back

Нехай пам`ять єднає і застерігає

20-05-2009 | 13:53

«Саме нашому поколінню випав нелегкий і відповідальний обов’язок – сказати слово правди про ті страшні часи. Ми і наші нащадки повинні знати темні сторінки нашої історії, щоб не допустити їх повторення у майбутньому».

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час презентації першої книги Чернігівського тому «Реабілітовані історією».

Видання є складовою частиною всеукраїнської науково-документальної серії книг, покликаної розповісти про політичні репресії радянської доби в Україні. У першій книзі «Реабілітовані історією. Чернігівська область» на основі архівних документів аналізуються причини репресій 1918-1939 рр., їх перебіг, специфіка та наслідки для регіону.

Книга вийшла обсягом 800 сторінок, тиражем 1000 примірників. На часі – упорядкування другого тому.

Основною джерельною базою книги стали документи Державного архіву Чернігівської області та його відділу у м. Ніжині. Використані також матеріали галузевого архіву Служби безпеки України, Центрального архіву громадських об'єднань України, інших архівів, преси, друкованих збірок.

Структура першої книги складається з передмови від упорядників, вступної статті-дослідження «Політичні репресії радянської доби на Чернігівщині (1918 - 1939 рр.)», в якій основна увага фокусується на особливостях функціонування радянського режиму на території області, аналізуються об'єктивні та суб'єктивні фактори масових репресій; розділу «Мовою документів», що включає в себе документи як центрального, так і місцевого значення та дає уявлення про методи роботи радянських та партійних органів.

В наступних розділах подаються спогади громадян та нариси про репресованих, які на період репресій проживали на території Чернігівської області.

Упорядники книги висловили подяку обласній державній адміністрації та особисто її голові Володимиру Хоменку за всебічну підтримку в роботі та фінансування проекту.

«Зусиллями наших упорядників, науковців, співробітників архівних та музейних установ, за підтримки облдержадміністрації ми ліквідуємо одну з найтемніших плям в історії нашого краю», - зазначив у своєму виступі декан історичного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г Шевченка, доктор історичних наук, один з упорядників книги Олександр Коваленко.

За словами старшого наукового співробітника НАН України, відповідального секретаря головної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», доцента Романа Подкура, з самого початку роботи над цією серією книг, їх планувалося видати по одній на кожну область. Але сьогодні вже видано 54, до друку готуються ще 8, а у найближчих планах – видання більше 100 томів.

«Попереду ще наукові і статистичні дослідження. Після ознайомлення з матеріалами стало зрозуміло, що масштаби цього злочину ми ще тільки починаємо вивчати», - сказав він.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: поява такого видання – це, перш за все, вшанування пам’яті всіх репресованих на нашій землі під час тоталітарного режиму.

«Ми маємо усвідомити далекосяжні наслідки втрат, яких зазнав народ України в результаті політичних репресій і Голодомору. Ми повинні пам’ятати усіх, кого поглинув Молох тоталітаризму, аби ніколи не допустити його рецидивів» - підкреслив керівник області.