back

У шести громадах Чернігівщини вже працюють Центри життєстійкості

27-06-2024 | 16:41

Цього року Чернігівщина долучилася до проєкту зі створення Центрів життєстійкості. У шести громадах – Коропській, Ніжинській, Корюківській, Чернігівській, Михайло-Коцюбинській, Городнянській – вони вже розпочали роботу, ще три громади (Бахмацька, Борзнянська, Добрянська) наразі  чекають рішення конкурсної комісії щодо визначення надавачів соціальних послуг.

Про запровадження в області комплексної послуги з формування життєстійкості на рівні громад говорили сьогодні на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації.

«Ми маємо прагнути, щоб громади були більш відкритими до людей і могли реагувати на їх запити і потреби», – наголосила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

Про особливості та розвиток системи надання соціальних послуг, зокрема і формування життєстійкості в громадах області, детально розповіла Директорка департаменту соціального захисту населення ОДА Валентина Лугова.

Також під час засідання представники громад, де ця послуга вже працює, поділились досвідом її впровадження.

Коропська громада долучилась до проєкту однією з перших – надавати комплексну послугу з формування життєстійкості розпочали з 1 березня.

«Звісно, як і у всіх, хто приймає участь у чомусь новому були страхи. Особливо щодо того, чи потрібна ця послуга людям і як вони її сприймуть. Бо вона для нашого населення незвична. Але ми одразу побачили, що люди зацікавлені і активно користуються послугою», – каже директорка Центру соціальних служб Коропської селищної ради Алла Шаповал.

Затребувана послуга і у Михайло-Коцюбинській громаді. Тут Центр життєстійкості функціонує два тижні. За цей час за допомогою звернулись 109 осіб, які опинились у складних життєвих обставинах, 12 сімей загиблих військовослужбовців, 7 сімей ВПО, 7 багатодітних родин, 2 особи з інвалідністю, 25 осіб з дітьми, які пережили окупацію, 2 військовослужбовці та 5 матерів дітей з особливими потребами.

Про проблемні питання, які виникають при запровадженні послуги розповіла соціальна працівниця Благодійного фонду «Карітас Чернігів», соціальна менеджерка проєкту «Життєстійкість» Леся Стасюк. Серед них – недостатність фінансування, потреба у більшій кількості психологів, неоднаковий доступ до послуг (недостатнє інформування людей, які не мають доступу до інтернету та не користуються соціальними мережами), стигматизація, відсутність чіткої методології в оформленні документації.

«Проблеми є, але люди виходять від нас щасливі і чекають наступних зустрічей. Дбати про ментальне здоров’я необхідно, послуга впроваджується і я бачу перспективи», – зауважила Леся Стасюк.

Принагідно радниця голови ОДА, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області Інна Чистенко розповіла про реалізацію програми та інструменти, які вона пропонує, а також сервіс «Швидкодопомога».

«Зараз у кожного є складні ситуації, пов’язані з війною та її наслідками. Така підтримка дійсно потрібна. Я хочу, щоб у кожній нашій громаді, по можливості, були такі центри і фахівці, запалені любов’ю до людей», – підсумувала Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації