back

Засідання регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення

20-10-2008 | 16:32

Питання про стан травматизму виробничого та невиробничого характеру на території Чернігівської області за І півріччя 2008 року були розглянуті 20 жовтня 2008 року в облдержадміністрації на засіданні регіональної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Бєльського.

Як зазначалося, за І півріччя 2008 року на території Чернігівської області сталося 29920 нещасних випадків у побуті, у яких постраждали 29936 осіб, кількість групових випадків – 7, постраждали – 16 осіб. У порівнянні з І півріччям 2007 року кількість нещасних випадків зменшилась на 5,8% (31775 осіб), кількість постраждалих також зменшилась на 6,0% (31834 особи), групових випадків було 24, постраждало 59 осіб.

Серед загальної кількості нещасних випадків – 56,9% спричинено випадковим падінням потерпілих, 8,0% - пов’язано з вбивствами чи нанесенням ушкоджень іншою особою, 4,2% - з випадковою дією механічних сил, 3,9 % - з транспортом, 3,6% - контактом з представниками флори та фауни.

За підсумками І півріччя 2008 року, зовнішні причини смерті займають третє місце в загальній структурі причин смертності населення області після хвороб системи кровообігу та новоутворень.

Безперечним лідером у структурі зовнішніх причин смерті у побуті останні роки є випадкові отруєння алкоголем. Від цієї причини у січні – червні 2008 року загинули 285 осіб.

Друге місце за розповсюдженістю посідають навмисні само ушкодження (161 особа). Третє місце посіли транспортні нещасні випадки (149 осіб).

Від нещасних випадків, спричинених дією диму, вогню, та полум’я загинули 83, або 7,7%. За січень-червень п.р. від них померло у 1,4 рази більше людей, ніж рік тому.

Наступні за розповсюдженістю – нещасні випадки, пов’язані з дією природних факторів (переважно внаслідок дії низької температури) унаслідок яких загинули 60 осіб.

Заслухавши і обговоривши інформацію начальника територіального управління Держгірпромнагляду по області Штанька М.І. та заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Дейнеки В.А. регіональна Рада вирішила, зокрема:

Районним, міським радам з питань безпечної життєдіяльності населення заслухати звіти керівників підприємств, де мали місце випадки виробничого травматизму зі смертельними наслідками або має місце погіршення стану безпеки охорони праці та вжити додаткові заходи щодо запобігання виробничому травматизму на підприємствах, забезпечити функціонування дієвої системи управління охороною праці на підприємствах усіх форм власності. Крім того, висвітлювати у засобах масової інформації кожен випадок виробничого травматизму з інформуванням населення про вжиті заходи стосовно запобігання травмування працівників на підприємствах. А також, зобов’язати керівників підприємств, організацій та установ усіх форм власності своєчасно проводити навчання з охорони праці своїх співробітників.