back

Громади, доступні для ветеранів війни: як рухається Чернігівщина у напрямі ветеранської безбар’єрності

17-05-2024 | 11:39

Всупереч, а не завдяки, – такий підхід у реалізації соціальної політики, зокрема щодо ветеранів та ветеранок, необхідно змінювати системністю та якісною державною стратегією. Про це зазначив заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко, взявши участь у презентації проєкту «Паспорт громади, доступної для ветерана».

Ініціатива Міністерства у справах ветеранів України має на меті переглянути підходи щодо втілення ветеранських політик у громадах і створити доступну та безбарʼєрну громаду для ветерана.

«У Чернігівській області ми повноцінно сформували інфраструктуру ветеранської політики: відділ на рівні області і структурі підрозділи в районних військових адміністраціях. Майже в кожній громаді є відповідальна особа за цим напрямом (залишилося до п’яти ТГ із 57-ми, де ще не визначилися, але це невеликі громади), – поділився Іван Ващенко. – На моє переконання, громади в левовій частині працюють з ветеранами на належному рівні, наскільки це можливо за наявних ресурсів. Залишилося тільки вибудувати політику і відповідну систему».

Про труднощі повернення до цивільного життя після демобілізації Іван Ващенко знає з власного досвіду, тому переконаний, що тут має бути розроблена чітка «дорожня карта». На часі й питання реабілітації захисників і захисниць, які повертаються з війни.

«Зараз в області ми закінчуємо розробку великого проєкту реабілітаційного центру на місці зруйнованого у березні 2022-го кардіоцентру. Зважаючи на його масштабність та нинішні умови, інвестори не поспішають «заходити». Тому намагаємося закривати потребу малими проєктами (такими, як «Відновлення») для ветеранів та їхніх родин», – каже заступник голови ОДА.

Читати також: Перші десять родин ветеранів завершили активну фазу проєкту «Відновлення»

За словами Івана Ващенка, наразі охочих брати участь у подібних ініціативах небагато, але треба готуватися до масової демобілізації після нашої перемоги.

«Девізом ветеранської політики має стати «Вдома чекають». Відтак, надзвичайно важливо сформувати якісні стратегію і державну політику, аби гідно підготуватися до повернення наших хлопців і дівчат», – наголосив Іван Ващенко.

Чернігівщина – готується. Найперше треба сформувати вже згадану «дорожню карту». Тут допоможе ідея надання всіх необхідних послуг ветеранам війни на базі ЦНАПів за принципом «єдиного вікна». Такий підхід запроваджено у 22 ЦНАПах області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації