back

Розширене виїздне засідання Колегії облдержадміністрації в Прилуцькому районі

20-11-2008 | 19:17

19 листопада голова облдержадміністрації Володимир Хоменко провів розширене виїзне засідання Колегії облдержадміністрації у Прилуцькому районі, під час якого його учасники відвідали низку об'єктів виробничої та соціальної сфери району, а також розглянули питання стану наповнення бюджету Пенсійного фонду та погашення заборгованості платників та стану правопорядку на території області у 2008 році та недопущення ускладнення оперативної обстановки у зв’язку зі фінансово-економічною кризою.

Основним завданням виїзного засідання голова облдержадміністрації визначив показати головам районних державних адміністрацій досягнення Прилуцького району для того, щоб інші райони підтягувалися до цього рівня і не повторювали тих помилок, які ще є на Прилуччині.

Першим об’єктом відвідування стало ТОВ «Агрікор» у с. Івківці, яке почало свою роботу на Чернігівщині у 2006 році і зараз обробляє понад 28 тис. га землі, займається вирощуванням та реалізацією зернових та олійних культур, а також молочним та м'ясним скотарством.

З самого початку своєї діяльності підприємство взяло курс на технічне переоснащення та оновлення виробничої бази, впровадження нових енерго- і ресурсозберігаючих технологій. Враховуючи підвищення вимог до якості рослинницької продукції, зумовлене вступом України до СОТ, ТОВ "Агрікор" будує потужне зерносховище загальною ємністю 105 тисяч тонн.

Зерносховище забезпечуватиме приймання, зберігання, переробку продукції будь-якої зернової групи і кондиції. Довести її до необхідних параметрів дозволять процеси очистки та сушіння. Усі роботи на зерносховищі, в тому числі, пов’язані з прийманням і відвантаженням продукції, будуть механізовані та автоматизовані.

Наступний об’єкт – театральна площа у м. Прилуки, реконструкція якої виконана за кошти Юрія Коптєва, що вже не перший рік займається благодійництвом на теренах рідної Прилуччини. Голова облдержадміністрації назвав його роботу яскравим прикладом того, як бізнес відгукується на життя і проблеми громади. Але, зазначив Володимир Хоменко, ці приклади, на жаль, поодинокі, хоча бізнес і у Прилуцькому, й в інших районах процвітає. Він підкреслив, що ініціатором та координатором співпраці бізнесу і влади повинні бути голови райдержадміністрацій, адже в усіх районах є установи для соціально незахищених громадян, багатодітні родини і просто люди, які опинилися у складних життєвих умовах і яким необхідна допомога.

Яскравим прикладом уваги і турботи влади до дітей-інвалідів та громадян похилого віку стали два наступні об’єкти - центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів та стаціонарне відділення центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких престарілих громадян.

Володимир Хоменко наголосив: такі установи повинні бути у кожному районі, а люди, які потребують уваги і допомоги, повинні отримувати її постійно.

«Це – частина нашого життя. Це наші батьки і діти, а ми крім того, що люди – ми ще й керівники і від цього відмежовуватися не можемо. Я вдячний людям, які причетні до цих добрих починань, але попереду дуже багато роботи», - сказав керівник області.

Голови райдержадміністрацій також ознайомилися з роботою підприємства АТ „В.А.Т.–Прилуки”.

Під час пленарної частини засідання Колегії обговорено наповнення бюджету Пенсійного фонду та погашення заборгованості платників.

Як повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Кулініч, за 10 місяців ц.р. профінансовано виплату пенсій на суму 3049,7 млн.грн., що на 868,4 млн.грн. або на 39,8% більше за відповідний період минулого року.

За цей період до бюджету Пенсійного фонду із запланованих джерел надійшло 2219,5 млн.грн., що становить 101,3% до плану та 135,4% до відповідного періоду минулого року. Власних коштів за цей період зібрано у сумі 1378,5 млн.грн., планові показники виконано на 102,9%.

Забезпечення власними коштами до потреби на виплату пенсій, які фінансуються за рахунок власних надходжень становить 61,4% і коливається від 22,2% в Прилуцькому районі до 130,7% у Новозаводському м.Чернігова. Повністю забезпечують такі виплати власними коштами лише три управління: в м.Прилуки, Деснянському та Новозаводському районах м.Чернігова. Решта коштів надходить від перерозподілу з інших регіонів та державного бюджету.

В області забезпечується збір страхових внесків до Пенсійного фонду від нарахованого фонду оплати праці на рівні понад 99 відсотків. Але з огляду на зростання видатків Фонду для забезпечення пенсійних виплат у підвищених розмірах рівень нарахування страхових внесків є незначним. Первинна звітність до системи персоніфікованого обліку за минулий рік показала, що рівень середньомісячного доходу, який отримували застраховані особи області залишався низьким: у 39% він був меншим за мінімальну заробітну плату, ще у 10% - не досягав прожиткового мінімуму для працездатного населення. Середня заробітна плата працівників області постійно залишається на чверть нижчою за середню по державі. Роботодавці або не показують нарахованих зарплат, або показують їх на рівні встановленого законодавством мінімуму.

Сума боргу зі сплати страхових внесків залишається значною і має тенденцію щодо зростання. На 1 листопада 2008 року сума боргу за внесками на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування склала 31,5 млн. грн., що на 11,8 млн. грн. (60,1%) більше ніж на початок року.

Борги підприємств, що перебувають у стадії банкрутства за 10 місяців зросли на 10,6 млн.грн. або в 2,8 рази більше і станом на 1 листопада 2008 року склали 16,6 млн.грн. Найбільші суми боргу у ДП «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування» (5,9 млн.грн.), ВАТ «Завод Ніжинсільмаш» (2,3 млн.грн.), ЗАТ «Бахмачконсервмолоко» (1,5 млн.грн.) ВАТ «ЧеЗаРа» (1,3 млн.грн.). Борги вищезазначених боржників складають майже 66% від загальної суми боргів підприємств, які перебувають у стадії банкрутства.

Борг економічно активних підприємств за 10 місяців поточного року зріс на 3,9 млн.грн.( 68%) і станом на 1 листопада складав 9,7 млн.грн. Дієвий борг наростили підприємства 18 районів та міст Ніжина, Прилук і Чернігова.

Як зазначив голова облдержадміністрації, у питанні платежів спостерігається розбалансованість, що вимагає сконцентрованих зусиль всіх гілок виконавчої влади і правоохоронних органів. Для цього найближчим часом буде створено координаційний орган, відпрацьовано чіткий план діяльності по кожному проблемному підприємству. Головне - не допустити збільшення заборгованості по іншим підприємствам, особливо по економічно активних, а також виробити механізм повного погашення заборгованості по зарплаті у сільському господарстві.

Володимир Хоменко також висловив стурбованість ситуацією на ДП „Пожспецмаш”. Під час розмови з начальником відділу управління правового забезпечення Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Ярославом Скопичем він наголосив: банкрутство ДП „Пожспецмаш» - не вихід з положення. Але як підприємству жити і працювати далі міністерство не вирішило, хоча саме ця установа була ініціатором зміни керівництва підприємства без погодження з облдержадміністрацією. Він також звернувся до керівництва міністерства з проханням ставитися до ДП „Пожспецмаш” не як до потенційного банкрута, а як до підприємства з великим потенціалом, яке можна вивести з кризи, скоординувавши спільні зусилля.

Під час розгляду питання стосовно криміногенної ситуації в області і впливу на неї фінансово-економічної кризи, голова облдержадміністрації наголосив: представники правоохоронних органів у цей непростий час мають бути, як ніколи на висоті, бо вимоги до них дуже серйозні.