back

Грантові програми та кредитування: про підтримку бізнесу – на брифінгу в ОВА

15-05-2024 | 17:55

Внаслідок військової агресії рф на території області було пошкоджено або зруйновано близько 500 суб’єктів підприємницької діяльності. Однією з найважливіших проблем для представників бізнесу є нестача фінансових ресурсів.

Основою економіки регіону є малий та середній бізнес. Про існуючі інструменти та можливості його підтримки говорили на брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Сьогодні завдання влади – системно підтримувати малих та середніх підприємців зважаючи на реалії повномасштабної війни і прогнозуючи ті зміни, які настануть після нашої перемоги», – зауважила заступниця директора Департаменту економічного розвитку ОДА-начальниця управління бізнес-клімату, споживчого ринку та ціноутворення Світлана Полторацька.

Наразі в області діють потужні програми прямої підтримки бізнесу. Серед них – «Доступні кредити 5-7-9%», гранти на розвиток переробних підприємств, мікрогранти на старт власної справи, гранти для ветеранів і ветеранок,  програма компенсацій на сільгосптехніку, підтримка проєктів зі значними інвестиціями, розвиток інфраструктури індустріальних парків та інші.

Користується попитом у регіоні державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Так, протягом 2021-2023 років в межах програми укладено договорів на понад 8 млрд гривень, із державного бюджету виплачено компенсацій по відсотках на більше 870 млн грн.

Важливе значення має і міжнародна підтримка бізнесу. Минулого року її отримали понад 100 суб’єктів підприємництва.

Також програми підтримки підприємцям пропонує служба зайнятості. Це  надання сертифікатів і ваучерів на навчання та грантові програми. Детально про них розповіла начальниця управління реалізації політики зайнятості обласного центру зайнятості Вікторія Антоненко.

Від початку дії Урядового проєкту «єРобота» більше 360 суб’єктів підприємництва вже отримали понад 275 млн грн грантової допомоги на створення і розвиток власного бізнесу.

 

Крім того, служба зайнятості надає компенсації роботодавцям за працевлаштування окремих категорій осіб, зокрема ВПО та осіб з інвалідністю – https://www.dcz.gov.ua/employer/choiceprofit.

З метою сприяння товаровиробникам за ініціативи Президента України Володимира Зеленського розпочала діяльність Всеукраїнська економічна платформа «Зроблено в Україні». У квітні регіональний офіс платформи запрацював на базі обласного центру зайнятості.

«У нас можна отримати консультації щодо підбору персоналу, підготовки кадрів, оформленням документів, зокрема зі створенням бізнес-плану. Також регіональний офіс консультує стосовно компенсації 25% коштів за купівлю української сільгосптехніки, грантів на переробку, програми «Доступні кредити 5-7-9%», «Шкільний автобус» та іпотечної програми «єОселя», – зазначила Вікторія Антоненко.

 

Інформаційно-консультаційну та навчальну підтримку бізнесу, зокрема щодо підготовки бізнес-планів та подання заявок на гранти надає і Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області.

Так, завдяки такій допомозі у 2022 році переможцями  за програмою «Власна справа» стала 51особа, у 2023 році 136, цього року – вже 44.

«Ми співпрацюємо з обласним центром зайнятості, консультуємось з державним, спілкуємось з банками. Все задля того, щоб допомогти підприємцям залишатися працювати на Чернігівщині», – каже генеральна директорка Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області Марія Фінюк та додала, що за консультаціями звертаються і переробні підприємства. Два таких підприємства отримали гранти у 2023 році, ще одне – вже цього року.

Крім того, Фонд надає інвестиційні кредити в межах обласної програми кредитування. Цього року вже надано два таких кредити в Ніжинському районі (2 млн грн на земельний туризм та розвиток тваринництва).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації