back

Заява щодо використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам у 2008 році по Чернігівській області

24-09-2008 | 16:08

Останнім часом представники фракції БЮТ в обласній раді, голова обласної ради та деякі народні депутати України намагаються звинуватити облдержадміністрацію у бездіяльності стосовно освоєння виділених з держбюджету субвенцій. З цього приводу фракція БЮТ навіть оприлюднила відповідну заяву.

Варто відзначити, що певні проблеми з освоєнням субвенцій у цьому році справді існують. Хоча реальною їх причиною є лобіювання деякими народними обранцями від БЮТ власних бізнесових інтересів і, на жаль, некомпетентність керівництва обласної ради.

Разом з тим, обласна державна адміністрація навіть за таких обставин вирішує питання стосовно використання коштів державних субвенцій. Про що свідчать темпи їх освоєння. Так, якщо станом на 18.09.2008 на соціально-економічний розвиток використано 9,3 млн грн, то на 22.09.2008 — вже 10,3 млн грн. 23 вересня 2008 року відбулася колегія Мінрегіонбуду, присвячена аналізу використання коштів державних субвенцій — Чернігівська область зауважень не отримала.

Крім того, облдержадміністрація готова до освоєння додаткових коштів. Сформовано перелік об’єктів. Відповідного листа з проханням виділити додаткові кошти направлено до Кабінету Міністрів України. Колегія Мінрегіонбуду підтримала це прохання.

Звинувачуючи облдержадміністрацію у «зволіканні в освоєнні внутрішніх інвестицій, які уряд Ю. Тимошенко вчасно виділив і перерахував Чернігівській області» автори «забувають» поінформувати про результати своєї діяльності щодо суттєвого зменшення цих коштів та їх перерозподілу.

А збитки від такого некомпетентного втручання для нашої області, просто колосальні:

- Порушено принцип соціальної справедливості при розподілі субвенцій. Адже гроші повинні в першу чергу іти туди, де люди почуваються найгірше, в той же час дотації мають розподілятися в усі райони — саме за таким принципом планувала розподіл грошей обласна виконавча влада, а пані голова обласної ради разом зі столичними покровителями — тільки в райони, перспективні з точки зору здобуття голосів на майбутніх виборах.

А ось питання щодо коштів на дорожнє будівництво старанно обходиться керівництвом обласної ради. Чому, стає зрозуміло, якщо ознайомитися з тим, як розвивалася ситуація і до чого це призвело.

Ще в квітні цього року Кабінет Міністрів затвердив своїм розпорядженням будівництво доріг з твердим покриттям до 21 населеного пункту на суму 185,8 млн грн. Цей перелік було сформовано Службою автомобільних доріг України в області на підставі пропозицій районних рад. Така, здавалося б, визначена позиція Кабміну відкрила можливості для початку робіт. Не зволікаючи, було проведено тендерні процедури, визначено підрядні організації. Ті, у свою чергу, виконали підготовчі роботи та розпочали виконання основних робіт, витративши на це 21,2 млн грн (це стало прямими збитками підприємств). Раптом 23.07.2008 Кабінет Міністрів України новим розпорядженням (№ 989-р) змінює попереднє розпорядження. У новій редакції втілювалися пропозиції голови Чернігівської обласної ради про вилучення з переліку робіт усіх об’єктів будівництва під’їздів з твердим покриттям до сільських населених пунктів Чернігівської області на суму 185,8 млн грн та натомість було виділено кошти на поточний ремонт автодоріг місцевого значення, але — вже 169,3 млн грн.

Таким чином, «завдяки» клопотанням голови Чернігівської обласної ради було призупинено роботи з будівництва під’їздів до сіл Осіч та Смолове Бахмацького району; Будище, Кусії, Перше Травня Городнянського; Нориця Коропського; Петрова Слобода Корюківського; Суслівка та Углова Рудня Ріпкинського; Журавок Щорського районів та інших.

Переважна більшість цих автодоріг входить до мережі, пов’язаної з підвозом дітей до навчальних закладів, і призупинення їх будівництва змусить сільських дітей добиратися до школи пішки. У негоду неможливо буде забезпечити підвезення продуктів харчування до торговельної мережі, а людям складніше буде дістатися до лікувальних закладів, бо регулярне автобусне сполучення по ґрунтових дорогах неможливе. І тому аргумент про неперспективність цих сіл, який так любить наводити один з народних депутатів із фракції БЮТ, не витримує критики. Адже якби була дорога, то з’явилася б і перспектива.

- Розбалансовано дорожньо-будівельну галузь області, бо внаслідок змінення виду робіт, перерозподілу коштів місцеві шляховики втратили понад 21 млн грн (що поставило підприємства на межу банкрутства). А втягування в область підприємства фінансово-промислової групи «Альтком» (м. Донецьк) для виконання виду робіт, які завжди здійснювалися місцевими силами, позбавляє наших шляховиків перспективи виправити своє складне фінансове становище. Виникла загроза формування ще однієї гострої соціальної проблеми в області, адже робітники місцевої шляхової галузі можуть стати безробітними, а за кожним із них стоять їхні сім’ї…

- Унаслідок діяльності керівника обласної ради прямі збитки для Чернігівської області склали 16,5 млн грн через зменшення обсягів підрядних робіт та 21,2 млн грн — втрати шляхо-будівельних підприємств області.

- До того ж втрата коштів (через визначення субпідрядником для виконання дорожньо-будівельних робіт на суму 75 млн грн донецького підприємства «Альтком», яке сплачуватиме податки в місті Донецьку та використовуватиме працю своїх робітників) становитиме:
12,6 млн грн втрачених надходжень до зведеного бюджету області;
3 млн грн втрачених надходжень до спеціальних державних фондів;
6 млн грн втраченої заробітної плати трьома тисячами шляховиків Чернігівщини.

Підіб’ємо підсумки фінансових втрат. А вони вражають: одним розчерком пера голови обласної ради Чернігівська область втратила близько 60 млн грн.

Ситуацію справді доведено до критичної. Але не з вини облдержадміністрації, як про це заявляє фракція БЮТ в обласній раді. А, як переконливо доводять факти, внаслідок безвідповідальних дій з боку деяких депутатів від зазначеної політичної сили та некомпетентності керівництва обласної ради.

Прес-служба облдержадміністрації