back

Участь делегації області у XX з’їзді споживчої кооперації України

19-03-2009 | 18:02

18 березня в Києві відкрився XX з’їзд споживчої кооперації України. Його делегати проаналізували роботу споживчих товариств за попередні п’ять років та визначили завдання для підвищення ефективності господарювання своїх організацій та підприємств.

У складі делегації від Чернігівської області в роботі з’їзду взяла участь в.о. голови обласної державної адміністрації Наталія Білоус. Виступаючи перед зібранням, вона розповіла про роботу споживчої кооперації Чернігівщини та співпрацю органів влади з кооператорами.

Зокрема, у своєму виступі Наталія Василівна зазначила, що обласна державна адміністрація високо цінує внесок кооператорів Чернігівщини в економічний розвиток регіону та ту значну роль, яку відіграє система у забезпеченні соціального захисту населення, насамперед, сільського і всіляко, в межах наданих повноважень, сприяє їм у цьому. Адже кооператори несуть на своїх плечах основний тягар відповідальності за стан торговельного і побутового обслуговування понад 400 тисяч сільського населення області, яке, на жаль, в більшості своїй досягло похилого віку і потребує особливої уваги.

Завдяки налагодженій співпраці з органами влади всіх рівнів, промисловими підприємствами, понад 75 відсотків товарообігу кооперативних організацій складають місцеві товари.

Торговельна мережа системи поступово розширюється за рахунок сучасних підприємств типу "Маркет" (в 15 районах їх діє 60 одиниць, до кінця року – ще 20 одиниць), які стали візитною карткою системи, а запровадження співпраці з приватними підприємцями з числа кооператорів дозволило зберегти значну частину підприємств торгівлі на селі від банкрутства.

Саме завдяки цьому торговельна мережа Чернігівської облспоживспілки є сьогодні однією з найбільших по Укоопспілці, роздрібний товарообіг за період між з’їздами збільшився у 2,2 рази, а оборот ресторанного господарства та надання платних послуг – у 1,8 рази.

П’ять останніх років споживча кооперація Чернігівщини працює рентабельно, нею в реконструкцію та технічне переозброєння вкладено понад 40 млн. грн., сплачено до бюджетів всіх рівнів більше 160 млн. грн.

Дбаючи в першу чергу про людей та розуміючи їх реальні потреби, система утримує на своєму балансі збиткові магазини, які розташовані у віддалених і малонаселених пунктах та здійснює виїзне обслуговування сільських мешканців у населених пунктах, де немає стаціонарної мережі.

Зупинилася Наталія Білоус і на проблемних питаннях, які характерні для більшості регіонів України та потребують безумовного вирішення.

На її думку, потрібно більше уваги приділяти відновленню втрачених позицій у виробничій діяльності, гуртовій торгівлі та заготівлі сільгосппродукції.

Також у своєму виступі Наталія Василівна порушила проблеми споживчої кооперації, пов’язані із недосконалістю діючої законодавчої бази України та висловила своє переконання в тому, що їх вирішення сприятиме розвитку та подальшому зміцненню споживчої кооперації, поліпшенню обслуговування сільського населення.

„Вважаю, що колективно напрацьовані рішення цього з’їзду мають стати доброю основою для прискореного розвитку споживчої кооперації з подальшим вкрапленням вимог сучасності. На моє глибоке переконання, система в майбутньому повинна й зможе ефективно розвиватись лише на основі поєднання ринкових методів управління з кооперативними принципами господарювання”, - сказала на завершення Наталія Білоус.