back

Засідання регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення

26-03-2009 | 12:16

Стан травматизму виробничого та невиробничого характеру на території Чернігівської області за 2008 рік проаналізували учасники засідання регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке відбулося в облдержадміністрації 25 березня під головуванням заступника голови ОДА Олександра Шанойла.

В ході обговорення зазначалось, що у 2008 році рівень смертності від побутового травматизму на Чернігівщині у порівнянні з 2007 роком знизився на 6,3%. Найбільше людей загинуло від випадкових отруєнь алкоголем (486 осіб, або 23,8%), в результаті ДТП (301 особа, або 14, 7%), навмисних самоушкоджень (360 осіб, або 17,6%), ушкоджень з невизначеним наміром (174 особи, або 8,5%), утоплення та занурення у воду (138 осіб), в результаті нещасних випадків, спричинених дією диму, вогню та полум’я (135 осіб).

Основними причинами нещасних випадків у побуті є порушення або незнання правил поведінки на воді, дорожнього руху, протипожежної та електробезпеки, поширення негативних тенденцій і антисоціальних проявів серед людей, недостатня просвітницька та інформаційно-роз’яснювальна робота засобів масової інформації, загальне падіння культури населення, соціальне розшарування і зниження моральності, втрата ідеалів, посилення тенденцій безнадії і зневіри у населення.

Аналіз стану виробничого травматизму свідчить, що 89% нещасних випадків зі смертельним наслідком сталось з організаційних причин. Іншими словами: більшість трагедій на виробництві трапляється через низький рівень трудової і технологічної дисципліни, безвідповідальне ставлення та відсутність з боку керівників і відповідальних осіб належного контролю за веденням робіт.

Серед рішень, прийнятих членами регіональної Ради – проведення профілактичних заходів щодо запобігання нещасних випадків, насамперед організація інформаційно –роз’яснювальної роботи серед населення, адже люди мають навчитися цінувати власне життя та життя своїх близьких, підлеглих та оточуючих.

Учасники заходу детально розглянули і обговорили результати комплексу заходів, які проводяться в обласному протитуберкульозному диспансері з метою профілактики професійних захворювань.

Значну увагу члени регіональної Ради приділили питанням організації медичного контролю за станом здоров’я учнів під час уроків фізичного виховання. Насамперед мова йшла про порушення гігієнічних умов до організації режиму дня учнів, у тому числі перевищення нормативного часу для підготовки домашніх завдань, зменшення або повна відсутність часу для активної рухової діяльності і перебування на свіжому повітрі, зменшення тривалості нічного сну. За словами представників галузі освіти та охорони здоров’я, для більшості дітей уроки фізкультури є єдиним фізичним навантаженням, тому визначення їхнього стану здоров’я, рівня фізичного розвитку та фізичних можливостей є важливою складовою медико-педагогічного контролю, який постійно здійснюється у навчальних закладах Чернігівщини.

За результатами засідання затверджено комплекс заходів, направлених на профілактику виробничого та невиробничого травматизму, а також поліпшення умов праці та навчання.