back

Чернігів. Чернігівщина «в облозі» африканської чуми свиней

09-10-2013 | 15:16

9 жовтня з ініціативи Чернігівського ОУЛМГ обласне управління лісового та мисливського господарства разом з головним управлінням ветеринарної медицини в Чернігівській області провело спільну нараду з користувачами мисливських угідь.

Відкрив цей захід начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький.

Він довів до відома присутніх п.13 доручення першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова від 21.09.2013 року за № 29588/3/1-13. — про вжиття термінових заходів, спрямованих на недопущення занесення збудника хвороби африканської чуми свиней (АЧС) на території України.

(З початку нинішнього року в Російській Федерації та Республіці Білорусь були зареєстровані випадки африканської чуми серед диких і свійських тварин).

У Держлісагентстві України також відбулася нарада 24.09. 2013 року за участю представників Мінприроди, Держветфітослужби, адміністрації Держприкордонслужби, Українського Товариства мисливців та рибалок. Розглядалися питання вироблення узгоджених пропозицій по здійсненню заходів, спрямованих на недопущення занесення збудника хвороби африканської чуми свиней на територію України.

Держлісагентство України вимагає зобов’язати користувачів мисливських угідь разом з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України та Державною прикордонною службою України проводити комплексні заходи по моніторингу та виявленню збудників африканської чуми свиней.

Намічається також забезпечити підгодівлю дикого кабана в мисливських угіддях в межах профілактичної смуги, щоб не допустити міграції диких свиней на території Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Потрібно забезпечити встановлення «живоловушок» у місцях підгодівлі дикого кабана в межах профілактичної смуги вздовж державного кордону з Російською Федерацією та Республікою Білорусь — для відбору біологічних проб для проведення лабораторних досліджень.

Валерій Лозицький вкотре звертався до користувачів мисливських угідь з проханням, щоб спільними зусиллями оберігати молоді ліси від потрав дикими тваринами. Зараз лише лісівники огороджують лісові культури, а від користувачів угідь протягом дев’яти місяців жодної пропозиції не надійшло. Натомість вони витрачають кошти на техніку, відеоспостереження, зброю, тільки забувають допомогти молодому лісові. Чернігівські ліси перенаселені дикими тваринами, а лісові культури потребують захисту.

Валерій Григорович наголошував: «Якщо буде ліс — водитиметься й дичина в ньому!»

Нікого не залишив байдужим і виступ заступника начальника головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області Юрія Павлішина. Він акцентував увагу присутніх на тому, що вже вся Україна опинилися в «облозі» африканської чуми свиней. У дуже складному становищі Чернігівщина. Адже протяжність кордонів нашої області з Республікою Білорусь та Російською Федерацією складає 500 кілометрів.

АЧС вразила Смоленську, Тамбовську, Бєлгородську, Псковську області, дісталася вже й Московської. За даними Россільгоспнагляду, в результаті ліквідації спалахів хвороби було знищено понад 900 тис. голів свиней ( завдано збитків на суму понад 30 млрд. рублів).

Юрій Павлішин говорив про посилення заходів з профілактики захворювання диких тварин на африканську чуму свиней, сказ, бруцельоз та трихінельоз.

Кожна добута мисливцем дика свиня повинна направлятися на перевірку до ветлабораторії.

Непокоїть і ситуація зі сказом. Якщо африканська чума свиней для людей не страшна, то сказ, як зазначав Юрій Павлішин, дуже небезпечний. У нинішньому році на першому місці серед носіїв цієї хвороби виявилися лисиці. На жаль, користувачі мисливських угідь не регулюють чисельність лисиць. Ці тварини, не боячись, відвідують і села, і міста.

За 9 місяців на Чернігівщині зафіксовано 1645 укусів людини лисицями…

Начальник відділу мисливського господарства облуправління Микола Пиріг детально зупинився на загрозливій ситуації в Республіці Білорусь.

Серйозні проблеми у поголів’я диких свиней у білоруських лісах помітили ще наприкінці минулого року. Сьогодні ж у республіці, коли африканська чума офіційно підтверджена і в домашніх свиней, дикі оголошені «персонами нон-грата» у фауні.

Справжніх цифр винищення цих тварин ніхто не називає, але у багатьох районах мисливці отримали наказ відстрілювати все поголів’я дикого кабана. Полювання на диких свиней дозволено впродовж року, а ліцензії на відстріл видаються безкоштовно.

Якщо ж дикі свині будуть винищуватися в білоруській стороні, то вночі вони мігруватимуть на українську.

Європейський союз, виділяючи значні кошти на попередження африканської чуми свиней, прийняв рішення про встановлення надійної суцільної огорожі на кордоні з Республікою Білорусь, щоб не допустити міграції диких кабанів.

На Чернігівщині у приватному секторі нині утримується 100-тисячне поголів’я свиней, немало їх і в сіверських лісах…


Микола Тищенко,
Чернігівське ОУЛМГ