back

Обласний фольклорний фестиваль-конкурс ім. Василя Полевика

11-06-2009 | 14:21

Вперше в місті Щорсі та селі Займище, що на Чернігівщині відбувся обласний фольклорний фестиваль-конкурс ім. Василя Полевика.

Ця значима подія мала на меті відродити та зберегти пісенну та музичну спадщину нашого краю і вшанувати пам'ять відомого фольклориста, лауреата обласних премій, заслуженого працівника культури України Полевика Василя Івановича.

Українська пісня — невід’ємна частина духовного життя народу. Вона не залишає його ні в радості, ні в смутку і крок у крок слідує за ним від дитинства до старості. З піснею на вустах ми відзначаємо свята, пісня прикрашає народні обряди, славить перемоги. Василь Іванович, уродженець с. Займище, присвятив українській пісні майже все своє життя. Він записав близько чотирьох з половиною тисяч народних пісень! Під його опікою на Чернігівщині діяли близько 500 співочих колективів, більшість із них співають і досі.

Головне завдання фестивалю було саме популяризація пісні, практичне знайомство з джерелами автентичного фольклору, привернення уваги молоді до вивчення фольклору, наслідування та передання майстерності співати українську пісню.

Захід розпочався 7 червня відкриттям фольклорного конкурсу.

Учасники конкурсу, а це 19 провідних колективів області, які представляли майже всі райони Чернігівщини, підготували та привезли на конкурс унікальні народні пісні, обряди та інструментальні твори, притаманні своїй місцевості.

Виступи цих колективів оцінювало журі на чолі з професором Київського Національного Університету культури і мистецтв, заслуженим працівником культури України Іваном Сінельниковим. Серед членів журі були лауреати премії імені В.Полевика В. Бойко та І. Синиця.

Учасників та гостей конкурсу привітали перший заступник голови Щорської райдержадміністрації Любов Удод та автор проекту, голова оргкомітету фестивалю, заступник начальника управління культури і туризму Чернігівської облдержадміністрації Леонід Смоляк.

В конкурсних програмах фольклорних колективів обов’язковим був твір, записаний та оброблений В.Полевиком.

Того ж дня у м. Щорс з урочисто відкрили меморіальну дошку Василю Івановичу Полевику. Цікаво відмітити, що меморіальну дошку відкрито на десяту річницю після смерті культурного діяча, збирача народних пісенних скарбів. Потім, гості та учасники попрямували до рідного села Василя Івановича - Займище, де й відбулася велика концертна програма та нагородження.

Незважаючи на примхи погоди, свято вдалося. Жителі селища відзначали подвійне свято: День святої Трійці та народження Першого фольклорного фестивалю-конкурсу. Ще ніколи м. Щорс та с. Займище не мали таку увагу до своїх земель та культури. У фестивалі-конкурсі взяли участь біля 20 аматорських фольклорних колективів із куточків Чернігівської області. Незважаючи на першість події, відгукнулися дійсно найкращі знавці народної творчості. Національні костюми кожного колективу вражали своєю неординарністю та унікальним колоритом свого регіону. На сцені с. Займище біля річки Снов, де і відбувалося феєричне свято, виступали автентичні, фольклорні (пісенні, музичні), обрядові колективи. Публіка селища щиро вітала своїх співочих гостей оплесками.

На сцені також привітали та висловили подяку учасникам керівники області, райцентру і села. Заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько акцентував на тому, що він покладає велику надію на довге життя фестивалю, який буде оберегом традиційної української народної культур.