back

Енергетична галузь Чернігівщини: актуальні потреби та можливості відновлення

25-06-2024 | 16:37

Про стан енергетичної галузі й подальші кроки щодо її відновлення говорили учасники Німецько-української фахової онлайн-конференції «Відбудова критичної енергетичної інфраструктури та система відновлювальної енергетики», організованій Німецько-Українською промислово-торговельною палатою (AHK Ukraine). Захід об’єднав фахівців-енергетиків з обох країн задля обміну досвідом щодо вирішення проблем та реалізації успішних проєктів у цій галузі.

До участі долучився  заступник голови ОДА Іван Ващенко. Він розповів про виклики, з якими зіштовхнулась Чернігівщина, внаслідок військової агресії росії, зокрема в енергетичній сфері.

«Найважливіше сьогодні – захист наших кордонів, усунення шкоди, якої завдав і продовжує завдавати ворог, а також поверненням області до повноцінного життя в сучасних реаліях», – наголосив Іван Ващенко.

Область зазнала значних руйнувань та пошкоджень з початку повномасштабного вторгнення, а прикордоння досі перебуває під постійними обстрілами ворога. Попри всі труднощі триває робота щодо фортифікаційного укріплення, відбудови, розмінування, відновлення критичної інфраструктури.

Як зазначив спікер, наразі надактуальним є питання  реалізації на Чернігівщині проєктів з будівництва розподіленої генерації, адже ворог продовжує цілеспрямовано нищити енергетичну інфраструктуру.

Так, в рамках проєкту USAID Програми «Проєкт енергетична безпека» область отримала блочно-модульні твердопаливні котельні. У семи громадах регіону вже розпочали роботу щодо їх встановлення на об’єктах теплопостачання для забезпечення резервного опалення закладів охорони здоров’я, соціального захисту та освітніх установ.

Також АТ «Обтеплокомуненерго» працює над встановленням декількох когенераційних установок на котельнях обласного центру. Проте є і проблемне питання – нестача фінансових ресурсів на виконання будівельно-монтажних робіт. Крім того, залишається потреба у забезпеченні регіону резервними джерелами генерації теплової енергії.

Для підтримки енергонезалежності бізнесу та домогосподарств  Міненерго розробило відповідну Програму, яка передбачає спрощення реалізації розподіленої генерації, а також надання фінансової державної підтримки для встановлення генеруючих потужностей. Її частиною є розширення можливостей Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» для сфери енергетики. Зокрема, за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.

Для Чернігівщини, як території з високим військовим ризиком, діятиме пільгове кредитування. Його максимальний строк – не перевищує 10 років, а максимальна сума кредиту – до 150 млн. грн.

Значну підтримку у відновленні та поверненні області до повноцінного життя в сучасних реаліях надають міжнародні партнери. Мова йде про будівництво та облаштування укриттів, забезпечення системами оповіщення, психологічну допомогу, підтримку економічних процесів тощо.

«Працюючи над нашими подальшими стратегічними планами, ми зосереджуємо основний акцент саме на збереженні і розвитку людського потенціалу. Для цього працюємо над створенням безпечного регіону, комплексним відновленням інфраструктури, бізнесу і розбудовою економіки, – резюмував Іван Ващенко. – Попереду багато завдань щодо залучення  інвестицій та спільної роботи з партнерами над вирішенням нагальних проблем. Ми маємо перелаштуватися, щоб рухатися далі, ставати сильнішими та впевненішими».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації