які постраждали від війни, та зміцнення рішучості та спроможності збройних сторін конфліктів запобігати та реагувати на шкоду цивільним особам.

Наразі на Чернігівщині реалізується проєкт "Зменшення шкоди цивільному населенню в Україні шляхом співпраці з громадами та посилення цивільно-військового співробітництва", який фінансується Європейським Союзом. Основна мета проєкту – підвищення рівня захисту цивільних осіб з громад області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації