back

Володимир Хоменко провів розширене засідання Колегії облдержадміністрації

23-10-2008 | 15:04

Хід виконання Програми соціально-економічного розвитку, бюджету області на 2008 рік за підсумками 9 місяців розглянуто сьогодні на розширеному засіданні Колегії обласної державної адміністрації, яку провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Аналізуючи стан справ у соціально-економічному розвитку області, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, зокрема, зазначила, що протягом 9 місяців в області утримувалась динаміка подальшого економічного зростання, спрямована на підвищення життєвого рівня населення, завдання Програми економічного і соціального розвитку області на 2008 рік виконано по більшості макроекономічних показників.

На 4,3% нарощено обсяги виробництва промислової продукції.

Збільшення обсягів виробництва досягнуто на підприємствах переробної промисловості, у тому числі: харчовій у деревообробній, целюлозно-паперовій та поліграфічній промисловості, хімічній та нафтохімічній промисловості, у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів, у машинобудуванні, виробництві та розподіленні електроенергії, а також у підгалузі добування неенергетичних корисних копалин.

Краще, ніж рік тому, працювали підприємства міст Чернігова, Ніжина, Прилук та 14 районів області.

Але, за словами Наталії Білоус, вагомих підстав для самозаспокоєння немає, адже майже 40% підприємств мають негативну динаміку обсягів виробництва.

Із 8 районів, які спрацювали з мінусом, більш-менш впевнено можна спрогнозувати, що лише Бахмацький та Менський райони мають можливість якщо не виконати програмні показники, то, принаймні, перевищити рівень виробництва минулого року. Натомість у Городянському, Коропському, Носівському, Прилуцькому та Срібнянському районах надолужити відставання досить проблематично.

«Слід зазначити, що через світову фінансову кризу та внутрішньополітичну ситуацію останнім часом з’являється негативна тенденція скорочення обсягів промислового виробництва, що ставить під загрозу виконання показників програми соціально-економічного розвитку. Тому керівникам територій, начальникам відповідних управлінь спільно з керівниками підприємств слід вжити всіх можливих заходів щодо мінімізації впливу кризових явищ в економіці», - зазначила заступник голови облдержадміністрації.

Обсяг валової продукції сільського господарства за січень-вересень 2008 року в усіх категоріях господарств залишився на рівні минулого року, у сільськогосподарських підприємствах він збільшився на 11,4%.

У той же час у 5 районах сільськогосподарськими підприємствами допущено відставання до відповідних минулорічних обсягів: у Бобровицькому, Козелецькому, Корюківському, Носівському та Чернігівському.

У січні-вересні в економіку області за попередніми даними вкладено понад 1,8 млрд.грн. інвестицій в основний капітал, що на 8% більше, ніж за відповідний період минулого року, збільшились обсяги прямих іноземних інвестицій.

За темпами росту обсягу інвестицій в основний капітал область посідає 12 місце серед регіонів України.

Нині в області реалізується майже 140 інвестиційних проектів, за якими встановлено адміністративний супровід. Ще майже 70 інвестиційних пропозицій знаходиться в опрацюванні. І якнайшвидша їх реалізація повинна дати новий імпульс як розвитку окремих територій, так і регіону в цілому.