back

Засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

30-03-2009 | 11:28

Як вирішується питання по ліквідації боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області йшлося 27 березня на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке проходило під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус.

Про ситуацію з погашенням заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області на 1 березня 2009 року присутнім розповів начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко.

Посилаючись на дані державної статистичної звітності, він зауважив, що ситуація з ліквідацією боргів із заробітної плати в області на 1 березня ц.р. ще більш загострилася. Загальна сума заборгованості найманим працівникам підприємств, установ та організацій області у лютому зросла на 4,8 млн. грн. або на 21,4% і на 1 березня ц.р. склала 27,1 млн. грн., у т.ч. на діючих економічно активних підприємствах її розмір збільшився на 4,5 млн. грн. або на 26,6% і на початок березня становив 21,4 млн. грн.

Кількість діючих економічно активних підприємств-боржників у лютому ц.р. зросла на 26 од. (з 119-ти до 145-ти).

Чисельність найманих працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, збільшилася на 20,3% (з 11,8 тис. чол. до 14,2 тис. чол., що становить 5,3% від загальної чисельності). Середній розмір боргу одному працівнику становив 1,3 тис. грн.

Якщо на 1 березня ц.р. у Бобровицькому районі повністю ліквідовано загальну заборгованість економічно – активними підприємствами, то у містах Чернігові, Ніжині, Прилуки та 12-ти районах – Борзнянському, Городнянському, Ічнянському, Козелецькому, Куликівському, Менському, Носівському, Сосницькому, Срібнянському, Талалаївському, Чернігівському і Щорському районах зафіксовано зростання суми боргів від 5,4% до 9,4 разів.

Основними видами економічної діяльності, які формують заборгованість із виплати заробітної плати серед економічно-активних підприємств області залишаються промисловість (11,8 млн. грн. або 55,3% від загальної суми), будівництво (3,4 млн. грн. або 16,0%), сільське господарство (2,8 млн. грн. або 13,2%). Значною залишається сума боргу працівникам підприємств лісового господарства області – 1,2 млн. грн. або 5,6%, хоча у лютому розмір заборгованості по цих підприємствах вдалося скоротити майже наполовину .

Заборгованість працівникам державних підприємств (з урахуванням економічно неактивних), що підпорядковані центральним органам влади, на 01.03.2009 становила 4,9 млн. грн. або 18,1% від загальної суми, що на 1,1 млн. грн. або на 29,9% більше порівняно з початком поточного року.

За оперативними даними моніторингу, у березні ц.р. очікується скорочення загальної суми боргів із виплати заробітної плати на 654,0 тис. або на 2,4% і на 01.04.2009 прогнозована загальна сума заборгованості становитиме 26,5 млн. грн., у т.ч. по економічно активних підприємствах – 20,7 млн. грн.

Закінчуючи виступ, Микола Уложенко звернувся до членів комісії та запрошених: «Зважаючи на те, що розроблені графіки погашення заборгованості в більшості своїй носять формальний характер і майже не виконуються, назріла необхідність обговорити конкретні пропозиції та заходи, які б дієво вплинули на ефективність та результативність роботи нашої комісії у напрямі прискорення процесу ліквідації боргів із заробітної плати в області».

У виступах також взяли участь: начальник управління соціально-економічного розвитку та фінансів головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації М.Скоромець, завідувач обласного сектору з питань банкрутства Міністерства економіки України А.Рідзель; начальник обласного управління лісового та мисливського господарства І.Горохівський та директор обласного комунального спеціалізованого агролісогосподарського підприємства «Чернігівоблагроліс» І.Донець.

Підсумком роботи комісії стали надані доручення:

- головам районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат посилити контроль за своєчасністю виплати поточної та станом погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам комунальних підприємств-боржників, підпорядкованих органам влади;

- головним управлінням облдержадміністрації: економіки, фінансового, агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства, управлінням облдержадміністрації: харчової та переробної промисловості, регіонального розвитку, територіальній державній інспекції праці в області, державній виконавчій службі в області, обласному сектору з питань банкрутства, регіональному відділенню Фонду державного майна України по області підготувати пропозиції щодо підвищення ефективності роботи обласної комісії та надати їх головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації для узагальнення; надавати відповідні матеріали органам прокуратури по всіх виявлених в результаті перевірок фактах порушень трудового законодавства щодо своєчасної і не нижче визначеного державою мінімального розміру оплатою праці працівникам підприємств, установ та організацій області;

- обласному сектору з питань банкрутства Міністерства економіки України спільно з головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації та управлінням харчової та переробної промисловості облдержадміністрації розглянути стан справ щодо погашення заборгованості із заробітної плати по кожному підприємству-боржнику, провести наради із запрошенням арбітражних керуючих та визначити шляхи прискорення ліквідації боргів із заробітної плати працівникам підприємств-банкрутів.

Крім того, взято до уваги запевнення начальника обласного управління лісового та мисливського господарства І.Горохівського щодо повного погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств лісового господарства області до 01.05.2009.