back

Засідання робочої групи з питань реалізації Основних напрямків вдосконалення системи соціальних виплат населенню

08-10-2008 | 10:26

7 жовтня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання робочої групи з питань реалізації Основних напрямків вдосконалення системи соціальних виплат населенню.

Відкриваючи засідання, Наталія Василівна зазначила, що в області продовжується робота по реалізації проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги», зокрема, впровадженню в місцевих органах праці та соціального захисту населення Єдиної технології прийому громадян. За її словами, ця технологія максимально спрощує шлях малозабезпечених громадян до одержання гарантованої державної допомоги.

Позитивно була відмічена робота у цьому напрямку головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

Важливим питанням у забезпеченні соціального захисту населення Чернігівщини, переконана заступник голови облдержадміністрації, є співпраця між органами праці та соціального захисту населення, органами у справах сім’ї та молоді, службами у справах дітей і центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Тема співпраці прозвучала і у виступах доповідачів, кожен з яких зупинився на окремому питанні, окремій проблемі та можливих шляхах її вирішення.

Так, про здійснення соціального супроводу найбільш соціально вразливих чи неблагополучних сімей присутнім розповів начальник управління у справах сім’ї та молоді Борис Атрощенко. За його словами, банком даних (паспортизацією) охоплено 99% багатодітних сімей області і робота в цьому напрямку продовжується. Адже дуже важливо мати повну інформацію щодо проблем та нагальних потреб кожної багатодітної сім’ї, щоб оперативно їх вирішувати.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 14 травня 2007 року затверджено обласну Програму „Підтримка сімей Чернігівської області на період до 2010 року”. Відповідні районні та міські програми діють і на місцях. У 2008 році з обласного бюджету на реалізацію Програми було виділено 700 тис. грн. Ці кошти дали змогу покращити стан соціально вразливих сімей, які гостро потребували допомоги.

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Васильєва поділилася з учасниками засідання практикою роботи свого центру з питань соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Як реалізовуються завдання державної політики щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання доповів заступник начальника служби у справах дітей Станіслав Железний. Він зазначив, що на сьогодні пріоритетним є розвиток сімейних форм виховання, віддається перевага національному всиновленню. Вже з початку року в області всиновлено 30 дітей, що є непоганим результатом.

Підсумовуючи результати засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила на необхідності налагодження співпраці в районах між райдеражміністраціями та сільськими, селищними головами, оскільки останні найкраще знають яка сім’я їхньої громади потребує психологічної чи матеріальної допомоги. Потрібно таку інформацію збирати та оперативно надавати до відповідних районних служб, адже деякі проблемні ситуації, що часом виникають, краще попередити, ніж потім вирішувати.