back

Урочисті збори з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України

21-08-2009 | 16:21

«Вісімнадцятий рік незалежності висуває безпрецедентно потужні суспільні виклики, що межують із системною кризою, яка загрожує відкинути країну на багато років назад. Разом з тим, така критична віха змушує здоровий суспільний організм змобілізуватися та усвідомити свої невичерпні суспільні можливості», - з такими словами голова облдержадміністрації Володимир Хоменко звернувся до учасників урочистих зборів з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, які пройшли в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.

«Саме сьогодні суспільство, його справжня політична еліта відчувають спільну потребу в облаштуванні своєї країни та відповідальність за неї. Вісімнадцять років незалежності і духовний досвід багатьох поколінь українців переконливо доводять: єдиним підґрунтям облаштування успішної країни, про яку ми мріємо, є моральність, духовність і людяність. Саме в цьому полягає сучасна європейська традиція державотворення. Моральний, інтелектуальний та вольовий чинники як ніколи на часі й для українського суспільства», - зазначив Володимир Хоменко.

Також він підкреслив: в останні роки у суспільно-політичному житті України дедалі помітніше проявляються паростки активної гуманітарної політики державотворення, започатковані Програмою Президента України Віктора Ющенка «Десять кроків назустріч людям». Власне, за ці роки набуває форми українська національна ідея, спрямована на задоволення фізичних, соціальних, культурних, матеріальних, інтелектуальних і найголовніше – духовних потреб кожної Людини незалежно від статусу, національності, місця проживання тощо.

Саме таким змістом наповнені соціальні кроки Президента України. Вони дали змогу дбати про найуразливіші верстви населення – пенсіонерів, людей з обмеженими можливостями, матерів і дітей.

Оцінюючи найвагоміші здобутки області, Володимир Хоменко відзначив, що найбільша наша гордість — чималий внесок до загальноукраїнського короваю. Вже намолочено понад мільйон тонн зерна, причому врожайність не гірша, ніж була минулого року, який став найбагатшим на хліб за весь час незалежності держави.

Завдяки цілеспрямованій роботі вдалося зробити істотні кроки на шляху до підвищення якості освіти. Це засвідчили набагато вищі за торішні результати наших учнів на Всеукраїнських олімпіадах із базових дисциплін. Значно поліпшився рівень комп’ютерного забезпечення закладів освіти, на селі запрацювали 14 дитячих садків. Організовано і без порушень відбулося цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання знань випускників середніх шкіл.

Предметом особливої турботи є і залишається охорона здоров’я. В області розпочалася робота зі створення міжрайонних центрів надання спеціалізованої медичної допомоги та госпітальних округів. Це дасть можливість наблизити спеціалізовану медичну допомогу до людей, адже сьогодні, як відомо, жителі області часто мусять їхати до Чернігова, не маючи змоги лікуватися ближче до домівки.

Керівник області підкреслив: для жителів придеснянського краю особливе значення має ще й сприяння духовності, зміцненню моральних цінностей та збереження історичної пам’яті. За останні роки в Україні вчетверо збільшено фінансування видатків на збереження пам’яток мистецтва та культури, а також археологічної спадщини, музеїв та історичних пам’яток.

На Чернігівщині відновлено пам'ять про героїв Батурина і Крут, на часі – розбудова древнього Любича, втілення в життя обласної програми щодо вшанування пам’яті загиблих у роки Великої вітчизняної війни. Уже цього року передбачається проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятниках і пам’ятних знаках, що потребують першочергової уваги.

«Сьогодні ми з надією дивимося у майбутнє. Бо віримо в Україну, в мудрих і небайдужих людей, які хочуть і можуть змінити життя на краще», - наголосив голова облдержадміністрації. Також Володимир Хоменко вручив державні нагороди керівникам підприємств, діячам мистецтв, працівникам освіти, культури.

По завершенні урочистих зборів відбувся святковий концерт майстрів мистецтв і художніх колективів Чернігівщини.