back

Негативні наслідки травневих буревіїв

05-06-2014 | 10:21

У приміщенні Чернігівського ОУЛМГ 3 червня пройшла колегія, на якій аналізувалося головне питання — ліквідація наслідків стихійного лиха.

Доповідач — начальник відділу лісового господарства Анатолій Курганов. Ішлося про те, що через негативні наслідки травневих буревіїв, які завдали шкоди лісовим масивам Чернігівського, Ніжинського, Городнянського та Добрянського держлісгоспів, потрібно терміново провести комплекс санітарно-оздоровчих заходів.

Площа лісових насаджень, що постраждали від вітровіїв та буреломів, становить 200 га.

З усіх підприємств стихійне лихо найбільшої шкоди завдало ДП «Чернігівське лісове господарство» (120 га).

Цю ділянку розробляє 6 бригад. Люди проживають у селі Нове, де для них створені всі необхідні умови. Ліквідатори працюють повний світловий день, щоб справитись з доведеним завданням якнайшвидше.

Частину продукції лісівники реалізовують напряму споживачам.

Про підсумки роботи підприємств Чернігівського ОУЛМГ в осінньо-зимовий період 2013-2014 р.р. та завдання щодо забезпечення стабільної їх роботи у відповідний наступний сезон розповів заступник начальника відділу лісосировинних ресурсів Володимир Кирієнко.

Він відмітив, що підприємства управління прогнозовано відпрацювали цей період у штатному режимі, не зважаючи на складні фінансово-економічні умови минулої зими.

Обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів за пройдений осінньо-зимовий період становить 4,7 тис. тонн умовного палива вартістю 16,9 млн. грн. — проти 5,24 тис. тонн умовного палива вартістю 19,8 млн. грн. у минулому осінньо-зимовому періоді.

Основними видами у енергоспоживанні є: тирса та відходи переробки (32%), дрова для власного споживання (24%), дизпаливо (17%), бензин (11%), електроенергія (14%), газ та мастила (менше 1%).

Найбільш високовартісними у загальному споживанні є дизпаливо, бензин та електроенергія.

Загальне споживання природного газу по управлінню у 2013-2014 р.р. майже не змінилося у порівнянні з відповідним періодом минулого осінньо-зимового періоду.

Газове опалення залишилося у Городнянському, Ніжинському та Н.-Сіверському держлісгоспах. Заміна газових котлів на твердопаливні залишається одним із приоритетних та першочергових заходів по підготовці до нинішнього осінньо-зимового сезону.

У порівнянні з минулим відповідним періодом відбулося зменшення споживання електроенергії на 4%.

Потрібно при підготовці до осінньо-зимового сезону перевірити стан електрогосподарства та розробити заходи з економії електроенергії. І вжити заходів щодо максимального скорочення споживання природного газу, переобладнуючи котельне господарство на альтернативне паливо.

До 15 жовтня ц. р. для забезпечення безперебійної роботи транспорту в зимовий період завершити ремонт землерийної, дорожньої та снігоприбиральної техніки, створити необхідний запас ПММ та витратних матеріалів для ремонту й утримання лісових доріг.

Темою виступу Миколи Пирога, начальника відділу мисливського господарства. Був стан ведення мисливського господарства на підприємствах управління.

На сьогоднішній день площа мисливських угідь в області становить 2 млн. 789 тис. га і 59 їх користувачів.

В цілому, у мисливському господарстві зайнято 526 працівників ( 44 мисливці та 370 єгерів).

Останніми роками на Чернігівщині існує проблема з чисельністю лисиць і вовків, внаслідок чого рівень захворювань на сказ як серед диких тварин, так і серед свійських був високий. Це питання неодноразово розглядалося на засіданнях обласної Надзвичайної протиепізоотичної комісії і приймалися радикальні рішення по знищенню цих хижаків.

У області потрібно покращити роботу з охорони державного мисливського фонду та боротьбу з браконьєрством.

Перший заступник начальника облуправління Юрій Пономаренко слушно зауважив, що зараз усім дошкуляють потрави молодого лісу. Тож дуже важливо тісно співпрацювати з користувачами мисливських угідь і проводити постійну роботу з врегулювання чисельності хижих та шкідливих тварин.



За повідомленням
Чернігівського ОУЛМГ