back

Гроші від заготівлі дарів лісу – до бюджету

29-10-2008 | 14:55

Як зазначила в.о. голови облдержадміністрації Наталія Білоус, відкриваючи засідання обласної комісії по відпрацюванню питань, пов’язаних із використанням лісоресурсів, необхідність обговорення збільшення надходжень до місцевих бюджетів від заготівлі лісових ресурсів місцевого значення назріла давно. Сьогодні маємо ситуацію, коли рослинні ресурси заготовляються в області стихійно, не впорядковано. Хоча робота по виправленню ситуації уже розпочата. Так, 15 липня 2008 року голова облдержадміністрації підписав доручення про макcималізацію надходжень до місцевих бюджетів від заготівлі лісових ресурсів місцевого значення (грибів, ягід тощо).

Про те, що зроблено, присутніх поінформував заступник начальника управління стратегії соціально–економічного розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Олег Саранін. Він, зокрема, повідомив: на виконання доручення голови облдержадміністрації в 9 районах (Бобровицький, Варвинський, Козелецький, Коропський, Куликівський, Менський, Новгород – Сіверський, Прилуцький, Ріпкинський) області створені комісії з координації забезпечення надходжень до місцевих бюджетів від заготівлі лісових ресурсів місцевого значення.

Так, у Ріпкинському районі проведено 3 рейди – виїзди по перевірці суб’єктів підприємництва, які здійснюють заготівлю грибів і ягід. У результаті до оподаткування включено 25 фізичних осіб, з 9 найманими працівниками укладено трудові угоди.

У 15 районах області, за інформацією райдержадміністрацій, операторів ринку ягід і грибів взагалі не було виявлено.

Разом з тим, за інформацією державної інспекції з карантину рослин, Чернігівської та Новгород-Сіверської митниць, за межі області за цей же період було вивезено 120,6 тонн ягід та 144,3 тонни грибів, з них 49,1 тонна – за кордон.

Таким чином, відбувається використання тіньових схем реалізації лісопродукції. Триває стихійна заготівля населенням дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, квітів, лікарських рослин та деревних соків. Підприємці, які діють за принципом заготівельних пунктів, скуповують продукцію лісу у населення, обходячи необхідність отримувати дозвіл на заготівлю лісових ресурсів на виділеній ділянці. Досить високі заготівельні ціни роблять цей бізнес вигідним для населення.

На думку Олега Сараніна, це свідчить про відсутність чіткого механізму контролю за заготівлею та реалізацією лісових ресурсів місцевого значення, що призводить до втрат місцевих бюджетів: фактично більшість осіб, що займаються на території області заготівлею грибів та ягід для продажу, не мають на це відповідних дозволів.

Проблеми, котрі виникають у сфері використання рослинних ресурсів місцевого значення, характерні не лише для Чернігівщини. Спеціалістами головного управління економіки вивчався досвід і інших областей України. Вагома робота в цьому напрямку була проведена у Волинській області. Ще у 2005 році рішенням Волинської обласної ради затверджений “Порядок використання рослинних ресурсів місцевого значення”, у 2006 році прийнято зміни до нього, а в 2008 році затверджено “Порядок видачі спеціальних дозволів та встановлення лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань”, прийнято ряд розпоряджень облдержадміністрації для врегулювання ситуації в цій сфері.

Про перевірки основних операторів ринку дикорослих ягід та грибів і достовірність інформації суб’єктів підприємницької діяльності про закупівлю лісових ресурсів місцевого значення у населення та юридичних осіб розповів заступник голови Державної податкової адміністрації в області Віктор Акименко.

Йшлося також про участь працівників лісової охорони у здійсненні контролю за додержанням порядку проведення заготівель другорядних лісових матеріалів та проведення науково обґрунтованої оцінки запасів лісових ресурсів місцевого значення.

За результатами засідання прийнято рішення про узагальнення пропозицій до проекту рішення обласної ради щодо порядку використання рослинних ресурсів місцевого значення.