back

Зустріч керівників прикордонних областей України та Республіки Білорусь

12-06-2008 | 10:34


12 червня у Чернігові пройшла чергова зустріч керівників прикордонних областей України та Республіки Білорусь.

У зустрічі взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, його заступники Наталія Білоус та Володимир Приходько, голова обласної ради Наталія Романова, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, керівники обласних управлінь; представники Брестської і Гомельської областей з білоруської сторони і Київської, Житомирської, Рівненської та Волинської областей.

Крім представників облдержадміністрації, облвиконкомів і торгово-промислових палат питання щодо стану й перспектив торговельно-економічного співробітництва на регіональному рівні обговорювали Надзвичайні та Повноважні Посли Білорусі і України Валентин Величко та Ігор Ліховий, керівник торговельно-економічної місії у складі Посольства України в Республіці Білорусь Петро Лайшев і Генеральний консул України в Бресті Іван Баранчик.

На початку зустрічі голова облдержадміністрації Володимир Хоменко висловив надію, що ця зустріч сприятиме відкриттю нових можливостей для добросусідських відносин та слугуватиме стимулом до подальшого співробітництва між регіонами в усіх сферах. Він також відмітив, що незважаючи ні на що багатовікова дружба між українським та білоруським народами залишається міцною і ця зустріч - тому підтвердження.

Володимир Хоменко підкреслив, що серед країн СНД республіка Білорусь є ведучим зовнішньоторговельним партнером Чернігівщини.

За 7 останніх років в доларовому еквіваленті товарообіг між областю і республікою Білорусь зріс у 7 разів.

За підсумками першого кварталу 2008 рокуекспорт українських товарів на ринки Білорусі збільшився на 50% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в той же час імпорт з Білорусі на ринки України збільшився у 2,4 рази.

Позитивним фактором є збільшення чернігівськими виробниками експорту високотехнологічної продукції машинобудівної сфери, чорних металів та виробів з них, полімерних матеріалів, пластмас.

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус у своєму виступі зазначила: основним принципом розвитку прикордонного співробітництва повинно стати партнерство та взаємна вигода. Існують практично безмежні можливості розвитку співробітництва між двома країнами як на міждержавному, так і на регіональному рівнях. В першу чергу мається на увазі співробітництво економічне: встановлення контактів між підприємствами і білоруських регіонів при активному посередництві органів державної влади і торгово-промислових палат. Крім того, важливим напрямком партнерства є транскордонне співробітництво, яке дає унікальну можливість об'єднання зусиль прикордонних територій з метою реалізації спільних пріоритетів.

Вона також наголосила на необхідності у подальшому вести роботу, спрямовану на здійснення обміну досвідом, проводити спільні конференції і практичні семінари, а також активізувати прикордонне співробітництво територій в економічній, екологічній та багатьох інших сферах, які представляють спільний інтерес.

Учасники зустрічі висловили впевненість у тому, що ця зустріч буде сприяти вирішення завдань в рамках реалізації Міждержавної програми довгострокового економічного співробітництва між Республікою Білорусь та Україною на 1999-2008 роки, а це, у свою чергу, стане запорукою подальшого плідного розвитку взаємовигідних відносин між регіонами наших країн.

На завершення зустрічі сторони підписали протокол, який визначає основні напрямки подальшого поглиблення та розширення економічних, науково-технічних і культурних зв'язків між прикордонними областями Білорусі та України.

Протокол містить наступні пункти домовленості:

1. Всебічно сприяти розвитку співробітництва в торговельно-економічній, науково-технічній та культурній сферах, створювати сприятливі умови для поглиблення взаємовигідної співпраці між прикордонними областями Республіки Білорусь і України.

2. Запровадити обмін офіційними делегаціями за участю підприємств і торгово-промислових палат прикордонних областей у виставкових заходах та форумах, які проходять в Україні та Республіці Білорусь.

3. Сприяти обміну бізнес-місіями на рівні обласних торгово-промислових палат і органів місцевої влади прикордонних областей "Слов'янська економічна ініціатива".

4. Волинський та Брестський областям винести на чергове засідання Ради Єврорегіону"Буг" питання асоційованого членства Рівненської області в Єврорегіоні "Буг"".

5. Активізувати процеси укладання договорів про співробітництво між адміністративними територіями прикордонних областей України та Республіки Білорусь.

6. Сприяти створенню Асоціації торгово-промислових палат прикордонних областей.

7. Організувати на постійній основі обмін комерційними та інвестиційними пропозиціями підприємств через веб-портали органів виконавчої влади прикордонних регіонів.

8. Проводити консультації між відповідними органами виконавчої влади прикордонних областей України та Республіки Білорусь стосовно виникнення транскордонних аварій, наслідки яких можуть негативно вплинути на навколишнє природне середовище та здоров'я і життя населення.

9. Запровадити обмін практичним досвідом між прикордонними областями у вирішенні питань сервісного обслуговування міжнародних пунктів пропуску.

10. Чернігівській, Київській облдержадміністраціям та Гомельському облвиконкому ініціювати перед Міжурядовою білорусько-українською змішаною комісією з питань торговельно-економічного співробітництва вирішення питань часткового пропуску товарів та транспортних засобів через пункти пропуску "Комарин-Славутич" і модернізації та розширення переходу "Вільча".

11. Організувати взаємну участь в міжнародних туристичних салонах в країнах-учасницях прикордонного співробітництва та інших культурологічних заходах з метою популяризації туристично-рекреаційного потенціалу прикордонних регіонів.

12. Сприяти участі театральних колективів прикордонних областей у міжнародному фестивалі "Слов'янські театральні зустрічі", що проводитиметься у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.

13. Сприяти встановленню та налагодженню зв'язків між науковими установами і організаціями, навчальними закладами прикордонних областей, а також обміну досвідом, результатами досліджень, публікаціями та інформацією науково-технічного та іншого характеру, участі у проведенні спільних семінарів, симпозіумів, конференцій тощо.

14. Наступну зустріч керівників прикордонних областей України та Республіки Білорусь провести в четвертому кварталі 2008 року в м. Гомелі Республіки Білорусь.