back

Допомогу буде надано

09-10-2008 | 12:41

Питання надання гуманітарної допомоги бездомним громадянам, які перебувають у приймальнику-розподільнику та ізоляторах тимчасового утримання обговорювалося під час зустріч працівників УМВС України в Чернігівській області з представниками громадських організацій, яка 8 жовтня відбулася в обласній державній адміністрації.

Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, яка виступила координатором зустрічі, в області при територіальних центрах соціального обслуговування пенсіонерів та непрацездатних громадян діє 28 стаціонарних відділень. Крім того, функціонують 2 геріатричні пансіонати. В таких закладах постійно проживають одинокі непрацездатні громадяни, громадяни з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть обходитися без сторонньої допомоги. Проблемою ж залишається влаштування громадян, які затримуються правоохоронними органами за бродяжництво після їх звільнення, оскільки наступного разу таких громадян міліція не може затримувати, навіть якщо вони ночують на вулиці, тому що їх особу вже встановлено. Вирішенням питання, на думку Наталії Василівни, було б відкриття обласного соціального притулку, для громадян без постійного місця проживання, де вони могли б деякий час перебувати. Але, на жаль, Міністерство праці та соціальної політики поки що не відпрацювало механізм щодо відкриття та функціонування таких закладів.

Заступник начальника управління громадської безпеки УМВС України в області Віктор Сидорець розповів присутнім про функції та роботу приймальника-розподільника. За його словами, такий заклад в області один, знаходиться в м. Чернігові. Він розрахований на 52 особи, фінансується з місцевого бюджету. Але фінансування недостатнє. Проблеми виникають особливо в зимовий період, коли в приймальнику-розподільнику перебуває до 100 чоловік. Адже з настанням холодної погоди громадяни без постійного місця проживання можуть просто загинути, якщо їх залишити напризволяще на вулиці. Найбільше таких громадян затримують у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки. Кожного після санобробки та надання медичної допомоги потрібно перевдягнути, перевзути, покласти на чисту постіль. З цим і виникають проблеми, тому, що кошти на одяг та постільну білизну не виділяються, а залишати громадян в тих речах, у яких їх затримали, просто неможливо.

Представники Чернігівської обласної благодійної організації „Аратта”, Чернігівської обласної організації товариства Червоного Хреста України, Християнської місії „Милосердя та духовне відродження”, які взяли участь у зустрічі, розповіли про діяльність своїх благодійних організацій та про обсяги допомоги, яку вони можуть запропонувати. Це, перш за все, миючі та дезинфікуючі засоби, постільна білизна, одяг, взуття тощо. Також було роз’яснено, яким чином їх можна отримати. Для цього керівництву приймальника-розподільника потрібно офіційно звернутись до благодійної організації, заключити договір на отримання гуманітарної допомоги і допомога буде надана.

Таким чином, домовившись про співпрацю, сторони віднайшли шляхи вирішення проблеми із забезпеченням затриманих одягом та іншими необхідними речами.