back

Координаційна рада у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями

01-07-2009 | 07:21

30 червня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела чергове засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями при обласній державній адміністрації. Йшлося про виконання в області плану заходів щодо реалізації концепції соціальної адаптації осіб з розумовою відсталістю та обмеженими можливостями.

Як поінформувала заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Снегерьова, сьогодні інваліди залишаються найбільш соціально незахищеною категорією населення. Тому державна політика відносно інвалідів має за мету: по-перше, забезпечити їх права на максимальну участь в економічному і соціальному житті суспільства, особливо стимулювати їх працевлаштування та участь на ринку праці; по-друге, забезпечити гарантований дохід, так, щоб люди з інвалідністю не позбавлялися можливості жити гідно. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 619-р затверджена Концепція соціальної адаптації осіб з розумовою відсталістю. Концепція спрямована на впровадження сучасних підходів до розв’язання проблеми соціального захисту зазначених осіб, надання державної допомоги з урахуванням особливостей їх стану та потреб.

Існуюча система надання державної допомоги зазначеним особам спрямована, переважно, на забезпечення їх навчання, виховання та утримання у стаціонарних інтернатних установах та закладах.

В системі соціального захисту населення області функціонує 5 психоневрологічних інтернатних установ на 920 місць, 2 дитячі будинки-інтернати на 230 місць.

Станом на 01.06.2009р. в психоневрологічних інтернатних установах проживало 903 особи, в дитячих будинках-інтернатах-221 дитина. Проблем щодо влаштування в інтернатні установи не існує.

Подолати недугу, адаптуватися в суспільстві, визначити своє місце в житті дитині з інвалідністю ( у тому числі і з інтелектуальною недостатністю) допомагає комплекс медичних, психологічних, педагогічних та соціальних заходів, які хворі діти отримують в обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів, в якому діє два відділення: медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів(розраховане на 112 дітей та стаціонарне відділення на 30 місць для сумісного перебування з батьками). На базі центру реалізується концепція ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів, схвалена постановою Уряду. Також функціонують центри соціальної реабілітації в містах Ніжин, Прилуки та смт Козелець. Відмічалося, що протягом останніх років у державі відбулися суттєві зміни стосовно ставлення до інвалідів. Основою цих змін є визнання рівності прав інвалідів на повноцінне життя у суспільстві та створення умов для реабілітації та соціальної інтеграції інвалідів.

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова зупинилася на факторах, що можуть вплинути на розумову відсталість. Завдання медиків, за її словами, визначати ці фактори та запобігати їх негативному впливу. Коли ж у дитини помічаються відхилення в розумовому розвитку, проводити ранню медико-соціальну реабілітацію.

Як ведеться профілактика травматизму та інвалідності серед населення області та виконується Закон України „Про реабілітацію інвалідів в Україні” розповів голова обласної МСЕК Григорій Сахно. Так, за останній період інвалідність від травм в області зросла на 16% і посідає 3 місце в структурі інвалідності. На думку Григорія Петровича, причина полягає в низькій поінформованості населення про небезпеку тих, чи інших дій, а також звичайна недбалість. Він переконаний, що у 98% випадках травм можна було уникнути. Тому необхідно проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення.

Також Григорій Сахно повідомив, що майже для всіх інвалідів розроблені індивідуальні програми реабілітації. Але, на жаль, відсутність фінансування не дає змоги провести реабілітацію належним чином.

Директор Чернігівського УВП УТОГ Людмила Зубрицька розповіла як була використана цільова фінансова допомога за рахунок коштів фонду соціального захисту інвалідів. Зокрема зазначалося, що кошти пішли на створення додаткових робочих місць, покращення умов праці для інвалідів та вирішення їх проблем на УВП УТОГ.