back

На Чернігівщині триває підготовка до опалювального сезону

06-08-2009 | 11:00

Енергозбереження стало темою номер один 2009 року, над якою працюють в усіх регіонах України. Не стоїть осторонь у цьому питанні і Чернігівщина.

В області постійно проводиться робота з впровадження енергозберігаючих заходів на промислових підприємствах, у закладах бюджетної сфери та у житлово-комунальному господарстві.

Енергоефективні заходи, запроваджені у І півріччі поточного року в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетних установах області, забезпечать щорічну економію: електричної енергії – 4,3 млн.кВт.год, природного газу – 3,5 млн.куб.м, теплової енергії – 3,1 тис. Гкал, інших видів палива – 3,4 тис.тонн умовного палива, що в грошовому вираженні становить 10,9 млн.грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року зекономлено у 1,8 рази більше енергоресурсів, а коштів - у 3,4 рази.

Хід впровадження енергозберігаючих технологій та стан підготовки до опалювального сезону 2009-2010 років розглянули учасники виїзної наради, яку провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло 4 серпня в м.Прилуки.

У нараді взяли участь голова Прилуцької міської ради Юрій Беркут, профільні заступники голів райдержадміністрацій та міських рад, представники комунальної сфери області.

Під час пленарного засідання Юрій Беркут детально ознайомив присутніх з роботою житлово-комунального комплексу м.Прилуки. Він розповів, що головними напрямками комунальних підприємств, реалізованими у 2008-2009 роках є впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах тепловодопостачання та водовідведення, розробка нових механізмів контролю за якістю послуг, що надаються населенню, максимальна участь підприємств комунальної сфери у різних проектах та програмах.

У ході зустрічі прилуччани з задоволенням ділилися досвідом роботи зі своїми колегами. Учасники наради побували на основних об’єктах комунального підприємства „Прилукитеплопостачання”. Його керівник Володимир Назім розповів, що одночасно з іншими енергоефективними заходами підприємством проводиться робота з впровадження опалення від модульних та міні-котелень на найбільш проблемних будинках міста, що дає можливість не тільки скоротити протяжність теплової мережі і, як наслідок – зменшити витрати енергоносіїв, але й підвищити якість послуг.

Директор комунального підприємства „Комунальні послуги” Олександр Чепель презентував гостям техніку для роботи на полігоні твердих побутових відходів, яку підприємство отримало у рамках проекту TACIS.

Учасники наради також відвідали місцеву ЗОШ І-ІІІ ступенів №14, де ознайомилися з результатом капітального ремонту, проведеного у 2008 році за рахунок державних субвенцій. Завдяки новим енергозберігаючим вікнам та відремонтованому даху тут економлять чималі кошти на опаленні приміщення.

Про стан підготовки до опалювального сезону на Чернігівщині присутніх поінформував начальник головного управління житлово-комунального господарства Віктор Геращенко. Він повідомив, що підготовка паливно-енергетичного комплексу, об’єктів життєзабезпечення населених пунктів області до роботи в осінньо-зимовий період 2009-2010 років відбувається у запланованому режимі.

Дещо відстають від графіка підготовки котелень у м.Ніжин, існують проблеми у м.Чернігові, селищах Ладан та Гончарівське, у Ічнянському та Бахмацькому районах. Ці питання знаходяться на контролі облдержадміністрації та місцевих органів влади.

Головною причиною затримки у підготовці підприємств до опалювального сезону є їх збитковість, обумовлена введенням на місцях економічно-необґрунтованих тарифів. Органи місцевого самоврядування проводять недостатню роз’яснювальну роботу серед населення та відмовляються затверджувати тарифи, які б повністю відшкодовували витрати підприємств при наданні житлово-комунальних послуг.

Підсумовуючи результати наради, Олександр Шанойло зазначив, що досвід енергоефективних заходів, напрацьований у Прилуках, потрібно широко впроваджувати в області. Він також наголосив на необхідності застосування технологій з використанням альтернативних видів палива. Це питання висвітлено у Програмі енергоефективності Чернігівської області на 2009-2015 роки, яка на сьогоднішній день пройшла погодження у НАЕР та буде подана на розгляд та затвердження на чергову сесію обласної ради.

Заступник голови облдержадміністрації також зауважив, що до початку опалювального періоду залишилось два місяці, тому потрібно сконцентрувати зусилля і фінансові ресурси для своєчасної підготовки господарського комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2009-2010 років.