back

Готові реагувати на критичні ситуації: партнери Чернігівщини про надання гуманітарної допомоги

15-05-2024 | 16:27

Актуалізувати потреби Чернігівської області та скоординувати відповідні дії – мета сьогоднішньої зустрічі вітчизняних та міжнародних організацій, які надають гуманітарну допомогу нашому регіону з початку повномасштабної війни. Захід, організований Управлінням ООН з координації гуманітарних справ / OCHA Ukraine, відбувся у змішаному форматі на базі Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем, який долучився до обговорення, зосередив увагу учасників на сферах, що потребують посиленої підтримки з боку міжнародних партнерів: підтримка ВПО, забезпечення генераторами закладів соціальної інфраструктури, іншими альтернативними джерелами живлення, в тому числі сонячними станціями, зважаючи на руйнування в енергетичній галузі. Важливий напрям, що потребує підсилення, – психологічна допомога населенню, зокрема найменшим мешканцям області.

«На жаль, через збільшення кількості та інтенсивності обстрілів прикордонних громад маємо реагувати в частині відселення місцевих жителів (а відтак – забезпеченні їх житлом та найнеобхіднішими речами) і формуванні запасу ремонтних наборів для швидкого відновлення тим, хто все ж таки залишається, – зауважив Костянтин Мегем. – Дякую всім партнерам за допомогу. Ваша присутність надзвичайно важлива як загалом для країни, яка воює, так і окремо для Чернігівщини – складного регіону в економічному й логістичному плані».

Зазначимо, що для координації діяльності організацій в області створені тематичні кластери, приміром, з питань житла та непродовольчої допомоги, гендерно зумовленого насильства, продовольчої безпеки і засобів до існування, охорони здоров’я тощо.

Представники фондів та організацій наголосили, що готові реагувати на можливі критичні ситуації, пов’язані з відселенням людей з прикордоння та наданням відповідної допомоги. Вони зазначили, що втілення розпочатих проєктів продовжиться. Розглядаються й нові ініціативи. Втім, для якісної взаємодії не вистачає комунікації на рівні громад щодо ремонтів житла, яке ще до цього часу не відновлено: у партнерів по програмах з легких та середніх ремонтів є кошти, але відсутня інформація щодо потреби від громад. Тут у пригоді може стати Регіональний офіс міжнародного співробітництва – майданчик, де акумулюються потреби всіх громад.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації