back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

25-06-2009 | 13:50

Стан впровадження енергозберігаючих технологій в житлово-комунальній та бюджетній сферах обговорено сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації, яку провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Про роботу, яка проводиться в області щодо виконання заходів з енергозбереження, присутніх поінформував начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко.

Він повідомив, що на виконання обласної Програми енергозбереження Чернігівської області у 2008 році в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами впроваджено енергозберігаючі заходи, що дає можливість економити щорічно 23,6 тис.тонн умовного палива, а саме: електричної енергії – 9,8 млн.кВт.год, природного газу – 10,8 млн.куб.м, теплової енергії – 10,6 тис. Гкал, інших видів палива – 5,6 тис.тонн умовного палива, на загальну суму – 18,1 млн.грн.

У житлово-комунальному господарстві виконані заходи з енергозбереження на загальну суму 35 млн.грн., що забезпечить економію 9,6 тис. тонн умовного палива, при цьому щорічна економія природного газу становитиме 4,2 млн.куб.м, електричної енергії - 3,9 млн.кВт.год. Орієнтовна вартість зекономлених енергоресурсів - 9,8 млн.грн.

Враховуючи фінансову кризу та незадовільний стан у забезпеченні енергоресурсами актуальним залишається питання запровадження енергозберігаючих заходів у житлово-комунальному господарстві та бюджетній сфері.

Торік на це було витрачено 17,6 млн.грн., у тому числі кошти з державного бюджету – 9,3 млн.грн., з місцевих бюджетів – 6,2 млн.грн., із інших джерел фінансування – 2,1 млн.грн. Запроваджені заходи забезпечать щорічну економію 2,5 тис.тонн умовного палива, на загальну суму – 2,9 млн.грн.

Продовжувалася робота щодо оптимізації систем теплопостачання населених пунктів області.

У м.Бахмач було переобладнано два теплові пункти під автономні котельні. Загальна вартість заходу становила 1,2 млн.грн., економія природного газу – 700 тис. м куб., а також встановлено блочно-модульну котельню, що забезпечить щорічну економію природного газу 50 тис.м куб.

У м.Прилуки встановлено 2 блочно-модульні котельні. Загальна вартість робіт склала майже 800 тис.грн., очікується щорічна економія природного газу 200 тис.м куб.

Найбільшим енергоефективним заходом у теплоенергетиці стало використання КЕП „Чернігівська ТЕЦ” ТОВ фірми „ТехНова” теплової енергії пару, який утворюється під час охолодження турбогенератора №1 для теплопостачання (погіршений вакуум). Вартість заходу становила 1,7 млн.грн., щорічна економія майже 3,5 млн.грн.

Значна робота була проведена на об’єктах житлового фонду. З метою економії електроенергії у житлових будинках було встановлено енергозберігаючі пристрої обмеження потужності ламп, автоматичних систем регулювання освітлення (діоди, реле часу, фотореле, 3-х фазні електролічильники) на суму 1,8 млн.грн. Очікувана річна економія електроенергії - 200,0 тис.кВт.год.

За рахунок коштів з державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів у житловому фонді було встановлено 393 лічильники холодної води (11,2% від річного завдання Програми), 155 - гарячої води (10,8%) та 434 - теплової енергії (18,5%).

Більша частина державних коштів була направлена на реконструкцію та будівництво автономних джерел теплопостачання, це майже 5 млн.грн., що дало змогу встановити 7 автономних модульних котелень (у смт Варва – 2, Талалаївка – 1 та с.Жовтневе Коропського району, селах Яблунівка, Удайці Прилуцького району, с.Липове Талалаївського району по 1 котельні) і провести реконструкцію систем опалення об'єктів бюджетної сфери на 23 об'єктах (Борзнянського, Менського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Срібнянського, Талалаївського, Щорського районів).

За ініціативи управління освіти і науки облдержадміністрації було проведено заміну більше 8 тис. електроламп на енергоефективні у школах-інтернатах. З урахуванням вартості обладнання щорічна економія становитиме 157 тис. грн.

Але на низькому рівні знаходиться робота щодо використання на котельнях бюджетної сфери торф’яного палива та відходів деревообробки, обсяги яких в області значні.

Торф’яний ресурс регіону становить 252 млн.тонн, з яких балансові – 112 млн.тонн, що у газовому еквіваленті дорівнює 105 млрд.м куб. Річні обсяги заготівлі дров та накопичення відходів деревини складають близько 205 тис.м3. При умові повного завантаження наявних виробничих потужностей торфяної галузі та використання у повному обсязі відходів деревообробної промисловості є можливість щорічно зменшити споживання природного газу приблизно на 100 млн.м куб., а це майже 160 млн.грн.

Залучення інвестицій та банківських кредитів, перш за все іноземних, сприяло б запровадженню заходів з енергозбереження на об’єктах житлово-комунального господарства та бюджетної сфери. Проте позитивні напрацювання в даному напрямку можна відмітити лише у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки та Прилуцькому районі.

З метою забезпечення енергозберігаючої моделі розвитку усіх сфер суспільного виробництва області облдержадміністрацією розроблена Програма енергозбереження Чернігівської області на 2009-2015 роки.

Починаючи з 2009 року планується ввести практику виділення цільових коштів з обласного бюджету на впровадження заходів, що передбачають збільшення використання місцевих видів палива (торфу, відходів деревообробки).

Велика увага буде приділена залученню іноземних інвестицій через міжнародні фінансові організації, окремі країни, фірми та приватних інвесторів, у тому числі залучення міжнародної технічної допомоги.

Одним із завдань Програми є скорочення обсягів споживання природного газу бюджетними установами та організаціями. У кожному районі на основі проведених енергетичних обстежень об’єктів бюджетної і соціальної сфери відібрані 311 об’єктів, де планується здійснити реконструкцію котелень з встановленням сучасних котлів, які працюватимуть на твердих видах палива, заміну вікон та утеплення фасадів. Першочергові об’єкти бюджетної сфери де будуть запроваджені енергозберігаючі технології – це опорні школи, заклади медицини та об’єкти соціальної сфери. Загальні витрати становитимуть 185,8 млн.грн., економія енергоресурсів – 13,7 тис.тонн умовного палива, в тому числі: природний газ –5307,0 тис.м куб., вугілля – 4,4 тис.тонн, електрична енергія - 273,8 тис.кВт.год, теплова енергія - 20,7 тис.Гкал, інші види палива – 0,6 тис.тонн умовного палива. У грошовому виразі це становитиме – 32,2 млн.грн. на рік.

Облдержадміністрацією спільно з райдержадміністраціями, міськвиконкомами та підприємствами теплокомуненерго розроблено проект Програми модернізації комунальної теплоенергетики Чернігівської області на 2009-2015 роки, яка є складовою Програми з енергозбереження. На даний час проект направлено на погодження до Мінжитлокомунгоспу України.

В цілому у 2009 році за рахунок впровадження в усіх сферах суспільного виробництва запланованих енергозберігаючих заходів очікується річна економія енергоресурсів на рівні 38,7 тис. тонн умовного палива.

Серед першочергових завдань, визначених головою облдержадміністрації за підсумками засідання Колегії: покращення роботи з впровадження приладів обліку споживання енергоресурсів (води та теплової енергії) у бюджетній сфері; нарощування обсягів використання місцевих видів палива та альтернативних джерел енергії; проведення модернізації котелень з встановленням енергоефективних універсальних котлів для споживання альтернативних видів палива; утеплення фасадів житлових і адміністративних будівель та заміни вікон на металопластикові; упорядкування тарифів на комунальні послуги.