back

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу

16-05-2024 | 16:31

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Деталі та покроковий алгоритм пояснили на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА та Руслан Марченко, голова ГО «Український голос громад».

«Щоб отримати компенсацію на самостійну відбудову, спочатку необхідно подати заяву на розгляд до комісії органу місцевого самоврядування. Після позитивного рішення та його затвердження виконкомом громадянину надходить повідомлення в застосунку Дія про нарахування коштів», – каже Сергій Куреня.

Надалі заявникам необхідно припинити право власності на знищений об'єкт нерухомого майна (разом з об’єктами на прилеглій території – літня кухня, гараж тощо).

Потім – подати будівельний паспорт до електронної системи будівництва. Він видається органами містобудування та архітектури громад за заявою громадянина (через ЦНАП та Дію). Документ має включати схему майбутньої забудови ділянки з прилеглою територією.

Наступний крок – подати повідомлення про початок будівельних робіт. І вже після цього особа отримає 50% від нарахованої компенсації на будівництво нового житла.

«Виконати ж роботи потрібно не пізніше, ніж за 1,5 року. А вже після освоєння коштів першого платежу – подаємо повідомлення про проміжну верифікацію (через Дію чи ЦНАП). Це перевірка чеків, договорів чи актів виконаних робіт, бажано мати і фотоматеріали процесу будівництва», –  говорить Руслан Марченко.

Під освоєнням коштів мається на увазі використання не менше, ніж 90% відсотків від першого платежу на будматеріали та роботи.

Друга половина коштів – тільки після верифікації робіт. Освоїти їх особа має також за 18 місяців. Тобто, загалом на самостійну відбудову у громадянина є 3 роки.

Сергій Куреня наголошує, що після завершення будівництва, особа не пізніше 30 робочих днів має подати повідомлення про використання компенсації (Дія, ЦНАП чи нотаріус). Комісія може здійснити кінцеву верифікацію. До речі, перевірки проводитимуть не у всіх громадян, а лише у певної частини, яка буде визначена автоматично системою. Важливо – якщо особа не подала цей звіт, то для таких громадян верифікація буде проводитися в обов'язковому порядку.

Ще з важливого:

  • припинити право власності можна у нотаріуса, в ЦНАПі або через державного реєстратора на підставі витягу з державного реєстру речових прав, акту комісійного обстеження, довідки з БТІ (перші два документи нотаріус та працівник ЦНАПу може самостійно оформити, а довідку з БТІ особа має замовити самостійно);

  • кошти на відбудову потрібно реалізувати лише з організаціями, які є партнерами програми «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/;

  • при самостійній відбудові (на відміну від купівлі житла за сертифікати) заборони на відчуження (продаж, дарування, обмін і т.д.) нової нерухомості немає;

  • будувати нове житло можна на будь-якій земельній ділянці, незалежно від того, де був розташований знищений будинок (крім територій, де ведуться бойові дії).

Стосовно інших компенсацій:

  • з початку реалізації програми по пошкодженому майну в області подано 4340 заяв, з них за 2303 – нараховані компенсації на поточний ремонт і за понад 100 – на капітальний (всього на 238 млн гривень);
  • щодо знищеного майна на отримання сертифікатів подано 776 заяв, сформовано 315 житлових сертифікатів (на понад 462 млн гривень).

Наразі за сертифікати в області придбано більше 130 об’єктів нерухомого майна.

А ще розширено територію, де можна придбати житло за сертифікати – це можуть бути і громади, де можливе проведення бойових дій. Проте тут потрібно розуміти всі ризики.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації