back

Пряма телефонна лінія заступника голови облдержадміністрації Олександра Бєльського

15-08-2008 | 17:34

14 серпня в ефірі обласного радіо відбулася пряма телефонна лінія із заступником голови облдержадміністрації Олександром Бєльським. Обговорювався стан підготовки комунальних об’єктів до осіннє-зимового періоду.

Як зазначив під час радіоефіру заступник голови облдержадміністрації Олександр Бєльський, підготовка до зими відбувається у плановому режимі, навіть з деяким випередженням. Фактично 65-87% - це середній рівень підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та суспільних установ до осіннє-зимового періоду. Проте є деяке відставання, що стосується підготовки житлових будинків до зими. Причиною є те, що у минулому році кошти на капітальні ремонти виділялися з державного бюджету, а цього року програму не продовжили, а в тарифах на обслуговування житла капітальний ремонт і реконструкція житлових об’єктів не передбачається, тому вони мають бути закладені з одного боку у державному бюджеті і частково – в місцевих. Взагалі роботи ведуться цілеспрямовано, і, якщо говорити не про житло, то об’єкти теплопостачання не викликають на сьогодні сумнівів, навіть ті, які проходять реконструкцію, зокрема котельні.

Для створення теплоти та комфорту у житлових будинках мешканці у першу чергу мають звернути увагу на стан дверей у під’їздах, вікна у підвалах, на свої квартири, ущільнення вікон.

Щодо впровадження енергозберігаючих технологій на Чернігівщині, то за словами Олександра Олександровича кожного року проводиться колосальна робота по підготовці до зими комунальних об’єктів, і зокрема, впроваджуються заходи по енергозбереженню. Минулого року було замінено 40 котлів і встановлено сучасні, які мають великий коефіцієнт корисної дії, таким чином компенсується зростання тарифів на оплату за теплопостачання. На Чернігівщині впроваджуються майже всі сучасні світові енергозберігаючі технології.

Минулого року на 9 котельнях вперше встановлено новітні теплоутилізатори, розроблені інститутом промислової екології, які дозволяють зекономити 10-15% газу. Замінюються схеми теплопостачання. В інших населених пунктах, окрім Чернігова, відмовляються від віддалених джерел теплопостачання з метою зменшення втрат у тепломережах, котельні та мінітопки наближають безпосередньо до об’ктів.

Відносно шкіл, дитячих садочків, лікарень, то там відбувається соціальне направлення інвестування, встановлюються сучасні трьохшарові віконні заповнення, таким чином тепловтрати значно знижуються. Олександр Бєльський підкреслив, що розробляється Програма «Зелених інвестувань», за якою можливо отримаємо кошти на утеплення шкіл та садочків, що дасть змогу утеплити не тільки вікна, а й стіни, дахи та горища, замінити перекриття дахів. Ця Програма дуже дорога, проте вона того варта. На її впровадження використовуються гроші, отримані за рахунок Кіотського протоколу.