back

Сьогодні у Чернігові біля Єкатерининської церкви відкрито пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України»

26-06-2009 | 15:22

В урочистому відкритті пам’ятника взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, заступник голови обласної ради Олег Обушний, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, керівники обласних управлінь, установ та громадських організацій.

Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що висунута декілька років тому ідея створення такого пам’ятника з різних причин не знаходила свого втілення. І лише цього року з’явилася можливість здійснити задумане.

«Нині, відкриваючи цей пам’ятний знак, ми вшановуємо учасників визвольних змагань нашого народу. Знаково, що елементами композиції є фігура козака з дитиною на руках, яка уособлює молоду Україну, та Брама пам’яті – як символ нерозривного зв’язку поколінь українців», - наголосив керівник області.

Протягом низки років на цьому місці гуртувалися національно свідомі українці. Сюди приходили з нагоди національних свят, вшановували людей, які доклали зусиль до здійснення мрій і прагнень багатьох поколінь. Саме тут вручалися паспорти громадянина України ровесникам держави.

Володимир Хоменко підкреслив: відкриття цього пам’ятного знака є ще одним кроком на шляху утвердження національної ідентичності і гідності, відновлення історичної пам’яті.

«Системна праця обласної держадміністрації у цьому напрямку приносить наочні результати – це видання книги свідчень про страшні роки Голодомору 1932-1933 років в Україні та книги «Реабілітовані історією», відновлення пам’яті про героїв Батурина і Крут, встановлення пам’ятних знаків жертвам Голодомору в області. На часі — розбудова древнього Любеча, затвердження обласної програми збереження та відновлення пам’ятників загиблим у роки Великої Вітчизняної війни» - відмітив Володимир Хоменко.

Також голова облдержадміністрації назвав символічним те, що відкриття нового пам’ятника відбувається напередодні Дня Конституції України та привітав присутніх з державним святом.

Чин освячення пам'ятника здійснив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.