back

Натуральна сировина у складі ватно-марлевої продукції

26-03-2014 | 14:30

Чому ватно-марлева продукція повинна містити виключно бавовну? На це запитання дають відповідь фахівці Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області.

Вата і марля – це найпростіші вироби з бавовни. Для виробництва вищих сортів використовують виключно бавовну, нижчі сорти виготовляють з додаванням штучних волокон.

Світовими виробниками бавовни є США, КНР, Пакистан, Узбекистан, Бразилія, Китай, а також країни Африки.

Зібране волокно на очисних заводах відділяється від насіння і сортується за довжиною. З волокон довжиною від 20-25 мм виготовляють бавовняні тканини. Більш дрібні волокна використовують при виготовленні ватно-марлевою продукції.

Бавовна – це натуральне гіпоалергенне волокно, що особливо важливо для людей, які піклуються про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких.

Однак, зустрічається ватно-марлева продукція з додаванням віскози.

Віскоза (від лат. «Viscosus» - в'язкий) є одним з перших штучних волокон, які знайшли практичне застосування: процес виробництва віскозного волокна був розроблений наприкінці ХIХ століття і з мінімальними модифікаціями застосовується і донині.

Віскоза є синтетичним волокном, що отримується з деревної маси (відходи лісопильної і бавовняної промисловості). Їй притаманні м'якість, шовковистість, повітропроникність, підвищена гігроскопічність (водопоглинання), доступність та дешевизна. До недоліків можна віднести зниження міцності при намоканні.

У нашому уявленні біла вата і марля асоціюється з чистотою та безпекою. Насправді в цій «чистоті» є прихована загроза. В процесі виробництва віскоза вибілюється хлорними реагентами, в результаті чого утворюється речовина діоксин.

Діоксин – отруйна речовина, яка не піддається природної деградації та викликає імунологічні й ендокринні зміни. Діоксин токсичні та канцерогенні властивості впливають на репродуктивну функцію жінок, викликаючи розвиток ендометріозу. Вплив діоксину пов’язують з вродженими каліцтвами, раковими проявами і патологією розвитку органів у немовлят.

Ватно-марлеву продукцію та санітарно-гігієнічні вироби використовують при безпосередньому контакті зі шкірою, слизовою оболонкою та відкритими ранами.

У наслідок підвищеної гігроскопічності волокна віскози легко відділяються від виробу і залишаються на поверхні рани, що створює сприятливе середовище для розмноження бактерій і, як наслідок, може призвести до запальних процесів. Також, при тривалому контакті віскозовмісного виробу слизова оболонка втрачає вологу, що призводить до зниження її еластичності.

Діоксин накопичується в жирових тканинах людини протягом десятиліть і при досягненні критичної концентрації може викликати в організмі людини синдром токсичного шоку.

На відміну від віскози волокна бавовни міцні й хвилясті, що забезпечує збереження цілісності виробу. Застосовуючи натуральні волокна у виробництві ватно-марлевої продукції та засобів особистої гігієни, виробник дбайливо ставиться до здоров'я своїх споживачів.

Держлікслужба України інформує, що при виявленні ватно-марлевої продукції, якість якої Вас, як споживача, не задовольняє, необхідно письмово звернутись до Управління організації державного контролю якості та безпеки медичних виробів. В листі необхідно детально описати обставини, при яких виявлено недоліки медичного виробу, додати касовий чек та, за можливості, зразок виробу.


Державна служба з лікарських засобів
у Чернігівській області