back

ГОЛОВА ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ВОЛОДИМИР ХОМЕНКО: «ДЕМОРАЛІЗУВАТИ ТА РОЗХИТАТИ МЕНЕ НІКОМУ НЕ ВДАСТЬСЯ»

12-09-2008 | 17:14

12 вересня відбувся брифінг голови облдержадміністрації Володимира Хоменка з приводу ситуації, яка склалася в області у зв’язку з намаганнями окремих сил перенести дестабілізацію політичної ситуації на місцевий рівень. На початку заходу голова облдержадміністрації зазначив, що останні події у суспільно-політичному житті країни і області засвідчили, що окремі політичні сили продовжують спроби маніпулювати громадською думкою для виправдання своїх вузькопартійних і особистих інтересів. При цьому докладаються значні зусилля для того, щоб перенести дестабілізацію політичної ситуації на місцевий рівень.

Мова йде про вказівку керівництва БЮТ фракціям у місцевих радах ініціювати проведення позачергових сесій з метою прийняття звернень до Президента України «щодо поточної політичної ситуації». Головна мета цих звернень — перекласти відповідальність за розвал демократичної коаліції на Президента України. Зрозуміло, що подібні закиди не витримують жодної критики, адже саме фракція БЮТ у Верховній Раді створила ситуативну більшість з Партією регіонів і КПУ, руйнуючи таким чином коаліцію.

Паралельно очільники БЮТ намагалися ініціювати винесення на розгляд сесій рад питання про висловлення недовіри головам місцевих облдержадміністрацій. Саме за таким сценарієм розгорталися події і на позачерговій сесії Чернігівської обласної ради, яка відбулася 9 вересня.

Керівник області також поінформував представників засобів масової інформації про те, що в районах області після позачергового засідання сесії обласної ради депутатами фракцій БЮТ ініційовано 14 позачергових сесій районних рад, з яких відбулися 6. З них звернення до Президента України «щодо поточної політичної ситуації» взагалі не прийнято в 3 районах, в інших звернення прийнято не в тій редакції, яку пропонували депутати фракції БЮТ. Володимир Хоменко висловив вдячність всім депутатам місцевих рад Чернігівщини, незалежно від їх партійності, які незважаючи на складні обставини сьогодення, проявили свою громадянську позицію, мудрість, не піддалися на провокаційні заяви і не допустити дестабілізації ситуації в області. Разом з тим, голова облдержадміністрації висловив серйозне занепокоєння ситуацією, яка склалася в області останнім часом.

До цього призвело активне намагання однієї політичної сили сформувати вертикаль свого правління, паралельно з існуючою вертикаллю діючої виконавчої влади місцевих державних адміністрацій. Володимир Хоменко проілюстрував це на прикладах призначення керівників окремих обласних управлінь та інших структурних підрозділів облдержадміністрації (без погодження з адміністрацією, яке є обов’язковим) за одним принципом – партійної приналежності і політичних уподобань.

Коментуючи звинувачення у бездіяльності стосовно освоєння виділених з держбюджету коштів на соціально-економічний розвиток територій, що лунали на його адресу під час засідання позачергової сесії обласної ради, голова облдержадміністрації зауважив, що це типовий приклад популізму і перекладання проблеми з хворої голови на здорову.

Він пояснив принцип освоєння субвенцій. Так, спочатку у державному бюджеті передбачаються кошти на ту чи іншу програму. Щоб ці кошти освоїти, підписується порядок їх використання, згідно з яким затверджуються об’єкти під субвенцію. Потім необхідно зробити проектно-кошторисну документацію, попередньо провівши тендер на її виготовлення. Далі вона проходить експертизу на відповідність державним будівельним нормам і правилам і знову тендер – вже на виконавця робіт. Тендерні процедури по кожному з етапів тривають 45 днів. Порядком використання субвенцій передбачено, що перелік об'єктів, які будуть затверджуватися уповноваженим органом, подає обласна державна адміністрація за погодженням з органами місцевого самоврядування. Облдержадміністрація у визначений термін такий перелік подала, попередньо врахувавши, щоб проектно-кошторисна документація на вказані об’єкти вже була виготовлена для прискорення освоєння коштів. До того ж на кожен такий об’єкт був лист-прохання за підписом голів районної адміністрації та районної рад, а також були підписані прохання від народних депутатів (незалежно від їх партійності), як те передбачає дана процедура.

Але позиція обласної державної адміністрації була повністю проігнорована. Без жодних пояснення. А прийняті були 105 об’єктів, лобійовані однією політичною силою, з яких проектно-кошторисна документація була готова лише по шести. Повністю були змінені всі об’єкти на газифікацію. «Цинізм ситуації полягає у тому, - обурювався Володимир Хоменко, що після цього що Міністерство регіонального розвитку та будівництва України (яке й затверджувало ці 105 об'єктів), надіслало до обласної адміністрації листа, в якому вказувало на відсутність необхідної документації на виконання робіт». До того ж, перелік об'єктів, по яких треба освоювати субвенції на соціально-економічний розвиток, отримано облдержадміністрацією з Кабінету Міністрів 11 червня. А на будівництво газопроводів прийшов наказ із Міністерства регіональної політики лише 8 липня. Внаслідок цього незворотньо втрачено час. «Але я запевняю вас і всю громаду області – всі ці кошти будуть освоєні належним чином. Мене не турбує приналежність ініціатив окремим депутатам і партійне чи непартійне походження коштів, бо всі вони йдуть в область і наша задача освоїти їх максимально швидко», - підкреслив Володимир Хоменко.

Щодо ситуації у шляховому будівництві. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2008 року області виділено 185,8 мільйонів на шляхове будівництво. По визначених об’єктах проведено тендери, виготовлено проектно-кошторисну документацію, завезені матеріали, укладені контракти, закуплено техніку. Несподівано, за ініціативою все тієї ж політичної сили та голови обласної ради, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року цей перелік об'єктів, на яких вже почалися роботи, змінюється. Проте виділена сума вже не 185, а 169 мільйонів.

«Виникає питання – а де ж ділося 16 мільйонів? Виходить, що через таку «ініціативу» область їх втратила. При тому, що на закупівлю потрібних матеріалів та початкові роботи вже було витрачено 21 мільйон гривень. А це ж наші трудові колективи, наші люди, які працюють в області; це і зарплата, і надходження до місцевого бюджету тощо. І зараз ці підприємства на межі банкрутства, бо ми своєю державною політикою довели їх до критичного стану», - констатував керівник області. Він також додав, що тепер, після зміни керівництва служби автомобільних доріг в області, відбувся перерозподіл коштів між організаціями, залежно від зацікавленості окремої політичної сили. В результаті - 75 мільйонів з цієї суми отримало як головний виконавець шляхове підприємство з Донецька «Альтком». Відповідаючи на запитання про стосунки з головою обласної ради, Володимир Хоменко сказав: «Кожен повинен займатися своєю роботою, поле для якої безмежне і неоране. Я просто співчуваю керівнику обласної ради, яка змушена виконувати ту роботу, яку, може, виконувати б і не хотіла». Пояснив голова облдержадміністрації і свою відсутність на позачерговій сесії обласної ради, коли депутати намагалися висловити йому недовіру: «Як можуть правильно формуватися стосунки між двома гілками влади, коли одна з них, порушуючи регламент і законодавство, намагається переламати голову облдержадміністрації, демонструючи цим усім свою «безмежну владу»? Ні. Вертикаль, якою управляє Президент, стійка. І ні на які провокації не піддається. Я заздалегідь будую плани на тиждень і на кожен день. Нічого не трапилося такого надзвичайного, щоб терміново збиратися. А те, що була забаганка когось зробити щось – то їхні питання».

Коментуючи обвинувачення окремих депутатів у незаконному виділенні земельних ділянок у деяких районах області, голова облдержадміністрації запевнив, що все відбувалося і відбуватиметься тільки в рамках закону. Він також зазначив, що відмінив низку розпоряджень про виділення землі, прийнятих протягом 2006 – першої половини 2007 року з явними порушеннями. Це стосується Бобровицького району - 504 гектари землі, Козелецького – 560, Чернігівського – 160 гектарів.

«І чомусь ці факти не стають предметом обговорення і дискусій «борців за правду». Вони хочуть мене деморалізувати і розхитати? Не вдасться. Все буде робитися по закону», - підкреслив Володимир Хоменко.

Одним з факторів дестабілізації в області він визначив те, що 12 виконуючих обов’язків голів райдержадміністрацій ніяк не стають повноправними керівниками районів. Документи на їх призначення, подані до Кабінету Міністрів України, двічі поверталися до облдержадміністрації без розгляду і без запрошення цих людей на співбесіди. Перспективи подальшої співпраці з обласною радою керівник області окреслив наступним чином: «Ми співпрацювали з обласною радою і співпрацюємо, дотримуючись усіх законодавчих норм… Робимо все, щоб в жодному разі не зашкодити розвитку регіону і людям, які в ньому живуть. І якщо виникають питання з керівництвом та однією з фракцій, то це не значить, що інші депутати не розуміють та не підтримують нас. Згоден - ми працюємо з ними недостатньо, але толерантно, враховуючи їх позицію і думку».