back

Координаційна рада розпочала роботу

26-06-2009 | 10:23

25 червня в обласній державній адміністрації відбулося перше засідання координаційної ради з реалізації проекту ЄС/ПРООН „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, створеної розпорядженням голови облдержадміністрації від 18 травня 2009 року №143. До складу ради ввійшли керівники від кожного району, задіяного в реалізації проекту.

У засіданні, окрім членів ради, взяли участь міжнародний менеджер проекту „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” Джейсінг Сах та експерт з розвитку громад проекту Югеш Прадхананг.

Заступник начальника управління регіонального розвитку Василь Булат підбив підсумки діяльності проекту в області. За його словами, на сьогоднішній день затверджено 8 мікропроектних пропозицій до фінансування у таких громадах: м. Короп, смт Понорниця Коропського району, с.Носелівка Борзнянського району, с. Феськівка, Менського району, с.Сядрино Корюківського району, с.Козилівка, Корюківського району, с. Прибинь Корюківського району, с.Кучинівка Щорського району. Шість із них вже одержали перші транші на загальну суму 72 тис.грн. Ці проекти допоможуть громадам вирішити проблеми охорони здоров'я, енергозбереження, водопостачання, екології тощо.

Василь Володимирович зазначив, що в перспективі планується продовження співпраці органів влади та населення шляхом використання методу спільного планування діяльності для вирішення проблем, стовідсоткове затвердження мікропроектів, поширення позитивного досвіду на інші регіони області.

Представники районів, задіяних у проекті, розповіли про те, що вже зроблено та проблеми, які виникають під час його реалізації.

Так, найпоширеніші проблеми, з якими зіткнулися громади, – недостатня кількість бюджетних коштів для співфінансування проектів; відсутність у громад досвіду співпраці з міжнародними організаціями; належне оформлення документації; інертність населення тощо. Деяким громадам було важко визначитися з пріоритетами. Але, не зважаючи на певні труднощі, представники районів подякували іноземним партнерам за можливість такої співпраці.

Про стратегію впровадження проекту на 2009 рік розповів Джейсінг Сах. Він, зокрема, відзначив, що задоволений темпами виконання проекту в області, оскільки все відбувається згідно з наміченим планом. Джейсінг Сах висловив сподівання щодо досягнення високих результатів співпраці та закликав громади перебороти страх спробувати щось нове, щоб покращити своє життя.

На тому що потрібно використовувати будь-які можливості задля блага людей наголошувала під час зустрічі заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус. Вона висловила переконання, що після відповідної інформаційної роботи, наразі, вже ніхто не сумнівається у важливості проекту. Потрібно лише докласти максимум зусиль для його реалізації. Завдання керівників райдержадміністрацій – всіляко сприяти задіяним у проекті громадам.

На завершення зустрічі було підписано ще одну угоду про партнерство. Бажання співпрацювати з проектом виявили жителі с. Кучинівка Щорського району, де планується відремонтувати місцевий ФАП.