back

Соціальний захист працюючих у несприятливих умовах праці

24-04-2014 | 17:05

Одним із напрямків роботи додержання законодавства про охорону праці є реалізація державної політики у сфері соціального захисту працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці. Відповідно до чинного законодавства всі пільги і компенсації, в тому числі і пільгове пенсійне забезпечення, працівникам за роботу у шкідливих і важких умовах праці надаються тільки за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Про якість проведення таких атестацій свідчать експертні висновки, підготовлені відповідними фахівцями Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації.

З метою соціального захисту працюючих, зайнятих у шкідливих і важких умовах праці станом на 01.01.2014 р. спеціалістами Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, місцевих управлінь праці та соціального захисту населення інвентаризовано понад 9,2 тис. робочих місць із несприятливими умовами праці на 1008 підприємствах області, із яких атестованих в установленому порядку 8,7 тис. робочих місць (95,6 %).

Щорічно понад 200 суб'єктів господарювання у середньому по 1250 робочих місцях у законодавчо визначеному порядку проводять відповідні атестації робочих місць за умовами праці та надають матеріали атестацій для здійснення експертизи.

В поточному році вже проведено чергові або первинні атестації на 668 робочих місцях 71 суб'єктом господарювання. На 44 робочих місцях умови праці віднесено до допустимих, а на 624 – до шкідливих і важких. В результаті експертизою підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення у 87 випадках, додаткову відпустку – у 248, доплату до тарифних ставок – у 301, безкоштовне отримання молока – у 131 та скорочену тривалість тижня – у 271.

За даними статистичних спостережень кожний п’ятий працівник користується хоча б одним із видів пільг або компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці.

Вагомим є дотримання періодичності проведення атестацій робочих місць за умовами праці. Не своєчасне проведення атестації не тільки позбавляє працівників пільгового пенсійного забезпечення, а й інших пільг та компенсацій та тягне за собою відповідальність роботодавця за порушення законодавства про охорону праці.

З метою якісного проведення атестацій робочих місць за умовами праці спеціалістами Департаменту та місцевих управлінь проводиться ряд заходів, направлених на якісне та своєчасне проведення атестацій робочих місць за умовами праці. Зокрема, проводяться семінари, зустрічі з колективами суб'єктів господарювання, щоденно впродовж робочого дня забезпечується робота «гарячої» телефонної лінії, постійно надається методична допомога атестаційним комісіям підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності щодо порядку проведення атестацій та інших питань.


За повідомленням
Департаменту соціального захисту населення
Чернігівської облдержадміністрації