back

У Чернігові відкрито пам’ятник Івану Мазепі

21-08-2009 | 16:52

Напередодні Дня Незалежності України у Чернігові, на території Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" біля будинку Колегіуму урочисто відкрито пам’ятник гетьману Івану Мазепі (скульптор Генадій Єршов, архітектор - Володимир Павленко).

У заході взяли участь керівники області та міста, представники громадських організацій та політичних партій, громадськість міста.

Чин освячення пам’ятника здійснив керуючий Чернігівською єпархією Української православної церкви Київського патріархату, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.

Відкриваючи пам’ятник, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зазначив, що Іван Мазепа – це велична і водночас трагічна постать нашої історії.

Він нагадав, що цього року Україна відзначала 370-річчя від дня його народження. Але, на жаль, нащадки Гетьмана ще й досі не оцінили його велич. Одна з причин цього – нав’язувані протягом століть стереотипи щодо так званої «зради Мазепи». Це таврування відбилося у підсвідомості пересічних громадян. І сьогодні ми тільки починаємо відкривати для себе справжнього Івана Мазепу.

«Чим прославився цей видатний діяч? Варто згадати хоча б його зусилля в об’єднанні українських земель у цілісний організм та формування національної еліти. Розквіт української освіти, науки, мистецтва, книгодрукування в мазепинські часи з повним правом називаємо національним феноменом» - сказав керівник області.

Гетьман увійшов в історію як істинний подвижник християнства. Його коштом було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів, у тому числі близько 20 – у межах сучасної Чернігівської області. Зокрема, і будівля чернігівського колегіуму, біля якого і відкрито пам’ятник Гетьману Мазепі, була започаткована зведенням за його сприянням церкви Іоанна Богослова з дзвіницею.

Голова облдержадміністрації назвав символічним те, що, наслідуючи приклад благодійництва Івана Мазепи, українські меценати спрямували власні кошти на створення пам’ятника. Від імені усієї громади Володимир Хоменко висловив щиру подяку їм та усім, хто докладав зусиль до належного вшанування пам’яті славного українського гетьмана.

«На жаль, Іванові Мазепі так і не вдалося здійснити найбільшу мрію свого життя – створити незалежну українську державу. Але те, що він, як патріот наважився поставити це завдання з відповідною гостротою для наступних поколінь, є найголовнішим його скарбом – заповітом нащадкам», - наголосив Володимир Хоменко.