back

Володимир Хоменко взяв участь в обласній серпневій конференції працівників професійно-технічної освіти

30-08-2008 | 10:47

29 серпня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько взяли участь в обласній серпневій конференції працівників професійно-технічної освіти, яке пройшло на базі ДПТНЗ «Чернігівське вище професійне училища побутового обслуговування».

Учать у роботі конференції також взяли начальник обласного управління освіти і науки Анатолій Заліський та директор Департаменту Міністерства освіти і науки України Тимофій Десятов.

В ході конференції підбито підсумки розвитку професійно-технічної освіти у 2007-2008 навчальному році та окреслено завдання на наступний навчальний рік.

Виступаючи перед педагогічними працівниками профтехосвіти, голова облдержадміністрації назвав саме цю освітянську галузь специфічною, бо вона займається не тільки навчанням і вихованням молодих людей, а є безпосередньо інтегрованою у виробництво. На переконання Володимира Хоменка, саме за робітничими професіями – майбутнє подальшого соціально-економічного розвитку держави і Чернігівщини, зокрема.

На жаль, негативні тенденції на обласному ринку праці тривають: спостерігається посилення трудової міграції до Києва, Росії, країн Євросоюзу, що призводить до погіршення забезпечення робітничими кадрами підприємств регіону. Відбувається значне старіння кадрів, особливо серед висококваліфікованих фахівців.

Головне завдання професійно-технічної освіти регіону, яка має значний потенціал і багаторічний досвід у підготовці робітничих кадрів – забезпечення потреби економіки області кваліфікованими робітничими кадрами з урахуванням соціально-економічного розвитку регіону. Сьогодні за попитом на ринку праці лідирують саме робочі спеціальності: слюсар, токар, машиніст, зварювальник, монтажник конструкцій та інші.

Голова облдержадміністрації окреслив перспективи розвитку галузі. Зокрема, він вбачає їх у більш потужній популяризації цієї сфери; впровадженні нових навчальних програм і технологій навчання, адаптованих до сучасних вимог ринку праці; розширенні доступу до якісної професійно-технічної освіти; поліпшенні соціального захисту всіх учасників навчально-виробничого процесу; вивченні та впровадженні передових напрацювань іноземних країн. Серед головних чинників удосконалення професійно-технічної освіти керівник області визначив оптимізацію мережі навчальних закладів.

«Про яку якість освіти і перспективи може йти мова у закладі, де навчається менше 100 учнів, матеріально-технічна база – з часів СРСР, а рівень кваліфікації майстрів та викладачів далекий від належного ? Педагогічні колективи мають забезпечувати постійне оновлення змісту освіти, наближати навчальний процес до умов та вимог виробництва, розвивати співпрацю з підприємствами–замовниками кадрів. Також слід більше уваги надавати підвищенню професійної майстерності викладачів та майстрів, стажуванню на виробництві» підкреслив Володимир Хоменко.

Питання енергозбереження завжди були актуальними для професійно-технічної освіти, а сьогодні набувають особливого значення. За найближчі два роки необхідно замінити все енергоємне та застаріле обладнання. З кожним роком Чернігівська область нарощує туристичний потенціал, що пов’язане з розширенням сервісної інфраструктури. Саме тому на часі підготовка спеціалістів для готельно-туристичної індустрії.

Також перспективною голова облдержадміністрації вважає і підготовку робітничих кадрів для деревообробних підприємств, а також фахівців з торфопереробки. Адже Чернігівщина є багатою на лісові масиви, тому без деревообробки та використання місцевих запасів торфу не обійтися.

Він зазначив, що з економічної точки зору найвигідніше виготовляти з сировини не заготовки, а готові вироби. Для цього вкрай необхідні висококваліфіковані фахівці, які вміють працювати на найсучасніших станках. Окрему увагу Володимир Хоменко приділив діяльності професійних училищ, що готують фахівців для аграрного сектора економіки.

«Той, кого непокоїть доля сучасного села, розуміє, що подальший розвиток агропромислового комплексу без кваліфікованих кадрів неможливий. А для Чернігівщини ця проблема є найболючішою, адже область аграрна. Поле чекає нині не просто робітника, а господаря землі, який би знав основи менеджменту, маркетингу, законодавства, вмів приймати правильні рішення, нести відповідальність за наслідки своєї праці, а не лише виконувати певний комплекс робіт», - наголосив керівник області.

Він також додав, що за сучасних умов аграрні училища виконують ще й соціальну функцію. Адже підлітки, що кожного року приходять до них, це переважно діти з далеко не заможних сімей. А в училищі вони і повноцінну загальну освіту отримують разом з професією, і живуть в затишних гуртожитках, безкоштовно харчуються, отримують стипендію. Голова облдержадміністрації також пообіцяв, що знаходити шляхи розв’язання існуючих у галузі проблем освітяни і влада будуть разом, обмірковуючи кожен крок. І надалі обласні органи влади будуть підтримувати професійно-технічну освіту, докладати зусиль, щоб з кожним роком навчальні заклади ставали більш матеріально, технічно, інформаційно забезпечені і могли надавати якісні освітні послуги, готувати конкурентоспроможних робітників.

«Кінцева мета – щоб професійно-технічна освіта давала молодій людині нові життєві стратегії, компетентність, сприяла мобільності її соціальної поведінки, що дозволить їй знаходити себе у житті, впевнено продовжувати свій шлях у професійному зростанні» - сказав Володимир Хоменко.

Напередодні нового навчального року він вручив грамоти та подяки облдержадміністрації кращим працівникам галузі, а також побажав присутнім міцного здоров’я, добробуту в родинах, нових конструктивних рішень, талановитих і вдячних вихованців.