back

Пряма телефонна лінія заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла

28-08-2009 | 15:33

27 серпня відбулася чергова пряма телефонна лінія, присвячена збору урожаю та осінньо-польовим роботам. Відповіді на запитання слухачів давав заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло.

За словами Олександра Шанойла, незважаючи на погодні негаразди — суху весну і вологе літо, аграрії області перетнули мільйонну позначку зі збирання зернових культур і роблять все можливе аби перетнути і двомільйонний рубіж. Він також запевнив, що протягом всього наступного року область буде з хлібом. Якраз напередодні Дня незалежності спільними зусиллями влади і виробників завершено формування регіональних ресурсів продовольчого зерна у кількості майже 66 тисяч тонн. Цього обсягу пшениці й жита буде достатньо для того, аби у повному обсязі забезпечувати населення Чернігівщини хлібобулочними виробами протягом наступних дванадцяти місяців.

Що стосується осінньо-польових робіт, то Олександр Михайлович зазначив, що на сьогодні по області підготовлено майже 90% площ для посіву озимих зернових культур, а в минулому році на цю дату — лише 71% прогнозованих площ.

Оперативніше цього року проходить і посів озимого ріпаку на зерно, з прогнозованих 28 вже посіяно 26 тисяч гектарів тоді, як на відповідну дату 2008 року не було й 7 тисяч гектарів. На сьогодні триває підготовка насіння озимих зернових культур до посівних кондицій і її темпи є найкращими серед областей Поліської та Лісостепової зони України. За станом на 20 серпня було підготовлено 57% від потреби кондиційного насіння, по Україні – 50% (в т.ч. по Поліській зоні – 31% та по Лісостеповій зоні – 35%).

Озимі зернові культури під урожай 2010 року прогнозується посіяти в обсязі 243 тисячі гектарів, що відповідає середньому об’єму посіву за останні п’ять років, але дещо менше минулорічного показника.

Під озиму пшеницю буде відведено 140 тисяч гектарів, під озиме жито – 102 тисячі та 1 тисяча під озимий ячмінь.

Щодо технічного забезпечення проведення комплексу осінньо-польових робіт, то в сільгосппідприємствах області налічується 7540 тракторів, 699 кормозбиральних комбайнів, 7424 грунтообробних агрегатів, 2890 сівалок, 45 широкозахватних грунтообробно-посівних комплексів, 100 кукурудзозбиральних комбайнів, 106 приставок для збирання кукурудзи, 169 бурякозбиральних комбайнів, з яких 10 потужних самохідних іноземного виробництва, 324 картоплезбиральних комбайнів та інша техніка.

Жителів області також хвилювало питання ціни на цукор, яка останнім часом стрімко зросла. Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що з метою стабілізації цінової ситуації, що склалася на ринку цукру згідно постанови КМУ від 13.06.09 №588 “Деякі питання реалізації цукру з державного продовольчого резерву”, три підприємства роздрібної торгівлі (“Екомаркет”, ТОВ “Базис” та ТОВ “Гімак) на підставі укладених договорів з Аграрним фондом отримали цукор з державного продовольчого резерву в кількості 200 тонн, який реалізується в роздрібній мережній торгівлі за ціною 4,02 гривні за 1 кг.

На сьогодні відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня, області через підприємство державного матеріального резерву ДП “Ніжинський КХП” планується виділити 900 тонн цукру із держрезерву. Станом на 25.08.09 видано нарядів та отримано 123 тонни, в тому числі для реалізації по м. Бахмачу 63тонни, з яких вже продано населенню 23 тонни (на залишку 40тонн) та м.Ніжину 60тонн, з них 30 реалізовано, а 30 знаходиться на залишку.