back

На шляху до вдосконалення соцпослуг: досягнення та перспективи Чернігівщини від участі у проєкті Програми розвитку ООН

15-05-2024 | 15:36

Його результати, а зокрема позитивні зміни у розвитку соцпослуг в громадах Чернігівщини, обговорили сьогодні на регіональній конференції в обласному центрі. 

«Удосконалення системи соціальної роботи та надання соціальних послуг в 6 цільових областях проєкту шляхом проведення аналізу стану організації та надання соціальних послуг у територіальних громадах цих регіонів, ідентифікації надавачів та визначення потреб задля цифровізації процесів» – саме таку назву має ініціатива, реалізована в громадах області ГО «Ліга соціальних працівників України» за фінансової підтримки Програми розвитку ООН.

Чому регіон як ніколи потребує удосконалення у системі соціальної роботи, розповіла Валентина Лугова, директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА.

«Чернігівщина – прикордонна. Населені пункти, розташовані в близькості до ворога, знаходяться під постійними обстрілами. Відтак і кількість людей, які потребують соціальної підтримки, збільшується: діти, ветерани війни, сім’ї загиблих, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи тощо. Необхідно, до того ж, і розширювати перелік послуг, бо на це є попит. Приміром, соціально-психологічна реабілітація, соціальне відновлення ветерана та інші послуги», – наголосила спікерка.

За словами Наталії Красківської, спеціалістки ПРООН з мобілізації громад в області, участь у проєкті допомогла громадам покращити як якість надання соцпослуг, так і їхню доступність для людей на місцях.

Щоб визначити проблеми у сфері соціального захисту населення регіону та зрозуміти, у який спосіб потрібно їх вирішити, спочатку у межах проєкту було проведено кабінетне та соціологічне дослідження.

Детальніше про це розповіли Вікторія Галайдюк, експертка ПРООН, виконавчий директор ГО «Ліга соціальних працівників України», та Олексій Ганюков, завідувач відділу соціально-економічних досліджень ГО «Український інститут соціальних досліджень імені О. Яременка».

«Спочатку було побоювання, що громади не виявлять бажання нам допомагати, бо з огляду на сьогоднішні реалії у них (особливо в прикордонних) і так багато роботи. Але, коли розпочався проєкт, ми отримали велику підтримку від усіх його учасників. Ми здійснили аналіз сфери соцпослуг, щоб дізнатися, які потреби має кожна громада», – каже Вікторія Галайдюк.

Почали із демографічної ситуації в ТГ, щоб дізнатися, на які категорії населення потрібно орієнтувати соцпослуги. Також досліджували документи, на яких базується розвиток громади (плани, програми) тощо.

Досягти успіхів в результаті впровадження проєкту в області вдалося. Наприклад, вже розроблено Програму розвитку соціальних послуг на 2024-2026 роки, а тергромади розпочали роботу стосовно вдосконалення стратегічних документів розвитку ТГ.

Активізовано роботу зі створення в громадах власних надавачів послуг. Зокрема, центри надання соціальних послуг створені в Седнівській та Талалаївській громадах.

У Прилуцькій та Ніжинській ТГ працює «соціальне таксі».

В Коропській ТГ з березня цього року надається комплексна соціальна послуга з формування життєстійкості. До участі в проєкті приєдналися ще 8 територіальних громад, які попередньо подали заявки на конкурс: Бахмацька, Борзнянська, Городнянська, Ніжинська, Корюківська, Чернігівська, Михайло–Коцюбинська, Добрянська.

Також, в Прилуцькій, Борзнянській та Сосницькій ТГ відкрито Спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

А в Михайло-Коцюбинській, Коропській та Ніжинській ТГ запрацювали Мобільні соціальні служби.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації