back

Федеральна земля Мекленбург-Передня Померанія планує розширити коло співпраці з Чернігівщиною

26-06-2024 | 12:13

На початку року між Чернігівською обласною військовою адміністрацією та Урядом Федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія підписана Спільна декларація про наміри щодо співробітництва. Серед напрямів співпраці – освіта (технічне забезпечення, укриття), медицина (співпраця між закладами) та культура (культурний обмін).

Втім, це не остаточний перелік – про можливі напрями подальшої співпраці з керівництвом ОВА вчора говорила Голова Бундесрату Німеччини, Прем’єр-міністерка землі Мекленбург-Передня Померанія Мануела Швезіг. Зазначимо, за її каденцію – це перший візит в Україну. До обговорення долучився Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Мартін Єґер.

«Ми своїм партнерством хочемо зробити внесок у відновлення та відбудову Чернігівщини, а також розвивати економічне співробітництво задля розвитку бізнесу в регіоні. Також ми хочемо надавати особливу підтримку дітям. Вже зараз ми приймаємо у Мекленбург-Форпоммерн 40 дітей з Чернігівської області, де вони мають можливість відпочити і відволіктися, – зазначила Мануела Швезіг. – Звісно ж, ми хочемо партнерства на рівних. Сьогодні я мала змогу лише трохи познайомитися з Чернігівщиною, але впевнена, що ми будемо поглиблювати наші відносини».

На облаштування укриттів в освітніх закладах області у бюджеті землі Мекленбург-Передня Померанія вже зарезервували 250 тисяч євро. Крім того, передбачається продовжити відпочинок і оздоровлення дітей у Німеччині.

У планах – взаємовигідна співпраця в агарному секторі та відновлювальній енергетиці.

«Незважаючи на доволі нетривалий період партнерства, ми маємо багато напрацювань. Сьогодні є певні домовленості щодо наших економічних зв’язків. Це наразі дуже важливо для Чернігівщини, – зауважив начальник ОВА В’ячеслав Чаус. – Дякую німецьким партнерам за ту допомогу, яка вже надана. Але попереду ще багато спільної роботи задля тримання взаємовигідних результатів».

В межах візиту делегація відвідала село Ягідне, де під час окупації в підвалі школи утримувались мирні жителі, а також Обласну дитячу лікарню, яку німецькі партнери планують підтримувати.

Символічно, що саме цього дня офіційно розпочалися перемовини щодо членства між Україною та Європейським Союзом.

«Тісне міжрегіональна співробітництво – частина політики ЄС. Чернігівщина, як область країни, що скоро стане його частиною, вже має чіткі плани спільно з Мекленбургом-Передньою Померанією. Україну сприймають повноцінним партнером в об’єднаній Європі. А від сьогодні це стало задокументованим фактом. Від розмов до фактичних перемовин», — наголосив В’ячеслав Чаус.

У подальшому держава один за одним робитиме кроки, аби адаптувати законодавство до європейського та виконати всі умови, про які буде домовлено з ЄС та країнами-членами.

Тим часом жителі Чернігівщини, які вистояли проти російської навали у 2022 році — європейські цінності проти  московських, — відчувають, що вже довели: наш народ — невід’ємна частина Європи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю
Чернігівської обласної військової адміністрації