back

Засідання колегії головного управління праці та соціального захисту населення

18-02-2009 | 12:40

Про підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області у 2008 році та пріоритетні завдання на 2009 рік йшлося 17 лютого на розширеному засіданні колегії головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

У роботі колегії взяли участь в.о. голови облдержадміністрації Наталія Білоус, представники головного фінансового управління облдержадміністрації, управління охорони здоров’я облдержадміністрації, обласного центру зайнятості, територіальної державної інспекції праці в області, відділення Фонду соціального захисту інвалідів в області, протезно-ортопедичної дільниці, обласної ради ветеранів війни та праці, обласного відділення Українського національного Фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України».

Виступаючи перед присутніми, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко зазначив, що впродовж 2008 року відбувалося збільшення доходів населення від трудової діяльності. Середня заробітна плата штатних працівників за січень-грудень склала 1370 грн., що на 34,8% більше порівняно з аналогічним періодом 2007 року.

Водночас із зростанням заробітної плати залишається невирішеною проблема ліквідації боргів з її виплати. Так, розмір заборгованості (з урахуванням економічно неактивних підприємств) збільшився на 13,6 млн. грн. або у 3,2 раза, у тому числі по економічно активних підприємствах – на 12,8 млн. грн. або у 6,9 раза.

Підтримка сімей з дітьми, малозабезпечених сімей здійснюється шляхом надання їм державних соціальних допомог. Так, станом на 1 січня 2009 року в органах праці та соціального захисту населення області державні соціальні допомоги та компенсації отримували 59,4 тис. сімей, що на 2,4 тис. більше, ніж на аналогічну дату торік. На виплату всіх видів державних допомог за минулий рік спрямовано 277,3 млн. грн., що в 1,3 раза більше, ніж у 2007 році.

Основними механізмами підтримки життєвого рівня населення на сьогодні є діючі в Україні Програма житлових субсидій та система пільг. На 1 січня 2009 року в області 35,6 тис. сімей отримують субсидію по оплаті за житлово-комунальні послуги. Субсидії на тверде паливо та скраплений газ отримали 18,7 тис. сімей на суму 6,7 млн. грн.

В області проживає 97,6 тис. постраждалих громадян, серед яких 19,4 тис. дітей, 11,6 тис. учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, 4,8 тис. інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Загальний обсяг бюджетних призначень на реалізацію чорнобильських програм у 2008 році становив 44,2 млн. грн., що на 0,9 млн. грн. або на 2% більше порівняно з 2007 роком. За звітний період кошти були виділені стовідсотково до запланованого фінансування.

Упродовж 2008 року на оздоровлення постраждалих громадян Мінпраці для області виділило 5454 путівки, із яких 4605 – дитячих. Всі путівки були розподілені пропорційно поданих заяв та напрямків захворювання.

Сьогодні в Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація низки програм соціального захисту інвалідів. Серед них такі, як: забезпечення засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами, санаторно-курортне оздоровлення, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів тощо.

Упродовж 2008 року органами праці та соціального захисту населення області видано 4048 технічних засобів реабілітації, із них 529 інвалідних колясок та 3880 направлень на підприємства для забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

З метою оздоровлення інвалідів та ветеранів війни протягом 2008 року надійшло 967 санаторно-курортних путівок, що на 257 менше, ніж у 2007 році.

За звітний період інвалідам видано 111 автомобілів, із них 98 – за рахунок коштів державного бюджету та 13 – що надійшли в якості гуманітарної допомоги.

В області триває робота по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури. На даний час стовідсотково облаштовані пандусами будівлі органів виконавчої влади і прокуратури та заклади соціального захисту населення. Завершується робота по облаштуванню пандусами будівель органів місцевого самоврядування (облаштовано 97%), закладів охорони здоров’я (93%) і культури (80%). Важливу роль у соціальному захисті населення відіграють територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. У минулому році соціальні послуги отримали понад 43 тис. одиноких громадян похилого віку та інвалідів. На утримання територіальних центрів у 2008 році було спрямовано 44,1 млн. грн., що на 10,0 млн. грн. або на 29,3% більше, ніж у 2007 році.

На фінансування мережі інтернатних установ у минулому році з обласного бюджету було спрямовано 38,7 млн. грн., що на 11,4 млн. грн. або на 41,2% більше, ніж у 2007 році.

В.о. голови облдержадміністрації Наталія Білоус зосередила увагу на пріоритетах соціальної політики держави в області. «В умовах фінансово-економічної кризи діяльність місцевих органів виконавчої влади необхідно, насамперед, спрямувати на збереження досягнутого рівня соціальних стандартів, підтримку грошових доходів населення, державне регулювання ринку праці та посилення адресності соціальної допомоги», - наголосила вона.

На думку Наталії Білоус, найголовніше за нинішніх непростих економічних і фінансових умов – не допустити поширення бідності як серед працюючих, так і малозахищених категорій – пенсіонерів, інвалідів. Кожен шукає свій шлях виходу з кризи, але діалог влади та людей, взаємоповага та суспільне єднання зусиль, переконана вона, є саме тим напрямом, яким слід рухатись всім у пошуках шляхів розв’язання найбільш актуальних проблем у державі.