back

Чернігів. Працювали злагоджено, сумлінно й відповідально

31-01-2014 | 11:15

28 січня відбулася розширена колегія Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, на якій ішлося про фінансово-господарську діяльність підприємств Чернігівського ОУЛМГ за 2013 рік.

У роботі колегії взяли участь директори, головні лісничі та голови профспілкових комітетів держлісгоспів.

З доповіддю, в якій аналізувалася діяльність сіверських лісівників у минулому році, виступив Валерій Лозицький, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

В обговоренні взяли слово: директор ДП «Остерське ЛГ» Юрій Кравчук, директор ДП «Корюківське ЛГ» Петро Погребняк, директор ДП «Прилуцьке ЛГ» Андрій Данько, а також голови профспілкових комітетів — Олександр Балабан (ДП «Ніжинське ЛГ» та Олександр Проява (ДП «Холминське ЛГ»).

На цій колегії групі лісівників було оголошено подяки та вручено грамоти і вимпели «Кращий за професією». Звичайно, всі відзначені отримали грошові премії.

• «Кращий керівник струк¬турного підрозділу» — ПРИМАК Юрій Олексійович, лісничий Мринського лісництва дер¬жавного підприємства «Ніжинське лісове господарство».

• «Кращий майстер» — РЕВКУН Олександр Ігорович, май¬стер лісу Чудівського лісництва державного підприємства «Добрянське лісове господарство».

• «Кращий робітник на лісосіч¬них роботах» — АКУЛЕНКО Микола Павлович, звалювальник лісу Кіровського лісництва дер¬жавного підприємства «Новгород-Сіверське лісове господарство».

• «Кращий робітник на лісогос¬подарських роботах» — ЖУРАВЛЬОВА Раїса Миколаївна, робітниця по догляду за лісовими культура¬ми Остерського лісництва державного підприємства «Остерське лісове господарство».

• «Кращий водій на вивезен¬ні деревини» — ПОТАШНИЙ Володимир Анатолійович, водій ремонтно-транспортного цеху державного підприємства «Корюківське лісове господар¬ство».

• «Кращий тракторист-машиніст» — БІЛОУС Віктор Іва¬нович, тракторист Машівського лісництва державного підприєм¬ства «Семенівське лісове госпо-дарство».

• «Кращий верстатник» — КУБРАК Анатолій Данилович, вер¬статник цеху переробки деревини державного підприємства «Холминське лісове господарство».

Після колегії відбулася прес-конференція начальника Чернігівського ОУЛМГ Валерія Лозицького для місцевих засобів масової інформації та центральних газет, акредитованих у Чернігівській області.


ЛІСОВА ГАЛУЗЬ ЧЕРНІГІВЩИНИ У 2013 РОЦІ

Минулий рік для чернігівських лісівників був досить напруженим. Великі сніги на початку року не давали можливості добратися до лісу. А пізня та суха весна не сприяли створенню нових лісових насаджень. Але не зважаючи на важкі економічні умови і нестабільний ринок деревини, лісівники Сіверського краю виконали всі заплановані лісогосподарські заходи й забезпечили зростання виробництва та реалізації продукції.

Збільшення площ лісових насаджень за рахунок створення нових лісів на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях в останні роки дістає дедалі більшу соціальну підтримку. Це чітко засвідчено в законодавчих і нормативних актах, що є ключовим завданням Державної програми «Ліси України» на період до 2015 року та регіональної програми комплексного розвитку лісового господарства Чернігівської області на 2011-2015 роки.

Лісистість Сіверського краю щорічно збільшується.

У 2013 році чернігівськими лісівниками відтворено лісів на площі 2546,8 гектара в тому числі створено 249,6 га захисних лісових насаджень. Протягом року на всіх зрубах проводилося лісовідновленння.

Приживлюваність лісових культур на зрубах покращилась у порівнянні з 2012 роком і становить 91,5% (нормативна — 90%). А на прийнятих деградованих та малопродуктивних землях — 90,4% при нормативній —85%.

Вважається, що «обличчям» кожного керівника держлісгоспу є лісові розсадники.

У підприємствах облуправління нараховується 98 розсадників загальною площею 41,44 га, а також 56 теплиць — 1,365 га, 169 коробів — 0, 401 га, де вирощено 23,2 млн. шт. стандартного садивного матеріалу різних порід ( в т. ч. із закритою кореневою системою 112,5 тис. шт., в контрольованому середовищі 2,67 млн. шт. До того ж, асортимент вирощуваного садивного матеріалу постійно збільшується, а всі теплиці оснащені системами поливу.

Для забезпечення населення області садивним матеріалом для озеленення закладено 61,5 тис. шт. саджанців ( у 2012 році — 58,4 тис. шт.).

Минулого року декоративного матеріалу реалізовано на суму 287,0 тис. грн.

У 2014 році намічено реалізувати декоративного садивного матеріалу рівні минулого року. Садивний матеріал лісівники продають на пунктах реалізації, а також в спеціалізованій мережі крамниць – «Лісовичок».

Для виконання цього завдання у 2013 році було проведено обробіток грунту під створення лісових культур на площі 1054,5 га.

Також було посаджено 111,4 га різних плантацій ( з них — новорічних ялинок —96,9 га). Зазначимо, що новорічних ялинок реалізовано на суму 1 млн. 286 тис. грн.

У нинішньому році теж планується створення новорічних плантацій із ялини звичайної, сосни звичайної та сосни кримської.

Догляд за лісовими культурами проведено на площі 8299,0 га, що становить 109% річного завдання.

Переведено у вкриті лісовою рослинністю землі лісових культур площею 2706,0 га.

При розгляді лісових культур Лісокультурною радою особлива увага приділяється площам зрубаних ялинників та створенню на них дослідних, дубових і модринових лісових культур.

Високопродуктивне, біологічно стійке насіння з поліпшеними генетичними властивостями можна отримувати тільки з об’єктів постійної лісонасінневої бази.

Загальна площа об’єктів ПЛНБ по управлінню становить 2709,7 га.

Для забезпечення сталого розвитку лісонасінневої справи на науковій основі, визначення її основних напрямків і показників розроблена обласна Галузева програма розвитку лісонасінневої справи на 2010-2015 рр. Вже створено 10,0 га клонових насіннєвих плантацій сосни звичайної; 17,5 га родинних насіннєвих плантацій; 6,7 га модрини; 7,8 га сосни звичайної; 3,0 га дуба звичайного та відібрано 48 плюсових дерев різних порід.

Якість насіння перевіряється лабораторією Державної установи «Український лісовий селекційний центр».

Для переробки насіння хвойних порід функціонує 10 шишкосушарок різної потужності.

З метою попередження виникнення лісових пожеж протягом 2013 року лісогосподарські підприємства Чернігівщини активно проводили профілактичні та попереджувальні заходи.

Для забезпечення охорони лісів від пожеж у структурних підрозділах управління створено 22 лісові пожежні станції, до складу яких входить 38 пожежних автомобілів, 22 мотопомпи, 24 пожежні цистерни, 127 одиниць іншої техніки. А також споруджено 33 спеціальні спостережні вежі висотою 36-45 м, встановлено 20 телевізійних систем спостереження і обладнано 75 місць для забору води пожежними автомобілями. Спостереження за лісами в пожежонебезпечний сезон здійснюється за допомогою авіаційного патрулювання, телевізійних систем спостереження та наземного патрулювання.

У 2013 році лісогосподарськими підприємствами було придбано засобів пожежегасіння на суму близько 250 тис. грн. Закупівля протипожежного інвентаря та пожежної техніки продовжуватиметься і в нинішньому році. На 2 одиниці збільшилась і кількість лісопожежних модулів, вартість яких склала понад 700 тис. грн.

Протягом минулого року було створено мінералізованих смуг 4034 км., а догляд за ними проведено на 10556 км.

Значна увага приділялася рейдовій роботі. Було проведено 657 протипожежних рейдів. Спеціальні рейдові автомашини обладнані системами GPS. Лісівники разом з правоохоронними органами організували також 870 рейдів по виявленню фактів браконьєрства та інших лісопорушень.

Завдають збитків чернігівським лісам і шкідники та хвороби лісу. Загальна площа цих осередків ( кореневої губки, звичайного соснового пильщика, соснового шовкопряда) по управлінню становить 58,9 га.

У 2014 році постійний нагляд потрібно здійснювати в осередках соснового пильщика в Чернігівському держлісгоспі. У минулому році на підприємстві було проведено хімічні винищувальні роботи на площі 3,0 га.

Потрібно зазначити, що турбують лісівників і самосійні зарослі білої акації, боротьба з якою відволікає їх від інших лісокультурних робіт. Значною проблемою є засмічення лісів, особливо підпорядкованих іншим лісокористувачам.

Не менш важливою справою є й охорона тваринного світу. У лютому 2013 року за участю спеціалістів Чернігівського ОУЛМГ було проведено облік мисливських тварин в усіх мисливських господарствах області. Чисельність їх стабільна, хоча в деяких видах навіть спостерігається ріст кількості. В тих господарствах, де предметно заготовляються корми для звірини, там вона й водиться.

Мисливців дуже непокоять спалахи сказу тварин . З користувачами мисливських угідь проводилися наради щодо посилення заходів з профілактики захворювання диких тварин на сказ, африканську чуму свиней та інші хвороби.

Питання заготівлі другорядних лісових матеріалів стало досить актуальним у держлісгоспах. Підприємства управління у минулому році заготовили 570,62 тонни березового соку на суму 307,0 тис. грн. А влітку вперше після багатьох років відновили заготівлю ягід чорниці . Зібрали й переробили цієї ягоди 2352 кілограми і отримали 5 600 банок варення. Нинішньої весни лісогосподарські підприємства також будуть заготовляти цілющий березовий сік.

Лісові дороги називають життєдайними артеріями лісової галузі. У 2013 році держлісгоспи побудували 75,57 км земляного полотна ( 111,8% від плану) та облаштували грунтово-щебеневою сумішшю 50,93 км (101,7% від запланованого).

У минулому році зменшилося споживання природного газу для опалення. У Добрянському, Корюківському та Ніжинському держлісгоспах працюють верстати-дроворуби.

У 2013 році було заготовлено деревини від усіх видів рубок 918,5 тис. куб. м. І перероблено деревини 121,6 тис. куб. м., з якої вироблено продукції на суму 61 944,3 тис. грн., що більше на 1018,1 тис. грн., ніж у 2012 році. Слід відмітити, якщо попит на хвойні породи деревини зростає, то на листяні — низький.

Власних коштів вкладено у виробництво 18,7 млн. грн., з них майже 6 млн. грн. на будівництво доріг та на придбання різної автотранспортної техніки понад 7 млн. грн.

За результатами роботи минулого року до зведеного бюджету сплачено податків в сумі 52653,2 тис. грн., а також до єдиного соціального внеску 43129,5 тис. грн.

Разом сплачено 95782,7 тис. грн., або 26,5% від об’єму реалізації продукції за 2013 рік.

Із загальної суми податків до місцевого бюджету надійшло 31078,7 тис. грн. (прибутковий податок з громадян, плата за використання лісових ресурсів місцевого значення, та частка коштів, яка повертається з державного бюджету за використання лісових ресурсів державного значення).

Часті перевірки контролюючих та перевіряючих органів забирають багато часу, відволікають від роботи лісогосподарські підприємства.

Лісівники Чернігівщини, співпрацюючи з громадськістю, школярами та студентами, місцевими ЗМІ, прагнуть постійно інформувати жителів області про роботу лісової галузі краю, виховуючи у людей екологічну свідомість і бережливе ставлення до природи.

Великої популярності серед населення набула Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках!»

Зажили доброї слави Міжнародні спартакіади лісівників.

Юні природолюби охоче беруть участь у дитячих конкурсах «Людина та ліс» на кращий твір і малюнок. У підприємствах управління працюють 17 учнівських лісництв, в яких навчаються 263 підлітки і займаються науково-дослідною роботою. Так виховується молода зміна.

Постійно функціонують 17 еколого-просвітницьких стежок та 17 інших лісівничо-просвітницьких об’єктів.

Розроблена до 2015 року і вже впроваджується програма по створенню міні-дендропарків.

У Борзнянському держлісгоспі відкрито Музей лісу.

Сіверські лісівники завжди беруть участь у благоустрої рідного краю та озелененні населених пунктів, доглядають за обелісками воїнам-визволителям і могилами загиблих бійців, надають допомогу у відродженні старовинних історичних пам’яток.


>

За повідомленням прес-служби
Чернігівского ОУЛМГ