back

На збереження і захист трудових ресурсів

17-06-2009 | 10:23

Найменш соціально захищеними з тих, хто має роботу, на сьогодні є працівники підприємств малого бізнесу та торгівлі. Приймаючи на роботу стажерів, господарі такого бізнесу часто позбавляють їх не лише соціальних гарантій, а інколи і заробітної плати. Тому саме в цій сфері потрібно активізувати роботу з укладання колективних угод. Про це говорили учасники засідання обласної соціально-економічної ради, очолюваної співголовами – заступником голови облдержадміністрації Наталією Білоус та головою правління ВАТ «Чезара», головою обласного об’єднання організацій роботодавців Костянтином Колесником.

За інформацією начальника головного управління праці та соціального захисту населення Миколи Уложенка, в області щороку зростає кількість як укладених колдоговорів, так і людей, що вступають у колективно-договірні відносини. Практично всі підприємства бюджетної галузі та великі промислові підприємства мають такі угоди, а от у торгівлі, сфері ремонту автомобілів та побутової техніки, готельному та ресторанному бізнесі соціально-трудові відносини врегульовані тільки на 59,3 – 70,7%.

Найкраще дбають про своїх працівників у Срібнянському, Прилуцькому районах та в м.Чернігові, найгірше – у Носівському, Семенівському та Чернігівському районах, де відсоток працівників, захищених колективними договорами, становить відповідно лише 71,7%, 75,9% та 78,8% їх загальної кількості.

Як зазначив Микола Уложенко, управління праці та соціального захисту населення не лише здійснюють реєстрацію колективних договорів, а й дбають про покращання їх змісту, надаючи методичні рекомендації сторонам угоди, реалізуючи проекти «Колдоговір – інструмент колективного захисту прав працюючих» та «Трудові права – соціальні можливості» тощо.

Виконавчий директор регіонального відділення УСПП АПіП «Полісся» Володимир Козирєв говорив про збереження та розвиток трудоресурсного потенціалу області. На тлі загального старішання населення та зростання безробіття 27,6% промислових та 59,8% сільськогосподарських підприємств відчувають нестачу кваліфікованих робочих рук. Тому актуальним на сьогодні є питання підготовки робітників, готових працювати на сучасному обладнанні, та належної організації й оплати їхньої праці.

Нинішня система професійної підготовки в Україні потребує значних змін, зауважив начальник управління науки та освіти облдержадміністрації Анатолій Заліський. По-перше, на закупівлю новітнього обладнання для учбових закладів немає коштів, по-друге, людина, яка має високий рівень професійної майстерності та сучасні знання, як правило, відкриває власну справу, а не вчить дітей за умовних 800 гривень. Тому зміни потрібні на рівні держави.

Підсумовуючи сказане, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус підкреслила, що питання, розглянуті на засіданні, дуже важливі й актуальні, практику колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин та запровадження більш високих соціальних стандартів у них варто поширювати й надалі. Зберігати ж і розвивати трудові ресурси в області без визначеної державної стратегії, яка б одержала і відповідну фінансову підтримку, дуже важко. Тому навантаження це мають поділяти органи державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, служба зайнятості та самі роботодавці, зацікавлені у кваліфікованих працівниках.