back

Чернігів. За досвідом до українських лісівників

02-12-2013 | 13:57

28-30 листопада — на прохання управління справами Президента Республіки Білорусь — на Україну була відряджена делегація Міністерства лісового господарства Білорусі. Приїхали сусіди до нас за досвідом — ознайомитися з електронним обліком деревини та будівництвом лісових доріг. Є тепер чому повчитися білоруським колегам в українських лісівників.

Делегацію очолював перший заступник міністра лісового господарства Білорусі Федір Лисиця. До її складу входили: начальник управління економіки та інвестицій Міністерства лісового господарства Республіки Ігор Малашевич і головні лісничі державних виробничих об’єднань — Олександр Матюшевський (Брестського), Юрій Липський (Вітебського), Олександр Василенко (Гомельського), Едуард Лигер (Гродненського), Євген Крискевич (Мінського), Геннадій Франтіков (Могильовського), а також провідний інженер відділу зовнішньоекономічних зв’язків УП «Беллесэкспорт» Лев Федорович і кілька представників Державного природоохоронного закладу «Національний парк Прип’ятський».

Протягом двох днів білоруські лісівники (їх супроводжував перший заступник Голови Держкомлісагентства України Ярослав Макарчук) перебували на Житомирщині та Київщині, а вечірньої пори прибули до Сіверського краю. На межі з нашою областю гостей зустрів начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький, прийнявши естафету від Ярослава Макарчука.

Дружня вечеря пройшла з працівниками Чернігівського держлісгоспу (директор Сергій Мотрич). Ділова розмова, обмін досвідом відбулися у готельно-ресторанному комплексі «Schischk’IN». Валерій Лозицький, зокрема, розповідав, як на Чернігівщині впроваджується електронний облік деревини та ведеться будівництво лісових доріг.

Третій день був теж досить насиченим. Делегація відвідала ДП «Добрянське лісове господарство», яке розташоване найближче до білоруського кордону.

Слід зазначити, що гомельські й добрянські лісівники можуть похвалитися плідною багаторічною співпрацею.

Першою зупинкою на маршруті було Ріпкинське лісництво. Тепло вітали прибулих директор Добрянського держлісгоспу Іван Горохівський та лісничий Ріпкинського лісництва Олександр Зогий. Колеги оглянули садибу, сподобався їм і рекреаційний пункт на Дяковій горі.

Хороше враження на білорусів справило перебування у Ново-Яриловицькому лісництві. Лісничий Михайло Мамоненко розказував про будні свого господарства. Особливо зацікавив сусідів-лісівників розсадник садивно-декоративного матеріалу. Валерій Лозицький відмітив, що населення регіону з кожним роком активніше займається не лише озелененням міст і сіл, а й своїх помешкань та дорогих для кожної родини місць.

Люди купують не привезені з Голландії саджанці вічнозелених порід, а вирощені в місцевих розсадниках. Чернігівські лісівники вміло виконують цю роботу: справа й надалі буде інтенсивно розвиватися.

Валерій Григорович підкреслив, що насінництво і розсадники — один з головних пріоритетів сіверських лісівників. До речі, як займатися насінництвом чернігівці запозичили у білорусів.

Головний інженер держлісгоспу В’ячеслав Киченок звично виступив у ролі гіда, коли гості вирішили ознайомитися з роботою нижнього складу Добрянського держлісгоспу. Він повідомив, що через нижній склад щорічно проходить 60-65 тис. м3 деревини, з них 8 тис.м3 — переробляється.

А «завершальним акордом» візиту білоруської делегації стали відвідини будинку мисливця та новенького магазину «Лісовичок»:тут сусіди скуштували кави та придбали сувеніри. Вдячно відгукувалися вони й на адресу вагончика з виїзною торгівлею, який не раз виручав проїжджих прохолодними напоями в спеку чи гарячим чаєм у негоду. Тепер він служитиме туристам на Голубих озерах, бо на зміну йому вибудувано затишний «Лісовичок».

Традиційно білоруські й чернігівські лісівники по-дружньому розпрощалися на кордоні: гості запросили хазяїв приїздити за досвідом до колег з сусідньої держави.


Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ