back

Соціальним питанням – посилена увага

10-04-2009 | 13:40

9 квітня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання координаційної ради щодо реформування сфери соціальних послуг.

Начальник управління у справах сім’ї та молоді Борис Атрощенко розповів присутнім про роботу обласного соціального центру матері та дитини „Батьки й дитина разом”. За його словами, протягом трьох років роботи центру його послугами скористалися 62 особи (31 матір і 31 дитина). Протягом 2008 року тут проживало 28 мешканців, з обласного бюджету на утримання установи було виділено майже 270 тисяч гривень.

Працівники закладу докладають неабияких зусиль, щоб головна мета роботи центру – допомога матері, яка після народження дитини опинилася в складних життєвих обставинах – була досягнута, і жінки, котрі збиралися відмовитися від дитини, не зробили цього. Молодим мамам надають всебічну допомогу - отримати паспорт та свідоцтво про народження дитини, опанувати навичками догляду за новонародженим та соціально-побутовими навичками. Також вони мають змогу за потреби закінчити навчання.

Швидкому розв’язанню проблем, що виникають у жінок, сприяє тісна співпраця центру з різними державними органами, медичними установами, благодійними організаціями, навчальними закладами.

На думку Бориса Атрощенка, такі центри відіграють суттєву роль у попередженні раннього сирітства, адже реально допомагають молодим мамам здолати труднощі, які на них звалюються з народженням дитини. Тому мережа подібних закладів повинна розширюватися, що підтверджує і кількість заяв, яких надходить значно більше, ніж може прийняти центр. З думкою про доцільність відкриття в області ще одного закладу такого типу погодилися всі члени координаційної ради.

Про ліцензування професійної діяльності в сфері надання соціальних послуг поінформувала заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Інна Снегерьова. Як зазначила Інна Володимирівна, держава несе „кінцеву” відповідальність за надання соціальних послуг. Отже, вона зацікавлена та зобов’язана розробити критерії якості й механізм моніторингу і контролю за наданням таких послуг.

З юридичної точки зору забезпечувати прийнятну якість послуг згідно з державними стандартами має ліцензування. Тобто одержати право надання соціальних послуг зможуть ті організації та особи, які матимуть необхідні ресурси та кваліфікацію, та рівень послуг яких відповідатиме чинним стандартам соціальної допомоги. До того ж, реєстрація суб’єктів надання соціальних послуг покликана забезпечити прозорість у відповідній галузі.

Відповідним спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики та Держкомпідприємництва затверджено перелік організаційних, технічних та кваліфікаційних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг, та порядок контролю за їх додержанням.

Органом ліцензування професійної діяльності в сфері надання соціальних послуг визначено обласну державну адміністрацію. Головне управління праці та соціального захисту населення якої повинне технічно та організаційно забезпечувати процес ліцензування.

В області вже розпочато роботу з реалізації механізму ліцензування у цій сфері. Створено профільну експертну комісію із забезпечення виконання вимог законодавства у сфері надання соціальних послуг, до складу якої входять представники головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, санітарно-епідеміологічної станції, управління капітального будівництва.

Беручи до уваги, що у сфері надання соціальних послуг діють не тільки установи та заклади системи Мінпраці, а й відповідні територіальні структурні підрозділи системи Мінсім’ямолодьспорту, Держсоцслужби, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, існує нагальна потреба в залученні їх до розгляду питань, що виникатимуть у ході ліцензування.

Однак відзначалося, що на сьогодні ліцензування соціальних послуг не є чітко визначеним, зрозумілим та прозорим питанням. Зокрема, до Закону України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» внесено зміни, які не передбачають надання соціальних послуг на підставі ліцензії. Виникають проблемні питання: чи буде ліцензуватися діяльність закладів Міністерства у справах сім’ї та молоді, Міністерства праці та соціальної політики України, оскільки ст. 8 Закону України «Про соціальні послуги» передбачає надання послуг на підставі ліцензії тільки недержавними суб’єктами.

Цього ж дня в облдержадміністрації відбулося чергове засідання регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів у Чернігівській області під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус.

Комісія розглянула подані заяви і відповідно до чинного законодавства надала дозвіл на право користування пільгами з оподаткування Ніжинському учбово-виробничому підприємству Українського товариства сліпих.

Також вирішено надати безповоротну фінансову допомогу Чернігівському УВП УТОГ для технічного переоснащення підприємства в розмірі 614 000 грн. за рахунок адміністративно-штрафних санкцій, які надходять до Фонду соціального захисту інвалідів.