back

Спільні дії – запорука вирішення проблеми

21-05-2009 | 10:57

Про стан експлуатаційного утримання автомобільних доріг області та шляхи його поліпшення йшлося 20 травня в обласній державній адміністрації під час спільного засідання членів постійної комісії з питань будівництва, зв’язку, транспорту та енергетики облради, керівників райдержадміністрацій, шляхових служб.

„Потреба в проведенні засідання широкого формату, обумовлена невтішними реаліями життя, адже стан автошляхів області потребує кардинального поліпшення. І працювати над цим потрібно всім разом”, - наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, відкриваючи нараду.

Характеризуючи систему доріг області, вона зазначила, що довжина автодоріг загального користування області становить 7712,2 км. З них автодороги державного значення складають 1186,5 км (15,4 %), дороги місцевого значення 6525,7 км (84,6 %). Не мають твердого покриття 501,6 км автодоріг місцевого значення (7,7 %).

Із 1534 населених пунктів області 39 населених пунктів (2,5 %) не мають під’їздів з твердим покриттям, протяжність цих під’їздів складає біля 142,7 км. Їх будівництво потребує більше 440 млн.грн. за рахунок державного бюджету.

Загальний рівень фінансування дорожньо-ремонтних робіт на дорогах загального користування протягом останніх років становить лише 10-15 % від потреби. Це призводить до того, що автодороги загального користування області належним чином не ремонтуються, руйнуються і виходять з ладу. Особливо це стосується доріг місцевого значення у сільській місцевості. Також не забезпечується належний рівень безпеки та комфортності руху на автодорогах державного значення, який не відповідає європейським стандартам.

Автодороги інших власників у сільській місцевості обслуговуються за рахунок коштів сільських і селищних рад, сільського населення, місцевих підприємств та інших інвесторів, що становить дуже незначні суми від потреби і спричиняє їх незадовільний технічний стан. Велика кількість доріг у сільській місцевості взагалі не має власника і джерел фінансування дорожніх робіт.

Відповідно до нормативних міжремонтних термінів всього щорічно на мережі доріг загального користування області необхідно виконувати капітальний ремонт на 719 км і поточний ремонт покриття на 830 км, що складає біля 1455 млн. грн., а також виконувати роботи з експлуатаційного утримання на 460 млн. грн. Тобто тільки на нормативні ремонтні дорожні роботи в області потрібно більше 1915 млн. грн. на рік.

На мережі автодоріг загального користування області нараховується 503 мости та шляхопроводи загальною довжиною 16,8 км, з них 16 великих (довжиною більше 100 м), 14 металевих, 4 дерев’яних. На 330 спорудах (65,6 %) капітальний ремонт чи реконструкція не проводилися більше 30 років. Не відповідають сучасним нормативам за габаритом або вантажопідйомністю 331 споруда (65,8 %). Фактично 52 штучні споруди (10,3% ) на дорогах області мають обмежену пропускну здатність, з них 26 - на автодорогах державного значення. Знаходяться у стані, близькому до аварійного, і потребують негайного капремонту або реконструкції 45 споруд (28,9 %), з них 15 - на автодорогах державного значення. Потреба коштів для виконання робіт тільки на першочергових об’єктах складає біля 150 млн.грн. на рік.

Загальна сума планового фінансування на 2009 рік складає 507,9 млн.грн., що в 1,38 рази більше, ніж у 2008 році. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2009 р. № 418-р затверджено переліки об’єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг загального користування державного і місцевого значення у 2009 році та обсяги їх фінансування. Однак, на даний момент через складну фінансову ситуацію в країні з вказаних коштів замовником отримано від Укравтодору фінансові плани тільки на 114,5 млн. грн.. – обсяги робіт з поточного ремонту та експлуатації.

Що стосується доріг комунальної власності, то облдержадміністрацією спільно з райдержадміністраціями та міськвиконкомами проведено їх інвентаризацію. На сьогодні таких доріг взято на баланс 10680,273 км, і ця робота продовжується. Відповідно до протяжності цих доріг визначено обсяги лімітів коштів на їх будівництво, реконструкцію та утримання для кожного району. Всього по області – 13622,2 тис.грн. За надісланими пропозиціями від райдержадміністрацій було складено перелік, який погодила постійна комісія з питань будівництва, зв‘язку, транспорту та енергетики облради.

Директор ДП "Чернігівський облавтодор" Олександр Тишина розповів про стан експлуатаційного утримання автомобільних доріг області. Його виступ доповнив заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Віталій Значко інформацією щодо ефективного та цільового використання коштів на будівництво, ремонт та утримання доріг загального користування у 2009 році. Також вони поділилися думками про перспективи реорганізації дорожніх служб.

Про зв’язок випадків ДТП на дорогах області із неналежною якістю автомобільних шляхів говорив заступник начальника відділу Державтоінспекції УМВС України в області Анатолій Отрошко, наголошуючи на необхідності поліпшення стану доріг.

За результатами засідання, зокрема, вирішено рекомендувати Службі автомобільних доріг в Чернігівській області, ДП "Чернігівський облавтодор" та його підрозділам, райдержадміністраціям, міськвиконкомам вжити невідкладних заходів для проведення робіт по приведенню вулично-шляхової мережі області в безпечний для дорожнього руху стан, зокрема, встановити, відремонтувати в межах населених пунктів зовнішнього освітлення автомобільних доріг та проведення робіт по розчистці навколодорожньої території від сухих дерев.

Управлінню регіонального розвитку облдержадміністрації спільно зі Службою автомобільних доріг у Чернігівській області доручено підготувати пропозиції про спрямування коштів, отриманих як плату за придбання торгових патентів пунктами продаж нафтопродуктів, яка запланована в сумі 318,2 тис.грн. на 2009 рік.; райдержадміністраціям, міськвиконкомам – подати до управління регіонального розвитку облдержадміністрації уточнені пропозиції до переліку об’єктів будівництва, реконструкції та утримання доріг комунальної власності на 2009 рік по Чернігівській області.