back

Засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями

30-03-2009 | 15:53

27 березня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями при обласній державній адміністрації. Про організацію роботи по забезпеченню виконання доручення Кабінету міністрів України від 10.03.09. № 010/2093 стосовно усунення недоліків та підвищення рівня соціальної захищеності інвалідів в області поінформував начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко. За його словами, в області проводяться заходи щодо створення умов для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури і транспортних засобів. На даний час стовідсотково забезпечено засобами для безперешкодного доступу будівлі органів виконавчої влади, прокуратури та заклади соціального захисту населення.

Завершується робота по облаштуванню засобами для безперешкодного доступу будівель органів місцевого самоврядування (98%), закладів охорони здоров’я (99%) та культури (91%).

За повідомленням обласного центру зайнятості, чисельність інвалідів, що перебували на обліку в службі зайнятості та отримували комплекс соціальних послуг упродовж 2008 року, по відношенню до аналогічного періоду 2007 року збільшилась майже на 44,4% і склала 1183 особи. В той же час на 59,3% збільшилась кількість працевлаштованих осіб з обмеженими фізичними можливостями. Всього в минулому році за сприяння служби зайнятості знайшли роботу 430 осіб з інвалідністю.

У зв’язку з обмеженим фінансуванням програми забезпечення інвалідів автомобілями з держаного бюджету в головному управлінні праці та соціального захисту населення утворилися черги. Наразі на обліку для забезпечення спецавтотранспортом перебуває 3209 інвалідів. Упродовж 2008 року автомобілі отримали 111 інвалідів.

З метою якісного надання реабілітаційних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями, які проживають в будинках-інтернатах системи соціального захисту населення, на 1393 інвалідів розроблені індивідуальні програми реабілітації інвалідів, що становить 93% від загальної кількості проживаючих інвалідів. Робота по даному напрямку знаходиться на стадії завершення.

Чого вдалося досягнути в минулому році обласному центру з фізичної культури і спорту інвалідів „Інваспорт” розповів його керівник Андрій Литвинець. Так, при обласному центрі „Інваспорт” запрацювали нові секції: з кульової стрільби, біатлону, плавання, до яких залучені діти з вадами зору, слуху, УОРА. Спільно з Чернігівським громадським об’єднанням інвалідів „Шанс” започатковано тренувальні заняття зі спортивних танців на візках. Спільно з міською благодійною організацією батьків і дітей-інвалідів з дитинства „Логос” проводяться заняття з настільного тенісу. Створена команда з футзалу. У вересні 2008 року облцентру „Інваспорт” та ДЮСШ надане нове відремонтоване приміщення, адаптоване для потреб інвалідів.

Також Андрій Литвинець відмітив участь чернігівських спортсменів-інвалідів у різних спортивних змаганнях та їх досягнення, зупинився на перспективах поточного року, окреслив проблемні питання, вирішення яких потребує допомоги влади.