back

Способи, які допомагають бути «ОК»: як підтримати ментальне здоров’я – очима дітей Чернігівщини

26-06-2024 | 17:07

У закладах загальної середньої освіти відбувся обласний конкурс відеоробіт учнівської молоді «Я ОК!», проведений в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Протягом квітня – травня школярі з усієї області подавали відеороботи для своїх однолітків з порадами, рекомендаціями, вправами, що допоможуть стабілізувати психоемоційний стан, відновити стресостійкість тощо.

Що з цього вийшло – обговорили на брифінгу в медіацентрі ОВА, до участі в якому долучилися команди, які посіли перші місця.

Начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика зазначив, що результати перевищили всі очікування – кожна робота особлива, з креативним підходом.

«Приємно, що 220 учасників віком від 12 до 17 років із 45 закладів освіти взяли участь у конкурсі. Загалом надіслано 54 роботи. Дійсно, було певне враження від того, як діти розуміють саме ментальне здоров’я; що треба робити, щоб підтримати друзів чи допомогти батькам», – сказав Юрій Музика.

Спікер висловив сподівання, що наступного року до ініціативи залучиться більше учасників з усіх громад області (цьогоріч роботи надійшли майже з половини ТГ).

Про підготовку до конкурсу розповіла радниця голови Чернігівської ОДА, обласна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Інна Чистенко. Серед ключових моментів вона назвала дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в різних країнах світу, яке провела британська компанія на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Психологиня зосередила увагу саме на Україні, де статистичні дані підтверджувалися низкою подальших досліджень, в тому числі й на регіональному рівні.

«На жаль, ментальне здоров’я викликає у людей таку ж стурбованість, як бідність, кліматичні зміни та зростання цін. Ця стурбованість переходить у внутрішні чинники, які відображаються в поганому самопочутті. Наразі можемо говорити про те, що 24% респондентів зазначили, що відчували дискомфорт щодо розмови про ментальне здоров’я зі спеціалістами. Мова саме про молодь і про підлітків. Досі існує стигма щодо ментального здоров’я, яка блокує можливість не тільки діяти, а й говорити про це зі спеціалістами або близькими людьми. Відповідно підлітки 13-16 років більш вразливі до впливу війни в Україні та світових конфліктів. Кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому. Але соціальні зв’язки, спілкування мають особливе значення під час війни. Це сім’я, соціальні інституції, зокрема школа, де вони всі проводять дуже багато часу», – зауважила Інна Чистенко.

Одним із ключових аспектів є те, що кожна дитина може отримати допомогу там, де вона за нею звернулася. Тому відбуваються спільнодії – заходи, які об’єднують молодь з нашої області, висвітлюючи питання ментального здоров’я. Таким чином і долається стигма, що звертатися за допомогою недоцільно.

У доцільності такої допомоги не сумнівається учениця Ніжинського ліцею при НДУ ім. М. Гоголя Ірина Коваленко, яка у майбутньому планує стати психологом і бути корисною людям, які хочуть покращити своє ментальне здоров’я. Сьогодні ж Ірина – членкиня команди, що посіла перше місце на конкурсі «Я ОК!».

«У нашому відео ми представили способи, які допомагають бути «ОК» кожному. Після його перегляду, сподіваюся, кожен реалізує ці способи у життя. Адже ми їх використовуємо щодня і допомагаємо самим собі, в першу чергу, бути «окей», – поділилася Ірина.

Команда Ніжинського ліцею за відеороботу «Хто ОК? Я ОК!» та ще два лауреати конкурсу – Тарасенко Віталій з Корюківського ліцею № 1 за відеороботу «5 кроків до психоемоційної рівноваги» та команда чернігівської школи № 12 за відеороботу «Самодопомога» – отримали дипломи та цінні подарунки від організаторів.

У доповнення – обирати переможців було складно. Адже, за словами  директорки Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області Олени Антоненко, роботи дуже «дорослі». Кожна – виважена і по-своєму зачіпає при перегляді.

Як фахівець із 30-річним стажем, пані Олена переконана, що психологічна служба у закладах освіти дуже важлива, особливо під час війни: наявність психолога знижує тривожність і допомагає стабілізуватися. Оскільки половина закладів області не має такої служби, робота організована таким чином, щоб відповідну допомогу можна було отримати через телефон.

Принагідно Інна Чистенко нагадала, що надавачів послуг із психосоціальної підтримки та психічного здоров'я Чернігівської області можна знайти за допомогою сервісу «Швидкодопомога».

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації