back

Володимир Хоменко провів виїзну нараду з питань впровадження альтернативних видів палива на котельнях області

12-02-2009 | 15:47

2009 рік повинен стати роком максимального переведення систем опалення на більш сучасне обладнання з високим коефіцієнтом корисної дії та максимальним використанням місцевих ресурсів. На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час виїзної наради з питань впровадження альтернативних видів палива на котельнях області, яка пройшла у Козелецькому районі за участю заступників голови облдержадміністрації, голів районних державних адміністрацій та районних рад, керівників обласних управлінь, а також голів фракцій та голів профільних постійних комісій обласної ради.

Учасники наради ознайомилися з роботою котелень будинку культури м. Остер та Карпилівської ЗОШ I-III ступеня, а також взяли участь у презентації модульної котельні на твердому паливі виробництва «ЧернігівГазСпецСервіс».

Під час пленарної частини йшлося, передусім, про використання альтернативних видів палива та збільшення їх частки в енергетичному балансі бюджетних установ області.

Голова облдержадміністрації підкреслив: враховуючи вимоги часу необхідно активно реалізовувати заходи щодо використання таких альтернативних видів палива як торф, торфобрикети, відходи деревини замість дорогого природного газу та низькосортного вугілля. При умові повного завантаження наявних виробничих потужностей торф’яної галузі та використанні у повному обсязі відходів деревообробної промисловості можливо забезпечити виробництво 110 тис. тонн умовного палива. Орієнтовний обсяг вивільненого природного газу становитиме 95,7 млрд. м3/ на рік.

«Альтернативні види палива – це складова загального процесу з покращення теплозабезпечення. І я акцентую вашу увагу на тому, що підходити до цієї роботи треба комплексно із максимальним вивченням всіх складових теплозбереження, враховуючи кожну деталь», - зазначив Володимир Хоменко.

Він доручив керівникам районів протягом місяця розробити енергетичний паспорт району з повним аналізом стану бюджетної сфери стосовно енергозбереження та забезпечення теплом; провести детальний аналіз місцевих ресурсів та їх використання; окреслити шляхи покращення ситуації по кожному об’єкту та визначити обсяги фінансування. Керівник області наголосив: в першу чергу перехід на альтернативні види палива стосуватиметься об’єктів соціальної та бюджетної сфер – опорних шкіл, районних лікарень та медичних амбулаторій, інтернатних закладів.


Довідка. На території області знаходяться 195 торф’яних родовищ з геологічними запасами 251,8 млн. тонн (балансові-112,0 млн. тонн.). Частка запасів торфу в області від загальних по Україні становить 12%. Проведений аналіз свідчить, що в області є значний ресурс відходів деревини, які можливо використовувати в якості альтернативних видів палива або як сировини для їх виробництва.

Перш за все це лісосічні відходи, які утворюються при заготівлі деревини (рубках головного користування та догляду) і відходи деревообробки. Загальний обсяг таких відходів по лісогосподарських підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства і КП “Чернігівоблагроліс” становить 205,8 тис. м3 на рік, їх можна використовувати як паливо або в якості сировини для виготовлення паливних брикетів, пеллетів.

Виробництвом паливних пеллетів на території області займаються ТОВ “Біофуєл”, ТОВ “Лібра” Городнянського району, ТОВ «Екобіопром» Чернігівського району, ЗАТ “Новатор - Сервіс” м.Чернігів.

Загальний обсяг виробництва пеллетів у 2008 році становив більше 5 тис. тонн. Організаціям області було реалізовано 450 тонн.