back

Розширене засідання Колегії облдержадміністрації

14-05-2009 | 16:00

Головний пріоритет роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування – це визначення спільної тактики і стратегії щодо ефективної та узгодженої роботи на всіх рівнях у напрямку подолання негативних тенденцій, забезпечення стабільності розвитку економіки та неухильного дотримання державних соціальних гарантій.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто хід виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету області на 2009 рік за підсумками I кварталу.

Загальну ситуацію в області окреслили у своїх виступах начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк та начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Валерій Дудко.

Зокрема, наголошувалося на тому, що в січні-березні 2009 року економічна і соціальна сфери області продовжували перебувати під впливом негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи.

Обсяги виробництва промислової продукції у січні-березні 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року зменшились на 19,7% (по Україні - на 31,9%).

Найбільше падіння обсягів виробництва спостерігається на підприємствах з виробництва будматеріалів (-71,9 %), хімічної та нафтохімічної (-71,2%), легкої (-62,6 %) галузей, у металообробці (-67,8 %) та машинобудуванні (-54,4 %).

Однак уже другий місяць поспіль промисловість працює з позитивною динамікою - у лютому до січня обсяги зросли на 5,3%, у березні до лютого на 9,3% (по Україні - +8,3 %).

Виробництво валової продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств за І квартал 2009 року збільшилося на 0,1%, а в сільськогосподарських підприємствах - на 8%.

Зросло виробництво в сільськогосподарських підприємствах 17 районів області, найбільше в Борзнянському (+27,8%), Куликівському (+26,3%), Менському (+24,4 %), Бобровицькому (+19,3 %) та Ніжинському (+13,3 %).

У той же час, у 5 районах сільськогосподарськими підприємствами допущено відставання від минулорічних обсягів: Щорському (-27%), Варвинському (-11,5%), Талалаївському (-5,6%), Городнянському (-3,9%), Сосницькому (-2%).

У будівельній галузі у І кварталі 2009 р. з позитивною динамікою спрацювали лише м. Ніжин та Ніжинський район.

Вплив світової кризи негативно позначився на результатах фінансово-господарської діяльності підприємств. Доходи прибутково працюючих підприємств протягом січня-лютого 2009 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшились на 11,3%, збитки - зросли в 3,2 рази, внаслідок чого отримано негативний фінансовий результат у сумі 119 млн.грн.

Заборгованість з виплати заробітної плати з початку 2009 року наростили 11 територій. Вона зросла на 16,2 % і станом на 1 квітня 2009 року склала 24,4 млн. грн., а по економічно активних підприємствах – на 15,9 % і становила 18,7 млн. грн.

Погіршилась ситуація на ринку праці. Станом на 1 квітня 2009 року чисельність зареєстрованих безробітних становила 30,1 тис. осіб, що на 47,7% більше, ніж за відповідний період минулого року.

На критичній межі рівень безробіття зберігається у Городнянському районі, досить високий він у Семенівському та Куликівському районах.

Підбиваючи підсумки засідання, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив, що усі завдання і заходи Програми соціального характеру повинні бути виконані, адже умови доля цього область має.

Одне з основних питань – скорочення боргів по заробітній платі. І хоча вже в березні намітилась тенденція до їх зменшення, роботи тут ще достатньо, адже збільшення боргів до початку року – досить суттєве.

З питань ліквідації заборгованості по зарплаті підприємствами державної та державної корпоративної власності облдержадміністрація регулярно ініціює звернення до центральних органів виконавчої влади, в сфері управління яких вони знаходяться. Але і з боку райдержадміністрацій і міськвиконкомів треба проявляти ініціативу та звертатись до облдержадміністрації стосовно вирішення цієї проблеми.

У сільському господарстві на першому місці повинен бути розвиток тваринництва, для чого необхідно задіяти усі наявні можливості і невикористані ресурси. Основне завдання - розвиток села і проблеми сільських жителів. Адже у більшості з них єдине джерело існування – плата за майнові та земельні паї. Голова облдержадміністрації акцентував увагу на необхідності надання переваги місцевим інвесторам, які, передусім, нестимуть соціальну відповідальність за розвиток того населеного пункту, де збираються працювати.

Негаразди в економічній сфері ніяким чином не повинні позначитися на функціонуванні соціальної сфери, якості соціальних послуг населення. Особливу увагу необхідно приділяти соціальному захисту населення, насамперед вразливим його верствам. Це і підтримка багатодітних родин та тих, що опинились в особливо складних умовах, дітей-сиріт.

Не слід забувати про таке джерело наповнення місцевих бюджетів, як розвиток туристичної галузі. Однак відтворенням історичних об’єктів робота не повинна закінчуватися – на часі розвиток інфраструктури і створення належних умов для перебування туристів у нашій області.

Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації наголосив на ефективному та оперативному використанні субвенцій, оптимізації мережі освітніх та медичних закладів згідно з наміченими планами.

Під особистим контролем керівників територій обов’язково має бути підготовка до нового навчального та опалювального року. Голова облдержадміністрації дав доручення по кожному із зазначених пунктів розробити чіткий план заходів із встановленням конкретних термінів та чітко дотримуватися його виконання.

У розширеному засіданні Колегії також узяли участь голова обласної ради Наталія Романова та члени президії обласної ради.