back

Чернігів. Вимоги відпуску лікарських засобів

14-10-2013 | 14:33

Для забезпечення населення якісними та безпечними лікарськими засобами до їх відпуску з аптечних закладів згідно чинного законодавства України висувається цілий ряд вимог:

- Згідно закону України від «Про лікарські засоби» дозволено відпуск лікарських засобів з аптечних закладів (аптек, аптечних пунктів, аптечних складів ) лише зареєстрованих на території України (крім лікарських засобів, що виготовлені в умовах аптеки), та за наявності завіреної постачальником копії сертифіката якості виробника.

- Забороняється реалізація (відпуск) громадянам неякісних лікарських засобів або таких, термін придатності яких минув.

- Лікарські засоби, перелік яких затверджено наказом МОЗ України від 26.02.2013р. №166 «Про затвердження переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів» відпускаються з аптечних закладів без рецепта лікаря, усі інші за рецептом.

- Відпуск рецептурних лікарських засобів без Рецепта заборонено. При порушенні умов відпуску на фармацевтичного працівника накладається адміністративна відповідальність передбачена ст. 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накладенням штрафу в розмірі від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 – 425 грн), а за повторне протягом року вчинення такого порушення – накладення штрафу в розмірі від 25 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-1190 грн).

- Рецепт на лікарські засоби виписуються медичними працівниками закладів охорони здоров’я, за наявності у хворого відповідних показів. Рецепти обов’язково виписуються на рецептурні лікарські засоби, на рецептурні лікарські засоби та безрецептурні лікарські засоби та вироби медичного призначення у разі відпуску їх безоплатно, на пільгових умовах чи вартість яких підлягає державному відшкодуванню (вони підлягають предметно-кількісному обліку та залишаються і зберігаються в аптеці), а також на лікарські засоби, які виготовляються в умовах аптеки для конкретного хворого.

- Відпуск лікарських засобів здійснюється у вказаній в рецепті кількості та з урахуванням норм відпуску. При необхідності допускається порушення вторинної промислової упаковки для відпуску меншої кількості лікарського засобу. Порушення первинної упаковки лікарського засобу не дозволяється.

- Рецепт, який виписано з порушенням вимог Правил та/або у дозі, яка перевищує вищий одноразовий прийом без відповідного оформлення Рецепта, та/або містить несумісні лікарські засоби, уважається недійсним. На такому Рецепті проставляється штамп "Рецепт недійсний" і повертається хворому.

- На Рецептах, крім тих що залишаються для зберігання в аптеці при відпуску за ними лікарських засобів, проставляється штамп "Відпущено" і повертаються хворому. Відпуск лікарських засобів за Рецептами із штампом "Відпущено" заборонено. Уразі відпуску меншої кількості ніж написано в рецепті, на Рецепті ставиться штамп "Відпущено" та робиться відмітка про кількість відпущеного лікарського засобу.

- У разі відсутності лікарського засобу, виписаного медичним працівником, пацієнту, за його згодою, може бути запропоновано лікарський засіб за іншою торговельною назвою, але з такою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний у Рецепті.

- Лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають. При покупці будь-якого лікарського засобу покупцю слід звернути увагу на:

- НА ЦІНУ

Однозначно повинен викликати сумнів лікарський засіб, який пропонується по ціні, значно нижчій, ніж раніше, або ж суттєво дешевше, ніж аналогічний препарат (можливо інакшого виробника) в інших аптечних закладах.

- НА ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Перевіряйте зовнішній вигляд упаковок, їх цілісність, наявність інструкції на українській мові, можливість пошкодження ліків всередині, а також на предмет витоку вмісту, забруднення, осаду, помутніння, зменшення кількості вмісту тощо, на колір етикеток (порівнювати із попереднім придбаним лікарським засобом), наявність серії, терміну придатності, реєстраційного номера та ін.

- НА НАЯВНІСТЬ СЕРТИФІКАТА ЯКОСТІ

На вимогу споживача копія сертифіката якості на лікарський засіб завірений печаткою суб’єкта господарювання повинен бути наданий в термін не більше двох днів.

- НА УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ ЛІКІВ

Прочитайте на упаковці або інструкції до лікарського засобу про умови зберігання або запитайте у працівника аптечного закладу.

- НА НАЯВНІСТЬ КАСОВОГО ЧЕКУ

Він підтверджує факт придбання лікарського засобу в аптечному закладі.

У випадку виявлення лікарських засобів сумнівного походження негайно слід звертатися до територіальних підрозділів Держлікслужби України. Адреса у Чернігівській області: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, офіс 602, 14000, тел. (0462) 698-290, електронна адресса [email protected]